Rușii forțează cucerirea Severodonețkului, dar pierd teren în alte părți ale Ucrainei
În Ucraina nu se întrezărește finalul războiului, însă Comisia Europeană propune acordarea statutului de țară candidată.
Hotărârea a fost luată luni noapte, după o serie de discuții între comisarii europeni. Decizia finală o va lua însă Consiliului European - ce reunește șefii de state și de guverne din cele 27 de țări membre.
În acest timp, rușii forțează cucerirea Severodonețkului, dar pierd teren în alte părți ale Ucrainei.
Kievul spune că nu va ceda niciun teritoriu, vrea inclusiv Crimeea înapoi, și face apeluri disperate către Occident să trimită armament modern pentru a-i respinge pe ruși.
În estul Ucrainei, căderea orașului Severodonețk în mâinile rușilor este o chestiune de ore, spun oficialii ruși. În ciuda opoziției încrâncenate a armatei ucrainene. Apărătorii s-au retras din centrul orașului, dar soarta lor rămâne sub semnul întrebării, după ce ultimul pod care lega Severodonețk de Lisiceansk a fost distrus de ruși. Lupte grele au loc și în împrejurimile orașului, unde alături de ucraineni luptă unități de voluntari străini.
Rusia pare să fi învățat din greșelile anterioare. A concentrat în Severodonețk un număr uriaș de militari și artilerie, iar ucrainenii sunt depășiți din toate punctele de vedere. Cei care au rămas în Severodonețk au retragerea tăiată, spun oficialii separatiști.
Adjunctul șefului LPR: Unitățile ucrainene care sunt desfășurate acolo... rămân acolo pentru totdeauna. Au două opțiuni: ori urmează exemplul colegilor lor (din Azovstal), ori mor. Nu au altă opțiune.
Ucrainenii ripostează, dar înregistrează succese doar în nord, în regiunea Harkov, și în sud, în direcția orașului Herson. În atacurile îndreptate împotriva rușilor sunt folosite echipamente capturate de la invadatori, cum este acest lansator de rachete multiple.
Pe lângă atacurile neobosite de pe linia frontului, rușii continuă să bombardeze orașele aflate în raza artileriei. În Bahmut, mai multe rachete au lovit în ultimele zile un hotel și un spital.
Rușii susțin că și ucrainenii au bombardat zone rezidențiale din orașul separatist Donețk. Trei oameni, între care un copil, au murit, și alți 18 au fost răniți, după ce mai multe rachete au căzut peste o piață din oraș.
Femeie: Magazinul era plin de oameni, toată lumea era speriată... Au fost aruncați la podea, marfa zbura în toate părțile, era foarte înfricoșător! Înfricoșător! Ieși la plimbare și nu știi când o să cadă o bombă. Vrem doar să fie pace!
În acest timp, autoritățile ucrainene încă descoperă gropi comune în orășelul Bucea de lângă Kiev. Cel mai recent, șapte civili au fost deshumați într-o pădure de la marginea localității. Două dintre victime aveau mâinile legate și răni provocate de gloanțe la picioare și la cap.
Șeful poliției regionale Kiev: Împușcăturile în genunchi ne arată că acești oameni au fost torturați. Mâinile legate la spate cu bandă izolieră ne spun că oamenii au fost ținuți ostatici mai mult timp, iar (rușii) au încercat să scoată orice informație de la ei.
Oficialii ucraineni fac apel pe toate canalele la statele vestice să trimită mai multe arme cu rază mare acțiune, în principal artilerie și lansatoare de rachete, dar și tancuri sau drone. Iar președintele Zelenski susține că țara sa nu se va opri până când toate teritoriile invadate, inclusiv Crimeea, nu vor fi eliberate de sub ocupația rusă.
Zelenski: Avem de-a face cu răul absolut. Nu avem de ales, decât să mergem mai departe și să ne eliberăm tot teritoriul, să-i dăm afară pe ocupanți din toate teritoriile noastre. Și, chiar dacă linia frontului are peste 2.500 de kilometri lungime, se pare că inițiativa strategică e a noastră.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, Comisia Europeana,
Dată publicare:
14-06-2022 07:37