Cutremure în Turcia și Siria. Peste 20.000 de oameni au murit. Banca Mondială oferă 1,78 miliarde de dolari ajutor Turciei
Turcia şi Siria sunt îngenuncheate de durere şi de spaimă, după catastrofa de luni. Cel mai recent bilanţ arată că peste 20.000 de oameni au murit în urma celor două cutremure.
În tot acest timp, salvatorii nu renunţă o clipă şi încearcă din răsputeri să ajungă la cei care, după 3 zile, încă se agaţă de viaţă, sub dărâmături.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În rândul sinistraţilor, în special în Turcia, îşi face însă loc şi furia. Mulţi, rămaşi fără oamenii dragi, sunt revoltaţi de felul în care autorităţile gestionează situaţia.
„Este imposibil să fii pregătit pentru asemenea dezastre'', a spus președintele Erdogan, care a vizitat zonele devastate de seisme.
Cutremure în Turcia și Siria. Desfășurarea evenimentelor în format LIVE TEXT:
UPDATE 22.30: Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este în drum spre Siria, unde deja instituția a intervenit pentru ajutorarea sinistraților, a precizat chiar reprezentantul OMS, pe Twitter.
On my way to #Syria, where @WHO is supporting essential health care in the areas affected by the recent earthquake, building on our long-standing work across the country. pic.twitter.com/VUA6xg0OZW
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) February 9, 2023
UPDATE 22.00: Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsaţi fără acoperiş deasupra capului de cutremurele devastatoare din această săptămână. Administrația de la Atena a trecut astfel peste disputa istorică dintre cele două națiuni, materializată în timp inclusiv cu provocări militare.
Grecia intenţionează să furnizeze, în total, 80 de tone de ajutoare.
„Am adus medicamente, provizii medicale şi elemente esenţiale pentru a alina puţin suferinţa persoanelor afectate de cutremur”, a declarat ministrul grec al protecţiei civile, Christos Stylianides, care a făcut deplasarea la Adana. „Este momentul să ne arătăm umanitatea”, a adăugat el.
UPDATE 21.45: Mircea Geoană a scris în cartea de condoleanțe deschisă la Delegaţia Permanentă a Turciei la NATO, reafirmându-și sprijinul pentru țara lovită de cutremurul devastator de luni.
„Turcia trece printr-un moment extrem de dificil, iar sprijinul aliaţilor şi partenerilor este o expresie firească a solidarităţii noastre. Acesta va continua şi în următoarele zile”, a scris, joi seară, Mircea Geoană, pe Facebook, explicând mesajul său adresat națiunii turce.
„Sunt rânduri pe care nu mi-am dorit să le scriu, dar care exprimă convingerea mea sinceră că poporul turc este mai puternic decât această calamitate şi că va găsi resursele să depăşească acest moment cumplit”, a adăugat secretarul adjunct al NATO.
În acelaşi timp, UE a oferit Siriei, care a cerut miercuri ajutor blocului comunitar, corturi, saci de dormit, saltele, paturi, alimente şi haine.
Uniunea a disponibilizat anterior 3,5 miliarde de euro reprezentând finanţare de urgenţă pentru organizaţiile de ajutor care răspund nevoilor urgente din Siria, inclusiv de adăpost, apă şi canalizare.
O cerere din partea Programului Alimentar Mondial al ONU „va permite ca ajutor suplimentar din partea UE să fie canalizat", se menţionează într-un comunicat.
Turcia primeşte ajutor în valoare de 5 milioane de euro, între care 500 de unităţi temporare de cazare, 2.000 de corturi şi 10.500 de paturi, a precizat Comisia Europeană.
În plus, peste 1.650 de salvatori şi 104 câini de căutare au fost trimişi în Turcia din diferite ţări europene. Până în prezent aceste echipe de căutare au salvat 36 de oameni, a anunţat executivul UE.
Când Ozge Ovun-Sert a văzut filmări cu oameni scoși din dărâmături, după cutremurul devastator de luni, s-a gândit la momentul în care familia ei a pierdut totul după seismul din 1999, în țara ei natală, Turcia.
Ovun-Sert avea 22 de ani când cutremurul a lovit orașul Izmit, ucigând peste 17.000 de oameni.
A simțit că trebuie să facă ceva când a văzut, din Washington, că istoria se repetă.
„Acești oameni au nevoie de noi”, a spus ea.
