Care este motivul tensiunilor de la graniţa Kosovo - Serbia
Tensiunile de la granița dintre Kosovo și Serbia au reizbucnit în acest weekend, iar NATO a anunțat că se pregătește să intervină dacă situația escaladează.
Tensiunile au izbucnit între Kosovo și Serbia în weekend, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției unor noi tulburări în Balcani, într-un moment în care aliații occidentali sunt concentrați asupra războiului din Ucraina.
Forța internațională de menținere a păcii condusă de NATO din Kosovo, cunoscută sub numele de KFOR, a transmis că monitorizează îndeaproape situația din Kosovo și este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol”.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Care este motivul tensiunilor de la graniţa Kosovo - Serbia
Tensiunile de la granița de nord a Kosovo au izbucnit după ce etnicii sârbi din municipalitățile din nordul țării, de la granița cu Şerbia, au blocat drumuri și s-au încăierat cu poliția în semn de revoltă față de decizia autorităților kosovare de a-i obliga să își schimbe plăcuțele de înmatriculare a mașinilor cu numere sârbești cu unele din Kosovo.
Noile reguli trebuiau să intre în vigoare de luni și ar fi obligat toţi locuitorii din Kosovo să-și schimbe documentele emise de Şerbia cu unele kosovare. În plus, pentru a intra în Kosovo, aveau nevoie să obțină un document special, așa cum este cerut în acest moment pentru a trece granița spre Serbia.
Autoritățile de la Pristina au anunțat, duminică noaptea, în urma violențelor de la graniță, că vor amâna implementarea modificărilor până la 1 septembrie.
Tensiunile de la granița Serbia-Kosovo, cele mai grave din ultimii 12 ani
Blocarea a două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo și Şerbia durează deja de opt zile și nu dă semne că situația s-ar calma, scrie BalkanInsight.
Srdjan Cvijic de la Open Society European Policy Institute din Bruxelles spune că această criză a fost creată artificial, dar că este cea mai gravă din 2011 încoace. Atunci, sârbii din nordul Kosovo au incendiat punctul de trecere a frontierei Jarinje, după ce Pristina a introdus un embargo asupra produselor din Serbia.
Cvijic a adăugat că premierul kosovar ar fi trebuit să impună noile reglementări ale plăcuțelor de înmatriculare cu mai multă subtilitate și înțelegere pentru sârbii din Kosovo și să nu interzică peste noapte plăcuțele de înmatriculare.
Analistul kosovar Agon Maliqi spune că „nu există nicio dorință sinceră de dialog nici în Kosovo, nici în Serbia” și că nici Occidentul nu are energia necesară pentru a se implica. Potrivit lui, în acest moment, „dialogul facilitat de UE, între Pristina și Belgrad pentru normalizarea relațiilor este în moarte clinică”.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat, luni dimineață, că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre situația de la granița cu Şerbia. „Nu am nicio informație că KFOR se pregătește să intervină”, a declarat Kurti presei luni, la Pristina.