Unul din doi romani, din orase mici si medii, are masina. Economia tarii - studiu de perceptie

Oameni

Peste 60% dintre romani cred ca situatia economica a tarii este foarte slaba si patru din zece romani considera ca situatia economica se va inrautati in urmatoarele sase luni, potrivit unui studiu.

Conform studiului prezentat, marti, de ISRA Center, 63% dintre respondenti cred ca situatia economica actuala a Romaniei este foarte slaba si niciunul dintre cei care au raspuns nu crede ca Romania are o situatie economica buna.

Mai mult, patru din zece romani cred ca siuatia economica se va inrautati in urmatoatele sase luni, in timp ce doar 6% sunt optimisti.

In comparatie cu media tarilor membre ale Uniunii Europene, mai multi romani detin o locuinta proprie si mai putini au masina.

Astfel, 70% din locuitorii oraselor medii si mari detin o locuinta, in timp ce jumatate au masina. Pe de alta parte, la nivelul intregii populatii din Romania datele Eurostat arata ca procentul proprietarilor de case ajunge la 90%, mult mai mare decat media statelor UE, care este de doua treimi.

Citește și
Martin Wolf
Financial Times: Urmatoarea criza financiara va veni din China
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In 2012, 15% dintre proprietarii din mediul urban intentioneaza sa isi renoveze locuinta si 8% sa schimbe mobila sau sa realizeze alte imbunatatiri ale locuintei.

Alti 7% doresc sa cumpere sau sa construiasca o locuinta in urmatoarele 12 luni, suprafata medie dorita a noii locuinte fiind putin peste 100 de metri patrati.

In ceea ce priveste intentia de achizitiona un autoturism, 10% dintre cei care nu au masina intentioneaza sa cumpere una in urmatoarele 12 luni.

"Interesant este ca un procent similar (10%) dintre cei care au masina au in plan schimbarea ei sau achizitia unui al doilea automobil (4%). La nivelul intregii populatii urbane, unu din zece romani are in plan achizitia unei masini", rezulta din studiu.

De asemenea, o treime din populatia urbana intentioneaza sa achizitioneze produse sau servicii bancare in urmatoarele 12 luni, cardurile si contul de economii fiind cele mai dorite produse bancare in 2012.

In ceea ce priveste creditele, intentia de achizitie se mentine la un nivel similar cu cel din anul precedent, 7% intentionand sa achizitioneze un credit sau leasing auto in urmatoarele 12 luni.

"Asa cum era de asteptat, cele mai cautate credite vor fi cele de nevoi personale (2/3 din cerere), urmate de creditele cu ipoteca (1/4) si de leasing-urile auto (1/10). Suma medie pe care romanii intentioneaza sa o imprumute este de 10.000 de euro", se mai arata in studiul citat.

Mai mult de jumatate din populatia urbana este de parere ca bancile au conditii prea stricte pentru acordarea creditelor, in timp ce aproape 50% nu sunt multumiti de dobanzile si comisioanele percepute de banci in cadrul produselor de creditare.

Chiar daca pentru jumatate dintre romani cutremurele reprezinta o sursa de neliniste, asigurarea locuintei nu intra in planuri pentru cei mai multi dintre ei.

"Astfel, 1/3 au declarat intentia de cumparare a asigurarii obligatorie a locuintei si doar trei la suta intentioneaza sa isi asigure locuinta cu o polita facultativa in urmatoarele 12 luni. Asigurarea facultativa pentru masina (CASCO) este insa in planul mai multor romani (9%)", se arata in studiul transmis Mediafax.

In urmatoarele 12 luni, aproape jumatate de million dintre romanii din urbanul mediu si intentioneaza sa contracteze o polita de asigurare de viata si alti 250.000 au in plan pensia privata facultativa.

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste preturile politelor de asigurare a locuintei, dar si in ceea ce priveste comportamentul companiilor de asigurari la plata daunelor.

Astfel, aproape un sfert cred ca asiguratorii platesc daunele la timp si corect, in timp ce aproape o treime dintre respondenti sunt de cealalta parere.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.108 persoane, reprezentativ pentru populatia in zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani.

Eroarea maxima de esantionare este de ±2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Datele au fost culese prin intermediul interviurilor fata in fata, la domiciliul respondentului, in perioada 17-29 februarie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
George Soros in Financial Times:
George Soros in Financial Times: "Criza economica intra intr-o faza mai putin volatila, dar LETALA"

Miliardarul american anticipeaza vremuri grele pentru economia mondiala intr-un editorial publicat joi in Financial Times. In opinia sa, criza s-a agravat.

Financial Times: Urmatoarea criza financiara va veni din China
Financial Times: Urmatoarea criza financiara va veni din China

Urmatoarea criza financiara importanta se va declansa in China. Acesta nu este un lucru sigur, dar putine tari au evitat crizele dupa ce au realizat ceea ce incearca acum China.

Grecia nu este singura. Topul tarilor cu datorii imense, care ar putea scufunda economia lumii
Grecia nu este singura. Topul tarilor cu datorii imense, care ar putea scufunda economia lumii

Desi Grecia este vazuta ca fiind “oaia neagra” a Europei, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta si care au efecte negative nu numai asupra zonei euro, dar si asupra intregii lumi, statul elen nu are cea mai mare datorie publica din lume.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.