Împreună cu alți membri ai Asociației Americano-Turce din Washington, Ovun-Sert strânge ajutoare de sute de mii de dolari și împachetează cutii cu provizii pentru a fi trimise în țara ei natală. Prin Turkish Philanthropy Funds, s-au strâns peste 3 milioane de dolari, arată BBC.
You can understand how Turkish people mobilised to send aid to earthquake hit provinces in this short video.
They created a huge line to carry aid to the long truck that cannot enter the street for loading in Istanbul’s Şişli pic.twitter.com/Bc0S8ru78q
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) February 9, 2023
Grupul umanitar a oferit sprijin civililor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli. Salvatorii au făcut apel la ajutor, spunând că este o „cursă contra-cronometru”, transmite BBC.
UPDATE 19.30: Forțele ucrainene au trimis o echipă de salvatori în Turcia, în căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături.
„În țara noastră este război, dar înțelegem că trebuie să ajutăm, iar acest ajutor este reciproc. Nu se poate altfel.Avem oameni pregătiți care participă la astfel de operațiuni.Kievul a trimis 88 de persoane în Turcia în sprijinul echipelor locale, inclusiv specialiști în operațiuni de căutare și salvare, medici, îngrijitori de câini și pompieri.
Echipa ucraineană a ridicat corturi în apropierea orașului turc Antakya, aproape de granița cu Siria, pentru a oferi un adăpost de urgență, și a instalat generatoare pentru cei rămași fără adăpost după cutremur.”
A Turkish Supermarket owner has given up his entire shops produce for victims affected by the earthquake; he urged relief workers to clear everything, and not to leave anything in the store!
— Faruk Hoosain (@FarukHoosain) February 9, 2023
Call it what you like:
Arya
Ubuntu
Tikkun
Agape
Taqwa
Just be Compassionate! Love all! pic.twitter.com/fl1jh0y54m
UPDATE 18.30: Un înalt responsabil al ONU, Martin Griffiths, va ajunge în Gaziantep, Turcia, și Alep și Damasc din Siria, în acest weekend, pentru a evalua necesitățile sinistraților și a stabili o modalitate eficientă de intensificare a ajutorului din partea Organizației Națiunilor Unite, a transmis secretarul general al ONU, António Guterres, citat de publicația The Guardian.
Guterres a insistat, de asemenea, pentru accesul convoaielor umanitare în nord-vestul Siriei, zonă controlată de opoziție.
UPDATE 18:02. Corespondentul Știrile PRO TV Cosmin Stan transmite din provincia Adiyaman, aflată într-o situație critică.
Situația este la fel de critică și în altă provincie a Turciei, Adiyaman. Salvatorii fac cu greu față situațiilor dezolante în care, după eforturi uriașe, nu reușesc să scoată de sub dărâmături decât trupuri neinsuflețite.
Cosmin Stan: „Am crezut că în toate aceste zile de când ne aflăm în Turcia am văzut totul. Catastrofa, tot ce era mai rău din tot ceea ce a produs acest cutremur. Dar, odată ajunși în Adiyaman, catastrofa capătă noi proporții la care nici nu te poți gândi”.
UPDATE 17:50. CNSU a aprobat acordarea unui sprijin Siriei, respectiv mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar şi produse alimentare, conserve. Consiliul Național pentru Situații de Urgență a fost convocat joi de premierul Ciucă. Asistența umanitară se desfășoară prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, iar transporturile, cu ajutorul Comisiei Europene și al MApN.
Fondurile necesare executării misiunilor de asistenţă umanitară internaţională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi, după caz, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevede hotărârea CNSU.
UPDATE 17:20. În afară de operațiunile contracronometru pentru găsirea supraviețuitorilor, este o provocare pentru autoritățile turce și adăpostirea sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost în toiul iernii, relatează joi Reuters, preluat de Agerpres.
Şiruri de corturi sunt ridicate pe stadioane şi în centrele oraşelor distruse, iar staţiunile de la Marea Mediterană şi Marea Egee care nu au fost afectate de cutremur, şi care în lunile de iarnă se pregătesc pentru turismul estival, îşi pun la dispoziţie camerele de hotel pentru evacuaţi.
După ce s-au prăbușit 6.500 de clădiri, iar multe altele au structuri deteriorate, sute de mii de persoane au nevoie de adăpost.
UPDATE 16:25 Peste 19.300 de oameni au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului.
Președintele turc Erdogan a transmis că 16.170 de persoane decedat în Turcia, iar în Siria au fost raportate 3.162 de oameni care și-au pierdut viața.
