Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele de la frontieră. VIDEO
Minoritatea sârbă din Kosovo a înlăturat luni baricadele ridicate în nordul teritoriului după amânarea de către Pristina a măsurilor pe care ea le consideră ofensatoare, ultimul puseu de tensiuni din fosta provincie sârbă.
Protestatarii au înlăturat camioanele şi alte vehicule grele care blocau de duminică accesul la un post frontalier cu Serbia într-o atmosferă tensionată, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Demontarea baricadelor care paralizau un al doilea post de frontieră era în continuare în curs la începutul după-amiezii.
UPDATE #KosovoSerbia | Removal of the barricades set up by Kosovo Serbs in #NorthKosovo started minutes ago. Here's a video from the Rudare barricade on the road to Leposavic that blocked access to the border and increased tension between the two countries yesterday night. pic.twitter.com/ifLdOyYqcR
— Balkan Insight (@BalkanInsight) August 1, 2022
Poliţia kosovară a anunţat că a fost vizată de tiruri în patru rânduri, fără a exista victime şi a vorbit despre „rele tratamente” suferite de albanezii kosovari.
Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată de Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sângeros care s-a soldat cu 13.000 de morţi, majoritatea kosovari albanezi. De atunci, regiunea este teatrul unor fricţiuni episodice.
Acest nou puseu de violenţe are loc în urma deciziei Pristinei de a impune noi reguli administrative şi frontaliere sârbilor.
UPDATE #KosovoSerbia | The road to the Jarinje crossing point is free of barricades. In contrast, the other road leading to the Bernjak crossing point is still blocked because one truck and one excavator remain.
???? BIRN/Adelina Ahmeti pic.twitter.com/yYYAGtIh59
— Balkan Insight (@BalkanInsight) August 1, 2022
În virtutea acestor măsuri, care ar fi trebuit să intre în vigoare luni, autorităţile kosovare urmau să furnizeze permise de şedere temporare persoanelor care intrau în Kosovo cu o carte de identitate sârbă.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a invocat principiul „reciprocităţii”, din moment ce Belgradul impune acelaşi regim kosovarilor care intră în Serbia.
Pristina le dăduse, de asemenea, un termen de două luni sârbilor din Kosovo pentru a-şi înlocui plăcuţele de înmatriculare sârbeşti de pe autovehiculele lor cu plăcuţe ale Republicii Kosovo. Potrivit estimărilor media locale, 10.000 de vehicule care circulă în Kosovo au plăcuţe de înmatriculare emise de Belgrad.
Sub presiunea puterilor occidentale şi în special a SUA, marele aliat al Kosovo, Pristina a anunţat duminică seară amânarea intrării în vigoare a noilor măsuri cu o lună, până la 1 septembrie.
Forţele NATO desfăşurate în Kosovo au avertizat că vor interveni „dacă stabilitatea este compromisă”.
Cei circa 12.000 de sârbi din Kosovo, din care circa o treime trăiesc în nordul teritoriului, nu recunosc autoritatea Pristinei şi rămân credincioşi Belgradului, de care depind financiar.
Ultimul episod de tensiuni data din septembrie anul trecut, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbeşti. Timp de mai multe zile, două posturi de frontieră au fost blocate.
Reacția Ministerului român de Externe
Ministerul Afacerilor Externe de la București a salutat revenirea la normal. "Balcanii de Vest merită pace și stabilitate", au transmis diplomații români.