Russia Today: Un agent CIA care incerca sa recruteze un ofiter rus a fost retinut la Moscova
Serviciul de contrainformatii al Rusiei a retinut un agent al CIA la Moscova, in timp ce acesta incerca sa recruteze un ofiter al serviciilor secrete rusesti, a anuntat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), citat de Russia Today.
Conform sursei citate, agentul american opera sub identitatea unui diplomat de cariera. Serviciul de relatii cu publicul al FSB a anuntat ca persoana retinuta se numeste Ryan Christopher Fogle, secretar cu rang diplomatic 3 al Departamentului Politic din cadrul Ambasadei SUA la Moscova.
Agentia a subliniat faptul ca Fogle avea la el echipament tehnic special, instructiuni tiparite pentru felul in care ar trebui recrutati cetatenii rusi, o suma mare de bani, precum si instrumente care il ajutau sa-si modifice infatisarea.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Persoana retinuta a fost suspusa unui interogatoriu in cadrul FSB, "iar dupa indeplinirea tuturor procedurilor necesare" a fost predata reprezentantilor ambasadei americane la Moscova.
Pe website-ul ambasadei SUA la Moscova se arata ca Departamentul Politic este "angajat in actiunea de promovare in fata guvernului Rusiei a pozitiei Statelor Unite referitoare la chetiunile care tine de politica externa si securitate".
Un alt obiectiv al acestui Departament este acela de a "informa Washingtonul cu privire la politicile externe si de aparare al Rusiei", cat si cele referitoare la viata politica de zi cu zi din Rusia.
In scrisoarea de o pagina, destinata celor care urmau sa fie recrutati, se propune o plata de 100.000 de dolari pentru un simplu interviu in care sa se discute despre o posibila cooperare, precum si promisiunea de a primi o suma de pana la 1.000.000 de dolari pe an, daca persoana era de acord sa furnizeze americanilor informatiile care i se solicitau.
De asemenea, in aceasta scrisoare citata de Russia Today, se aflau si instructiuni pas-cu-pas despre modalitatea in care se poate crea un nou cont pe Gmail, care sa fie folosit pentru viitoarele contacte. Iar in notele care se repetau obsesiv, se afirma ca niciodata nu trebuie furnizate informatii de contact reale, precum numere de telefon, email sau adrese.
Alte instructiuni precizau ca persoana respectiva nu trebuie sa foloseasca notebook-urile si telefoanele personale pentru inregistrare, fiind facuta propunerea utilizarii unui internet cafe in caz de nevoie. O alta varianta, se mai arata in instructiuni, este achizitionarea unui device special pentru contacte, care sa fie platit cu bani cash - suma urmand sa fie decontata ulterior.