Momentele-cheie ale scandalului carnii de cal din Europa
Scandalul carnii de cal vandute sub denumirea de carne de vita a izbucnit in Europa acum o luna, relateaza AFP.
- jumatatea lunii ianuarie 2013: Autoritatile irlandeze descopera ca hamburgerii vanduti in Marea Britanie si in Irlanda contin carne de cal. Zeci de milioane de produse sunt scoase de pe rafturi.
- 7 februarie: Agentia britanica pentru siguranta alimentara (FSA) anunta ca lasagna, produsa de gigantul produselor congelate Findus, ce trebuia sa fie de vita contine in unele cazuri pana la 100 la suta carne de cal.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
- 8 februarie: Implicarea subcontractantului francez, Comigel, care a produs produsele congelate pentru Findus, dar si a mai multor distribuitori. Comigel anunta retragerea tuturor produselor sale si acuza unul dintre furnizori, societatea franceza Spanghero, care afirma ca a importat din Romania carnea.
- In Suedia, gigantul agroalimentar Findus retrage lasagna congelata, urmat de alte grupuri alimentare suedeze.
- 9 februarie: Societatea Spanghero care a declarat ca a cumparat carnea de vita de "origine Europa" si pur si simplu a revandut-o, anunta ca va da in judecata producatorul roman.
- Findus se declara "inselat" si anunta o plangere prin filiera sa din Franta. Grupul declara ca frauda s-ar putea intinde pana in august 2012.
- Paris prezinta primele rezultate ale anchetei combaterii fraudelor, dezvaluind un circuit comercial al carnii in cauza care trece prin Cipru si Olanda.
- In Romania este deschisa o ancheta.
- 10 februarie: Comigel apreciaza ca a fost "pacalita" si anunta ca "solicita compensatii".
- 11 februarie: In Franta sunt inspectate companiile de catre agentia de combatere a fraudelor.
- Bucurestiul dezminte orice nereguli.
- O ancheta este deschisa in Olanda
- 12 februarie: Testele efectuate asupra marcii de produse congelate franceze Picard arata prezenta carnii de cal in lasagna.
- Lanturile de supermarketuri franceze, olandeze si elvetiene retrag produse ca masura de precautie.
- Perchezitii intr-un abator englez si o fabrica din tara Galilor, suspectate ca au furnizat carne de cal.
- Comisia Europeana, numind cazul ca fiind o "frauda", apreciaza "prematura" mentionarea obligatorie a originii carnii pentru produsele preparate.
- 13 februarie. Reuniune de criza la Bruxelles. Uniunea Europeana anunta o campanie de teste ADN in toate statele membre si coordonarea anchetelor de catre Europol.
- Carne de cal este gasita in lasagna congelata din Elvetia si Germania.
- 14 februarie: Conform cotidianului Le Parisien, Spanghero a cumparat la inceputul lui ianuarie 42 de tone de carne de cal de la societatea cipriota Draap.
Presa europeana raporteaza ca directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat la inceputul lui 2012 pentru ca a vandut carne de cal ce provenea din America de Sud sub denumirea de carne de vita germana halal.
- Londra dezvaluie ca trei carcase de cal provenind de la abatoare britanice si continand urme de fenilbutazona, un analgezic potential nociv pentru sanatatea umana, au fost trimise in Franta si se "poate sa fi intrat in lantul alimentar".