Situație tensionată la granița dintre Serbia și Kosovo. S-ar fi auzit și focuri de armă. Vucic: „Serbia nu va capitula”
Situație tensionată la granița dintre Serbia și republica auto-proclamată Kosovo.
Sirenele de raid aerian au sunat ore în șir în partea de nord, iar la punctele de trecere a frontierei au fost proteste și blocaje în trafic. Ba s-ar fi auzit și focuri de armă, scrie presa locală.
Lucrurile au degenerat după ce guvernul de la Priștina a decis că vehiculele înmatriculate în Serbia trebuie să aibă plăcuțe de Kosovo și că actele de identitate trebuie să fie schimbate. O regulă similară este aplicată de autoritățile de la Belgrad pentru kosovarii care vizitează Serbia.
Trupele KFOR, de menținere a păcii, sunt gata să intervină. Spre dimineață, totul s-a liniștit, după ce guvernul din Kosovo a decis să amâne cu o lună măsura care trebuia să se aplice de la miezul nopții.
Sirene și panică în nordul Kosovo
Alarma a declanșat panica în orășelul Mitrovița de Nord din Kosovo, provincia care și-a declarat în 2008 independența față de Serbia. Sirenele au început să sune în jurul orei 17 în localitatea locuită în mare parte de sârbi.
Presa locală și unii oficiali din Kosovo susțin că în zonă care delimiteză republica autoproclamată de restul Serbiei s-au auzit și focuri de armă. În plus, s-au format cozi kilometrice, după ce unii protestatari au parcat camioane încărcate cu pietriș și alte maşini grele de-a curmezișul șoselelor.
În consecință, poliția din Kosovo a anunțat că a închis două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak.
Decizia care a dus la escaladarea situației
Situația a escaladat după o decizie a guvernului de la Pristina. Oficialii din autoproclamata republică le-au impus etnicilor sârbi din nord ca, de la 1 august, să-și schimbe cărțile de identititate şi plăcuțele de înmatriculare cu unele kosovare.
La 14 ani după ce Kosovo și-a declarat independența, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nord folosesc în continuare numere de înmatriculare și documente emise de autoritățile de la Berlgrad, refuzând să recunoască instituțiile de la Pristina. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de ţări, dar, evident, nu și de Serbia ori de alte state europene, între care România.
„Totul mă duce cu gândul că Serbia va fi nevoită să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș vrea să mă înșel”, este mesajul ingrijoraor scris pe Twitter un parlamentar sârb, membru al partidului de dreapta aflat la guvernare.
Președintele Serbiei a mers noaptea trecută la sediul Statului Major al Armatei, pentru a analiza stituația. „Lucrăm pentru a calma tensiunile, dar oricât de greu ar fi, Serbia nu va capitula”, a spus Aleksandar Vucic la finalul întâlnirii.
Guvernul din Kosovo pare să dea înapoi
După o seară dramatică, guvernul din Kosovo pare să dea înapoi. Oficialii au anunțat că vor amâna cu o lună decizia privind înmatricularea vehiculelor sârbești în Kosovo și anularea cărților de identitate emise de Serbia.
KFOR, forța de pace condusă de NATO, care de 23 de ani încoace încearcă să menţină pacea în Kosovo, cu mandat ONU, a anunțat că „monitorizează îndeaproape situația și e pregătită să intervină, conform mandatului său, dacă stabilitatea e în pericol”.
România are 50 de militari în forțele NATO de menținere a păcii.