Austeritate in toata Europa! Franta, Bulgaria, Grecia, Ungaria fac reduceri
Sa nu credeti ca Romania este singura tara care trebuie sa reduca drastic cheltuielile bugetare. Inclusiv marile economii din Uniune, ca Franta, au anuntat planul de austeritate. Dupa lectia greceasca, si Bulgaria vecina trece la masuri severe.
Franta
A anuntat reducerea cheltuielilor statului cu 5 miliarde de euro pana in 2011. Guvernul francez are pregatite 166 de masuri. Iata cateva: unul din doi functionari publici care ies la pensie nu va mai fi inlocuit, iar toti angajatii vor avea salariile inghetate in urmatorii 2 ani.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Bulgaria
Planul de austeritate al bulgarilor prevede scaderea cheltuielilor bugetare in 2010 cu 20 de procente. Bulgarii vor face pentru asta economii de circa 450 milioane euro. Premierul Boiko Borisov le-a cerut miercuri functionarilor publici sa reduca cheltuielile de transport, utilizand mijloacele publice si metroul din Sofia. Ministrul Finantelor, Simeon Djankov, a declarat ca este pregatit sa mearga la serviciu pe bicicleta.
Grecia
A decis o reducere a cheltuielilor publice cu 30 de miliarde de euro pana in 2012. Autoritatile elene s-au angajat sa renunte la acordarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu pentru functionarii publici, sa majoreze TVA-ul cu doua puncte procentuale si sa creasca accizele la carburanti, alcool si tutun cu 10%. Aceste masuri au determinat numeroase miscari de strada in Atena.
Ungaria
A luat si ea astfel de masuri inca de anul trecut, dupa semnarea acordului cu FMI. Guvernul de la Budapesta a majorat TVA-ul cu 5%, dar a compensat cu reducerea taxei pentru alimente. Accizele pentru carburanti au crescut cu 6%. In sectorul de stat salariile au fost inghetate pentru urmatorii 2 ani, dar au fost reduse impozitele pe salarii.