S-a dus traiul bun! Intreaga Europa trece la masuri de austeritate
Austeritate. Acesta este cuvantul de ordine de la un capat la celalalt al Europei. Confruntate cu deficite bugetare uriase, plus o economie prea lenta, tarile Uniunii incearca sa stranga cureaua.
Spania, Marea Britanie, Franta sau Italia cresc taxele, taie salariile si desfiinteaza din locurile de munca pentru a-si reduce pe cat posibil dependenta de imprumuturile externe.
Parlamentul spaniol a adoptat astazi, in regim de urgenta, intr-o sedinta transmisa in direct la televiziune, si la doar un vot distanta, programul premierului Zapatero de reducere drastica a cheltuielilor bugetare.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Madridul vrea sa faca o economie de 15 miliarde de euro, care sa reduca semnificativ deficitul bugetar, care a ajuns la 11% din Produsul Intern Brut. Pentru asta, cabinetul socialist a decis sa scada lefurile bugetarilor cu 5%, pe ale demnitarilor cu 15% si sa desfiinteze in jur de 13.000 de posturi din administratia publica. In plus, va fi introdusa o taxa speciala pe averile de peste 1 milion de euro.
La randul lor, britanicii au de acoperit o gaura uriasa in buget: 160 de miliarde de lire sterline. Cabinetul Cameron vorbeste despre reducerea drastica a cheltuielilor ca sa apropie nivelul datoriei publice de normele Uniunii.
Obiectiv identic si la Roma. Guvernul lui Silvio Berlusconi trebuie sa stopeze risipa de la stat ca sa reduca datoria publica a tarii care a ajuns la 115% din PIB, cea mai mare din zona euro.
Desi este de acord cu masurile de austeritate, unul dintre cei mai reputati economisti, care a vorbit inca din 2005 despre pericolul unei crize mondiale, crede ca daca guvernele retrag stimulentele fiscale prea repede, exista riscul ca in acest moment, in care sectorul privat este inca slabit, sa ne intoarcem la deflatie si o recesiune si mai adanca.
De partea lor, sindicatele considera ca masurile sunt prea dure si au trecut la proteste, asa cum s-a intamplat astazi in Franta. In orasele mari erau asteptati 800.000 de manifestanti, ca sa protesteze impotriva deciziei guvernului de a creste varsta de pensionare, dincolo de pragul de 60 de ani.
Agitatie si la Atena, chiar pe Acropole. Angajatii complexului arheologic au profitat de vizita ministrului Culturii ca sa se planga ca nu si-au mai primit salariile de luni bune.