Scoala viitorului s-a deschis in Finlanda. Cum arata cladirea in care elevii fac ce vor si sunt prieteni cu profesorii
Psihologii pentru copii au sustinut intotdeauna ca schimbarea abordarii in educatie ar ajuta mai multi copii sa iubeasca scoala, in loc sa o urasca.
Desi la inceputul clasei I, multi dintre ei sunt nerabdatori sa mearga la lectii cu ghiozdanul pe umar, dupa cateva zile deja incep sa aiba un sentiment imens de dezamagire din cauza cu ceea ce se confrunta.
Insa la Scoala din Saunalahti din orasul Espoo, Finalanda, s-a gasit o metoda geniala pentru a depasi aceasta problema. Incepand de la constructia cladirii, care pare mai degraba un muzeu modern, totul imbie elevii sa se simta bine invatand, arata un articol publice de brightside.me.
Expertii de la Vertas Arhitects au construit un campus de 10.500 de kilometri patrati, unde se afla mai multe scoli, o gradinita, un club pentru copii, teatru, cafenea, biblioteca, sala de gimnastica si multe alte lucruri. Cursurile au loc intr-o atmosfera extrem de relaxata: copiii au voie sa se aseze oriunde si in ce pozitie vor, iar discutiile intre ei in timpul orelor sunt chiar incurajate.
De asemenea, copiii se pot plimba prin clasa si isi pot muta scaunul. Daca vor, se pot aseza pe o canapea cu un computer in fata lor. Laptopurile sunt de fapt varianta pentru tabla de scris, care se regaseste in scolile traditionale. Majoritatea lectiilor sunt construite in jurul conceptului de proiecte in grup.
Cafeneaua este locul unde elevii si profesorii se intalnesc, ca parte a procesului de invatare. Acolo exista chiar si o scena, unde pot avea loc si petreceri sau orice alt eveniment.
Zonele deschise ale scolii au fost special concepute pentru a le oferi copiiilor spatiu sa se plimbe, fiind diferentiate doar zonele unde se afla scoala primara si cea secundara.
De scoala se pot bucura si locuitorii din Espoo, caci seara cladirea se transforma in centru de relaxare si sport pentru toti cetatenii din cartier, care chiar frecventeaza locul.
Pentru decoratiunile de interior, arhitectii au folosit materiale naturale pentru a crea caldura si o atmosfera confortabila. Doar zonele in care copiii se joaca si se relaxeaza au culori vii. Fiecare clasa are culoarul intr-o culoare diferita, asa ca este imposibil sa te ratacesti.
Fata scolii are peretii din sticla si este orientata chiar la strada, iar copiii au amenajate scaune chiar la ferestre pentru a nu se simti prizonieri.
In astfel de scoli, procesul educational al copiiilor este mult mai calitativ, iar problemele psihologice ale copiiilor sunt reduse.
Sursa: brightside.me, 9gag.com
Etichete: scoala, Finlanda, invatamant, elevi, Psihologie,
Dată publicare:
28-09-2015 15:59