"Ne lipsesc lucrurile esenţiale. Avem nevoie de macarale mari pentru a elimina bucăţile mari (de moloz). Avem nevoie de utilaje grele pentru a face faţă acestei tragedii", a declarat joi Munir Mustafa, adjunctul organizaţiei Căştile Albe, scrie Agerpres.
Citește mai mult AICI.
Convoiul, format din şase camioane care transportă articole pentru adăposturi şi articole nealimentare, a trecut prin punctul de frontieră Bab Al Hawa - singurul coridor de ajutor umanitar dintre Turcia şi Siria.
"Operaţiunea de ajutor transfrontalier a ONU a fost restabilită astăzi. Ne simţim uşuraţi că putem ajunge la oamenii din nord-vestul Siriei în acest moment de urgenţă. Sperăm ca această operaţiune să continue, deoarece este o linie de salvare umanitară şi singura cale de acces", a declarat Sanjana Quazi, şefa biroului ONU pentru ajutor umanitar din Turcia .
Zona marcată cu roșu închis a fost cel mai puternic afectată.
Cel puțin 14.000 de oameni au murit în Turcia, iar cel puțin 3.162 în Siria, potrivit BBC.
UPDATE 13:40 Cosmin Stan a prezentat situația căutărilor din Turcia. Jurnalistul a fost nevoit să vorbească în șoaptă deoarece era nevoie de liniște completă ca supraviețuitorii să poată fi auziți.
UPDATE 13:32 Imagine surprinsă de corespondentul Știrilor PRO TV, Cosmin Stan, în orașul Adiyaman. Din ruinele acestui bloc de opt etaje au fost scoase 10 persoane.
UPDATE 12:11 Turcia continuă să fie zguduită de cutremure. Zeci de seisme au avut loc joi dimineață, majoritatea însă cu o magnitudine mai mică de 4 pe Richter.
Cel mai puternic dintre ele a avut magnitudinea 4,8 și s-a produs la 9:18 minute, aproape de granița cu Siria, conform USGS.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 10:25 Bilanțul deceselor a ajuns la peste 16.000 de persoane. Echipajele continuă căutările în sudul Turciei și nordul Siriei, potrivit BBC.
Șansele a de găsi supraviețuitori scad cu fiecare minut.
Joi dimineaţa, salvatorii au reuşit să scoată în viaţă de sub dărâmături un băiat de 16 ani, însă pe măsură ce trece timpul scad şi speranţele de a se mai găsi supravieţuitori, scrie Agerpres.
UPDATE 9:22 Aeronave ale Forţelor Aeriene Române au repatriat din Turcia, în cursul nopţii de miercuri spre joi, încă 10 cetăţeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcaţi de pe aeroporturile din Adana şi Malatya.
Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni - când Turcia a fost zguduită de două cutremure cu magnitudine peste 7 - şi până în prezent este de 31 de români şi doi cetăţeni polonezi.
UPDATE 8:30 Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane.
Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare.
În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore. Joi dimineaţă, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru a căuta supravieţuitori, anunţă IGSU.
UPDATE 8:05 Crește furia în Turcia faţă de practica "amnistiei" pentru construcţiile neconforme, după ce mii de blocuri s-au prăbușit la cutremur.
Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar.
Această nerespectare a normelor a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC.
UPDATE 7:38 La Gaziantep, supravieţuitorii se confruntă cu temperaturi glaciale
În oraşul turc Gaziantep, lovit de cutremur, temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, anunţă AFP.
Părinţii se plimbă pe străzile din Gaziantep, oraş în apropierea epicentrului cutremurului, purtându-şi în braţe copiii înveliţi în pături pentru a se încălzi de frigul din corturi.
"Când ne aşezăm, este dureros şi mi-e frică pentru toţi cei blocaţi sub dărâmături", a spus Melek Halici, care urmăreşte salvatorii lucrând până târziu în noapte.
"O să ajungem la cort, dar nu vreau", adaugă ea, ţinându-şi fiica de doi ani în braţe. "Nu suport frigul, la fel cum nu pot suporta gândul de a mă întoarce în apartamentul nostru".
Cursă contracronometru pentru salvarea celor prinși sub dărâmături
Într-o cursă contra cronometru, pentru a treia noapte la rand, echipele de salvatori au încercat sa ajungă la cei prinși sub dărâmături. Tensiunea care îi ţine pe toţi cu inimile strânse este înlocuită de bucurie şi noi speranţe, atunci când, dincolo de ruine, încă descoperă viaţă.
O copilă a fost salvată după ce a stat 68 de ore sub mormane de beton. Fetiţa a fost înfășurată într-o pătură și transportată cu o ambulanță la spital.
