Sapte alimente despre care nu credeai ca vor disparea. Cum a intrat si ciocolata pe lista
In fiecare zi, suntem bombardati cu stiri despre modul nesustenabil in care ne exploatam planeta. De obicei, este vorba despre petrol, apa sau carbune. Iata o lista cu alte produse care se epuizeaza la fel de repede.
Ciocolata
Majoritatea stocurilor de cacao din lume provin din Africa de Vest, unde tarile au inceput sa scoata in afara legii ocupatii ca sclavia, exploatarea minorilor sau contrabanda, adica activitatile care sustineau productia de cacao. Cultivarea boabelor de cacao nu este o activitate profitabila pentru fermierii vest-africani.
Fiecare recolta are nevoie de 5 ani pentru a ajunge la maturitate, iar culegerea se face manual, la temperaturi caniculare. Profitul? 8 centi pe zi, pentru fermier.
Studiile estimeaza ca ciocolata va ajunge. in 20 de ani, la fel de scumpaca icrele negre, daca exploatarea minorilor NU va fi eliminata.
Planta de cacao creste doar in zonele aflate la cel mult 10 grade de Ecuator, unde sunt si cele mai instabile tari din lume.
Sardinele
In octombrie, flota de pescuit de sardine de pe coasta de vest a Canadei s-a intors fara niciun peste capturat. 32 de milioane de dolari s-au dus pe apa sambetei. Ne putem astepta la zeci de ani de ape fara sardine.
Populatia de sardine fluctueaza in functie de temperatura apelor, iar acesti pesti se reproduc din ce in ce mai putin, de cand apele Pacificului s-au racit, in 1990, insa pescuitul industrial a continuat cu aceeasi intensitate.
Tequila
In 2007, recolta mexicana de agave, planta din care se produce Tequilla, n-a fost cea mai reusita din istorie. 20% dintre plante au fost afectate de o boala, semn pentru ca fermierii cultivatori de agave sa renunte la recolte, din acelasi motiv ca producatorii de cacao: reducerea costurilor.
O planta de agave are nevoie de 12 ani pentru a ajunge la maturitate.
Fermierii inlocuiesc agavele cu porumbul si au ales sa arda recolta de agave.
Producatorii de tequila s-au pregatit pentru viitoarea penurie de materie prima, si si-au facut stocuri. In momentul in care Apocalipsa Tequilei va veni, licoarea va valora greutatea ei in aur.
Heliul
Chiar daca pare greu de crezut, heliul este foarte important in lumea moderna si este pe terminate. De la aparate RMN, la fibra optica sau ecrane LCD, toate au nevoie de heliul, materialul cu cel mai jos punct de fierbere, pentru a functiona.
Guvernul american a instaurat o rezerva nationala de heliu, in 1925, iar gazul a fost stocat intr-un rezervor, langa Amarillo Texas,care inmagazineaza jumatate din rezerva mondiala. In 1996, Congresul american a promulgat un act care prevedea ca intreaga cantitate sa fie vanduta, pana in 2015, motiv pentru care gazul se vinde la un pret mult prea mic fata de valoarea sa reala.
Cand va fi epuizat, heliul va putea fi produs din aer, la un cost de 10.000 de ori mai mare decat pretul actual.
Vinul
Pofta de bauturi din struguri a speciei umane ne-a facut sa avem un deficit de doar 300 de milioane de sticle de vin.
In lume exista aproximativ un milion de producatori, care pun pe piata, anual 2,8 miliarde de sticle, dar se pare ca nu este suficient, pentru cererea in crestere.
Pe fondul unei cresteri a cererii, productia a scazut cu 5% in 2012. Productia din Europa, care asigura 50% din productia globala, a scazut cu 10 procente.
Branza de capra
In 2010, in Anglia a avut loc o epidemie de febra Q. Ca urmare, peste 50.000 de capre si de oi au fost eliminate din procesul de reproductie, iar unii fermieri au renuntat cu totul la reproducerea caprelor.
Cererea de branza de capra a continuat sa creasca, in timp ce productia a scazut.
Braza de capra este cautata in special in Europa, de sarbatori, dar, ca si cum cererea europeana nu era suficienta, si China a prins gustul branzei de capra. Iar asiaticii sunt gata sa plateasca scump pentru aceasta specialitate, motiv pentru care pe piata a aparut un deficit de branza de capra.
Bacon-ul
Specialitatea de carne este pe cale sa ne franga inimile.
Asociatia Britanica a Porcului a avertizat ca o criza mondiala a produselor din carne de porc este de neevitat.
Criza este pusa pe cresterea furajelor, mai ales la proumb si soia, care au inregistrat recolte proaste.
In America, virusul diareei porcine a rapus porcii in 15 state iar un vaccin nu este disponibil.
Bacon-ul nu va disparea, dar preturile vor creste in concordanta cu scaderea stocurilor.