Scene apocaliptice în Turcia și Siria. Imaginile iadului: Cadavrele recuperate, lăsate printre ruinele făcute de cutremure
Au trecut patru zile ca patru ani de când s-a căscat pământul în Turcia și Siria și a înghițit, în câteva secunde, mii de blocuri cu tot cu oamenii din ele.
Numărul morților confirmați oficial se apropie de 20.000, însă realitatea este mai brutală de atât.
Nimeni nu poate să spună cu exactitate câți bărbați, femei și copii dormeau în paturile lor în momentul dezastrului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, Organizația Mondiala a Sănătății avertizează că răul are mai multe fețe. Fără apă, combustibil și electricitate, zilele ar putea fi numărate și pentru mulți dintre sinistrați.
90% dintre cei salvați după un cutremur major sunt scoși dintre ruine în primele 72 de ore, spun specialiștii. Ține de miracol fiecare persoană găsită acum în viață în Turcia sau în Siria.
Cosmin Stan, corespondent Știrile PRO TV: „După ore frenetice de căutări în acest morman de moloz, joi dimineață au fost descoperiți trei bărbați în viață, în ruine. Este vorba despre un tată și cei doi fii ai lui, un bărbat de 69 de ani și doi tineri de 29 și 18 ani. Ei se aflau în apartamentul lor de la etajul patru și iată că, după 75 de ore de stat sub dărâmături, au fost găsiți în viață. Sunt teferi, nevătămați și au fost transportați la spital".
Jalea și durerea iau tot mai mult locul speranței
Yousra Elbagir, corespondent Sky News: „Oamenii cedează copleșiți de durere. Cum poți să-i consolezi când au fost loviți de o asemenea nenorocire”.
Mai ales când înțeleg că este prea târziu.
Localnic: „Aștept să le văd trupurile. Durează atât de mult... Cel mai probabil toți sunt deja morți. Noaptea este teribil de frig. Dacă n-au murit după prăbusirea clădirii, cel mai probabil au pierit din cauza frigului”.
La Hatai, puține clădiri au scăpat după cutremur
Hatai - provincia de la granița cu Siria - este una dintre cele mai afectate de multiplele cutremure și replici din această săptămână - dacă nu chiar cea mai afectată zonă.
După zile de strigăte repetate după ajutor, acum intervin în zonă mulți slavatori profesioniști, voluntari, lucrători umanitari și agenți de la poliția militară. Folosesc și utilaje grele, însă timpul se scurge implacabil.
De cele mai multe ori sunt descoperite doar trupuri fără viață.
La Hatai, puține clădiri au scăpat după un cutremur cu magnitudinea 7,8 și încă unul de 7,5.
Zona dezastrului este uriașă
Se întinde pe 1.500 de kilometri pătrați. În unele locuri nu a ajuns niciun fel de asistență.
Voluntarii împart alimente. Nu ajung pentru cei mulți. Unii nu au mâncat mai nimic de trei zile și speră să apuce pâine, apă sau măcar o haină groasă. Au trecut printr-o traumă teribilă, iar coșmarul continuă.
R: Ai apucat să iei ceva cu tine?
Localnic: „Nimic. Am fugit din casă doar în pijama. Am pierdut totul”.
Cadavre lăsate la locul dezastrului
În unele locuri, trupurile celor morți sunt lăsate acolo unde au fost găsite. Nimeni nu are vreme să le ducă la morgă sau să le îngroape. Aproximativ o treime din decesele raportate în Turcia vin din Hatai.
Nimeni nu putea fi pregătit pentru un asemenea dezastru - insistă președintele Turciei.
16 copii orfani după cutremur au fost trimiși la Ankara cu avionul prezidențial.
Președintele Erdogan a recunoscut, totuși, că au fost făcute greșeli în modul în care s-a intervenit, mai ales la început. Morții noștri plătesc greșelile, îi răspund supraviețuitorii.
Alex Crowford, corespondent Sky News: „Expertiza lor este crucială în aceste condiții. Mulți localnici spun că, în continuare, nu există coordonare la scară mare pentru intervențiile de salvare. Oamenii cred că nici acum nu sunt destui salvatori profesioniști în teren”.
Un bloc care s-a dărâmat la cutremur era nou și - se presupune - conform cu normele anti-seism. Reglementările privind construcțiile au fost înăsprite în urma dezastrelor anterioare din Turcia.
„Amnistii de construcție”
Dar, așa-numitele „amnistii pentru construcții” periodice, care oferă scutire legală acelor structuri ridicate fără certificatele de siguranță necesare în schimbul unei taxe, au contribuit la catastrofă, sugerează experții.
Conform unor surse oficiale, până la 75.000 de clădiri din zona lovită de cutremure au beneficiat de aceste amnistii de construcție.
În multe orașe din apropierea graniței siriene, la Gaziantep, între sinistrați sunt și mulți refugiați de război. Și ei, asemeni localnicilor, se adăpostesc în corturi sau dorm în mașini.
Haid este plecat din Alep de zece ani. El le spune jurnaliștilor că ultimele zile îi amintesc de viața de acasă în plin război și de suferința celor rămași în urmă.
În Siria, soarta supraviețuitorilor este și mai dramatică
Prea puține ajutoare de orice fel au ajuns acolo. Teritoriile deținute de rebeli, izolate, un guvern al lui Bashar al-Assad fără resurse și supus sancțiunilor internaționale, dar și drumurile stricate de cutremure - sunt cauzele care limitează și întârzie sprijinul din străinătate.
Au murit mii de oameni în Siria, iar cei mai mulți sunt înhumați în grabă, în imense gropi comune.
Mehad Osama al-Hussein, voluntar: „Este o lipsă colosală de medicamente, consumabile medicale, adăposturi. Până acum nu am primit deloc ajutor internațional, din păcate. Sirienii se simt abandonați de comunitatea internațională. Este un mare dezastru. Avem nevoie disperată de ajutor internațional”.
Un convoi format din șase camioane - dar care era așteptat înainte de cutremurul de luni, este primul care a ajuns în nord-vestul Siriei, în teritoriul controlat de rebeli.
Uniunea Europeană va trimite 3,5 milioane de euro sub formă de ajutoare pentru Siria și alte 3 milioane de euro pentru Turcia.
Blocul comunitar a anunțat că intenționează să organizeze luna viitoare o conferință a donatorilor internaţionali, ca să strângă fonduri pentru cele două țări atât de încercate.