Mai multe masini, mai putine accidente fata de acum 60 de ani. Rezultatele unui studiu din Anglia
Britanicii au pus cap la cap statisticile si au aflat ca, desi conducem sute de milioane de masini, accidentele sunt mult mai putine decat in urma cu peste 60 de ani.
Potrivit BBC, in Marea Britanie, spre exemplu, la inceputul anilor '50 erau peste 4,4 milioane de masini, adica una la 11 oameni.
Acum, populatia a crescut, la fel si numarul de autovehicule, astfel ca s-a ajuns la mai mult de una la numai doi oameni. Paradoxal, de la 5.012 accidente mortale/an in urma cu 60 de ani, cifrele au scazut acum la numai 1850/an in Marea Britanie, procentul fiind cu 63% mai mic.
Tendinta de scadere a numarului de morti pe soselele din statele dezvoltate a avut o perioada "de aur" intre 1980 si 2009. In Franta, au fost cu 69% mai putine accidente decat inaintea anilor '80, in Spania cu 58%, iar in Australia cu 55%.
In paralel, desi numarul celor care si-au pierdut viata pe sosele s-a micsorat, au inceput sa fie tot mai multi raniti in urma accidentelor. Limitarile de viteza, masurile de siguranta pentru pasageri, dar si asistenta medicala superioara ca nivel al dotarilor au facut ca cifrele sa evolueze "in directia potrivita", cred specialistii.
Din peste 3.500 de morti/zi in accidente rutiere, aproximativ 3.000 au loc in tarile slab dezvoltate. Motivul are legatura cu stilul de a conduce, echiparea masinilor, dar si cu sistemul medical si cu legislatia in domeniu. Comparativ, statele sarace gazduiesc putin peste 40% din toate masinile din lume.
In Romania, statistica neagra de anul trecut indica 2018 morti in accidente de circulatie, o cifra in scadere in ultimii ani. Comparativ, in 2010 au fost cu 15,1% mai multe cazuri mortale, respectiv 2377 de oameni care si-au pierdut viata pe sosele.