Kremlinul a anunțat exerciții militare de proporții sâmbătă, lângă Ucraina
Ministrul de externe al Germaniei acuză Rusia că pune în pericol pacea, printr-o diplomație asemănătoare Războiului Rece.
În paralel, administraţia de la Washington insistă pe faptul că Moscova intenționează să fabrice anumite pretexte, pentru a justifica o invazie în Ucraina. Pentru sâmbătă, Kremlinul a anunțat exerciții militare de amploare, care vor implica lansări de rachete balistice și de croazieră.
Între timp, Rusia l-a expulzat pe Bart Gorman, al doilea om ca importanţă în Ambasada Statelor Unite la Moscova. Anunţul a venit la câteva ore după ce Kremlinul a trimis un răspuns la contra-propunerile făcute de Washington, afirmând că "activitatea militară tot mai intensă a Statelor Unite şi a NATO în apropierea graniţelor ruseşti este alarmantă"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Domnul Putin va fi cel care va purta responsabilitatea pentru suferința și sacrificiul imens care ar urma".
Moscova doreşte ''retragerea tuturor forţelor şi armamentelor americane desfăşurate în Europa Centrală şi de Est, în Europa de Sud-Est şi în ţările baltice'' şi aşteaptă de asemenea propuneri din partea occidentalilor în vederea ''renunţării la orice viitoare extindere a NATO''.
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, spune că e imposibil ca NATO să retragă trupele din flancul estic.
Bogdan Aurescu, ministrul român de externe: „Propunerile, cererile Rusiei au fost deja respinse. Orice împotrivire venită din partea unei alte țări, pe marginea misiunii esențiale a NATO, anume apărarea colectivă, este de neacceptat. Asta ar afecta inclusiv articolul 5, care este coloana vertebrală a Alianței. Nu putem să avem două categorii de aliați, unii de primă mână, alții de mâna a doua.”
Între timp, forțele ucrainene și rebelii susținuți de Rusia în estul țării continuă se acuze reciproc de bombardamente și de încălcarea unui acord mai vechi de încetare a focului în regiunea Donbas.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Separatiștii susțin că forțele ucrainene i-au bombardat, la rândul lor. Și nu știu dacă ați auzit asta... Cad proiectile undeva la distanță, le auzim, suntem la mai puțin de 6 kilometri de linia frontului."
Separatiștii proruși și ucrainenii se acuză reciproc de provocări armate
Astfel de evenimente au loc de ani buni în estul Ucrainei. Dar, cele două tabere susţin că, de joi, s-au intensificat.
Oficialii ucraineni i-au acuzat pe separatiștii susținuți de Rusia că au lovit o grădiniță din orașul Stanytsia Luhanska, rănind 3 adulţi.
La rândul lor, rebelii au afirmat că forțele ucrainene au bombardat o serie de locații aflate sub controlul lor și i-au acuzat de escaladarea conflictului.
În schimb, într-un gest rar, Senatul american a adoptat în unanimitate o rezoluție privind sprijinul pentru independența și suveranitatea Ucrainei.
Pentru a preveni un eventual conflict, continuă şi eforturile diplomatice.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, iar în cursul zilei de azi, preşedintele Joe Biden va avea o conferinţă prin telefon cu aliaţii NATO.