Iar salvatorii nu cedează, deşi lucrează în continuu sub presiune.
În ciuda faptului că unul dintre salvatori a fost rănit în timpul operațiunilor, căutările unor eventuali supraviețuitori au continuat pe parcursul întregii nopți aici, aici sub dărâmăturile uneia dintre sutele de clădiri care s-au făcut praf în Gaziantep.
Canan Severoglu, localnic din Gaziantep: „Totodată, nici vremea nu ajută foarte mult. E foarte frig și nu pot să îmi imaginez cum se simt cei care ar putea fi acum în viață. Sper să rămână puternici, pentru că eu una cred în miracole."
Despre un miracol au vorbit oamenii şi miercuri, când salvatorii au găsit un bebeluș sub ruine.
Alte imagini emoționante au venit din Antakya. Un baiețel sirian pe nume Muhammed, prins sub moloz aproape 45 de ore, în Hatay, Turcia, a primit apă de băut dintr-un capac de sticlă, înainte sa fie salvat.
Sunt bine și cei doi frați, prinși sub o placă de beton, unul peste altul. Imaginile cu surioara mai mare care își mângâia pe cap frățiorul au emoționat o lume întreagă.
Este neînchipuit de multă moarte printre ruine, însă iată că binele mai are încă puterea să triumfe.
Dintr-un bloc care are șase nivele, doar cei care locuiau la etajele superioare au reușit să se salveze. Cei care se aflau la parter sau la etajul întâi s-au afundat practic în terasamentul clădirii.
Dar sunt atât de multe construcții dărâmate încât salvatorii profesioniști turci și cei din străinătate nu au cum să ajungă peste tot. La Antakya, aproape de granița cu Siria, voluntarii lovesc cu baroase și târnăcoape în bucățile mari de zidărie.
Deși nu se aude nimic, oamenii tot îi strigă pe ai lor, în speranța că vor primi un semn de viață. Pe margine, rudele sunt cuprinse de disperare.
Localnic: "Nu avem curent electric. Oricum nu avem utilaje mai puternice pe care să le folosim pe lângă ce avem noi. Până acum n-am primit niciun fel de sprijin de la guvern."
Mamele vorbesc cu copiii pe care poate nu îi vor mai vedea niciodată în viață...
Mamă: “Fii puternic! Fii tare! Suntem aici!"
Dezastru în Antakya
În Antakya, orașul de la graniță, este dezastru. Acolo sunt și foarte mulți sirieni, care au fugit de războiul din țara lor. Pe de altă parte, primarul este dintr-un partid de opoziție. Și imediat s-au conturat suspiciunile că din aceasta cauza localnicii primesc cu intarziere ajutor de la guvern.
În aceste condiții, au apărut jafurile la supermarketuri. "Ne e foame" - le-au spus localnicii jurnaliștilor străini. Doar ca unii au fost filmați furând și televizoare.
Totuși, acestea sunt imagini cu salvatorii veniți de la Istanbul, la Antakya.
O zonă cât jumătate din România a fost devastată
În Turcia, suprafața afectată de cele două cutremure de luni este de 135.000 de kilometri pătrați, jumătate din teritoriul României. Seismologii spun că platoul anatolian s-a deplasat cu câțiva metri ca urmare a acestor seisme care ar fi eliberat o energie echivalentă cu 100 de bombe atomice cum a fost cea de la Hiroshima.
Președintele Tayyip Erdogan a vizitat sudul Turciei pentru a vedea distrugerile. Însă a fost primit cu revoltă în unele zone calamitate, oamenii reproșându-i reacția întârziată a autorităților.
Imagini dramatice cu salvări vin și din Siria - șase membri ai unei familii au fost scoşi dintre dărâmături la Idlib. În regiunea controlată de rebeli intervin căștile albe - cum este cunoscut serviciul de protecție civilă. În anii de război civil, acest grup a salvat mii de oameni, după bombardamente atât ale forțelor regimului de la Damasc, cât și ale forțelor ruse care îl sprijină pe Bashar al Assad. Dar salvatorii căștilor albe sunt copleșiți de amploare dezastrului și au mare nevoie de întăriri.
Uniunea Europeană va trimite 3,5 milioane de euro sub formă de ajutoare pentru Siria și alte 3 milioane de euro pentru Turcia. Blocul comunitar a anunțat că intenționează să organizeze luna viitoare o conferință a donatorilor internaţionali, ca să strângă fonduri pentru cele două țări afectate.