Scandal intre Germania si Rusia, dupa ce ministrul german al Finantelor ar fi comparat anexarea Crimeei cu Germania nazista

Ultima actualizare: 07-04-2014 07:07
Germania

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, a dezmintit joi ca a comparat alipirea Crimeei la Rusia cu anexarea Sudetenland de catre Adolf Hitler, relateaza AFP.

"Eu nu sunt chiar atat de rudimentar incat sa-l compar pe Hitler cu oricine. Altii pot face asa ceva, dar oamenii politici germani nu o fac, noi nu comparam (cu Hitler)", a declarat joi seara ministrul, intrebat pe aceasta tema intr-o interventie la o emisiune a televiziunii publice.

Luni, potrivit presei germane, Schäuble a afirmat, vorbind despre Ucraina in fata a aproximativ 50 de elevi berlinezi, ca "Hitler a folosit deja asemenea metode in Sudetenland".

Ministrul nu neaga ca a facut aceasta afirmatie, insa, a precizat el, "fraza urmatoarea era: noi nu facem comparatii", a spus el, foarte revoltat fata de reflectarea jurnalistica "neserioasa", in opinia sa, a afirmatiei pe care a facut-o luni.

Afirmatia de luni a lui Schäuble a continuat sa genereze proteste joi, ambasadorul german la Moscova fiind convocat la Ministerul rus de Externe pentru a oferi explicatii. "Consideram provocatoare declaratiile cu caracter pseudo-istoric ale ministrului german", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP. "Aceste analogii sunt manipulari grosolane ale evenimentelor si faptelor istorice. Domnul Schäuble trebuie tras la raspundere, in Germania", a continuat diplomatia rusa.

In numele pangermanismului, Adolf Hitler a invadat si anexat, in 1938, Sudetenland, o regiune situata in vestul Cehiei, afirmand ca vrea sa-i elibereze pe germani de opresiune.

Moscova continua sa repete ca alipirea Crimeei la teritoriul sau se bazeaza pe principiul vointei popoarelor de a dispune de soarta lor, locuitorii acestei peninsule din sudul Ucrainei pronuntandu-se masiv in favoarea Moscovei in cursul unui referendum considerat ilegal de catre occidentali. Intrebata intr-o conferinta de presa despre comparatia cu actiunile lui Hitler, Angela Merkel a aratat ca nu este de acord cu ministrul sau. "Consider ca alipirea Crimeei este un caz unic", a spus ea.

Schäuble este obisnuit sa faca declaratii provocatoare. El si-a atras in special critici din Grecia dupa ce s-a aratat nemultumit de calendarul sau electoral si a comparat aceasta tara cu o "fantana fara fund".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO