A dat slujba de la oras pe viata izolata de la munte. Cum traieste un roman in vechea scoala dintr-un sat cu 3 locuitori
Oricat de nebunesc ar parea, doi tineri din Bucuresti au renuntat la cariere si viata din oras pentru a-si indeplini un vis mai vechi - acela de a locui intr-un sat izolat.
S-au mutat in creierii muntilor, in doua catune din Alba, la o distanta de trei ore de mers pe jos unul fata de celalalt. In mijlocul naturii, spun ei, au descoperit simplitatea vietii, care le aduce implinire.
Pe Paul l-am gasit cocotat pe acoperisul unei case vechi, din catunul Intregalde, judetul Alba. Are 29 de ani si a trait in Bucuresti. Educator de meserie, isi continua oarecum profesia, pentru ca vrea sa-i invete pe oameni sa puna pret pe traditie.
Paul Darasteanu: "Visul meu e aici sa formam o comunitate care sa pastreze cumva o rezervatie cultura in care sa se traiasca atata timp cat se sta aici. Sa o faci asa cum s-a trait... E ca un muzeu viu."
Tanarul locuieste intr-o sura veche de peste 150 de ani, pe care a amenajat-o. Nu are curent si nici utilitati. Se gospodareste singur, iar, cand da de greu, cere ajutorul vecinilor, pentru a descoperi viata simpla.
Grafician de meserie, si Gabi a renuntat la viata agitata din Capitala. S-a retras cu tot cu sotie si cei doi copii in satul Cheia, din judetul Alba, unde mai locuiesc doar trei oameni. Tanarul sta in fosta scoala.
Gabi Suliman: "Initial, cand au auzit ca vreau sa ma mut aici vorba lor a fost urmatoarea: "Ce faci tu in vagauna aia?" Construiesc case traditionale. M-au privit, initial, ca pe un nebun."
Cel care i-a aratat satul retras si peisaje unice a fost tocmai Paul, care locuieste peste dealuri, la trei ore de mers pe jos.
Gabi Suliman: "Am decis sa luam o decizie radicala, sa vindem tot din Bucuresti si sa ne mutam undeva la munte. Daca e sa am un regret, e ca nu am venit mai devreme."
Vasile Dinea, localnic: "Indrazneste si are curajul sa se mute din Bucuresti intr-un loc atat de izolat. Nu ai probleme cu nimica... Uiti de toate stresurile, de toate."
Gabi vrea sa impartaseasca experienta si cu altii. Asa ca a reconditionat doua case traditionale si vrea ca in viitor sa atraga turisti in zona.
Gabi Suliman: "Am incercat sa inteleg si sa invat de la ultimii batrani care traiesc aici cum supravietuiau ei. Vreau sa imi construiesc gospodaria ca sa pot munci asa cum faceau batranii. Nu banul sa fie moneda de schimb, ci efortul meu pe care il depun."
Pentru cei doi tineri, locurile izolate in care au ales sa traiasca sunt exemplul unei vieti perfecte...traite cu putin.