×

Armele de care Ucraina ar avea nevoie pentru a triumfa în fața Rusiei. Cerințele lui Zelenski, publicate

Bătălia pentru Severodoneţk nu este încă tranșată spun experţii occidentali.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Înainte de întâlnirea miniștrilor Apărării din NATO, președintele Volodimir Zelenski a publicat o listă de cerinţe absolut necesare Ucrainei pentru a depăşi impasul: 1.000 de obuziere de calibru 155 mm, 300 de lansatoare multiple de rachete, 2.000 de blindate și 1.000 de drone.

Pe de altă parte, cu toate pierderile suferite, ruşii au noi vise, de mărire. Un deputat al partidului prezidențial Rusia Unită ar fi introdus în Duma de Stat o propunere legislativă de anulare a decretului Sovietului Suprem al URSS, prin care era recunoscută independența Lituaniei.

Inamicul vrea să izoleze complet Severodonețk, împiedicând atât evacuarea civililor, cât și transferul de soldați ori muniții", avertizează guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk. Acesta crede că următoarele 48 de ore sunt critice.

Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: „În direcția Donețk, trupele de ocupație își concentrează eforturile pentru a-i încercui pe ai noștri în Severodonețk și Lisichansk, blocând rutele de aprovizionare dinspre Bahmut. Rușii continuă să aducă trupe. În Severodonețk, cu sprijinul artileriei, inamicul a efectuat asalturi cu succes partial, silind trupele noastre să se retragă din centrul orașului. Luptele continuă”.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt principal al Ministerului rus al Apărării: „În preajma gării Udachne din Republica Doneţk, rachete de mare precizie au distrus un număr mare de arme și echipamente furnizate naționaliștilor ucraineni de americani și europeni”.

Cele mai cumplite inclestari au loc în zona industrială a orașului, combinatul de îngrășăminte chimice Azot, unde s-ar ascunde și 800 de civili, fiind acum principala țintă a rușilor.

De altfel, civilii nu mai au scăpare din oraș, după ce forțele ruse au distrus ultimul pod peste râul Doneț, care făcea legătura cu Lisichansk.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, operațiunile de traversare a râurilor vor fi decisive pentru soarta războiului. Sectorul-cheie al frontului din Donbas, cu o lungime de 90 km, se află la vest de râul Siversky Donetz.

Tunurile M777 de la americani, de mare folos armatei ucrainei

Pentru a avea succes în actuala fază operațională a ofensivei, Rusia va trebui fie să finalizeze acțiuni ambițioase de flancare, fie să efectueze operațiuni de asalt cu traversări de râuri.

O filmare distribuită pe platformele de socializare arată cum forțele armate ucrainene lovesc camioane militare rusești în parcarea unui centru de aprovizionare al armatei ruse situată la nord de Harkov. În imaginile de mai sus vedem cum camioanele își fac loc în parcare doar pentru a fi distruse de artileria ucraineană, care își reglează tirul după două salve ce ratează ținta.

De asemenea, ucrainenii au reușit, cu ajutorul tunurilor M777 primite de la americani, anihilarea a trei lansatoare multiple de rachete rusești în regiunea Luhansk.

La Nikolaev, un port important în sudul Ucrainei, trupele ruse au fost oprite la periferia orașului. Dar atacurile rusesti continua. Cele mai lovite tinte sunt depozitele de cereale. Zilele trecute, a fost bombardat un port privat din oraș. Au ars patru depozite pline cu marfă.

Exportul grânelor din Ucraina se va face și prin România

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de tone de grâu pe teritoriul său, o marfă prețioasă. Adjunctul ministrului ucrainean de Externe a anunțat că, pentru exportul grânelor, au fost stabiliate două rute, complicate și costisitoare, prin Polonia şi România, şi se poartă discuții cu ţările baltice pentru o a treia cale.

Iar Brigada 40 de Artilerie a armatei ucrainene a izbutit să spulbere un centru de comandament al armatei ruse și mai multe blindate.

Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe ecartament lat, aşa că cerealele trebuie să fie transferate în alte garnituri la graniţa cu Polonia.

Redirecţionarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către portul Galați şi încărcarea mărfurilor pe şlepuri pentru a naviga către portul Constanţa.

Pentru asta, se fac demersuri pentru repunerea în funcțiune a unei linii feroviare cu ecartament lat, abandonată de decenii.

Citeste și...
Război în Ucraina, ziua 110. Kremlinul afirmă că principalul obiectiv al Rusiei este
Război în Ucraina, ziua 110. Kremlinul afirmă că principalul obiectiv al Rusiei este "protejarea" Donbasului

ȘtirileProTV.ro v-au prezentat, luni, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Scene de neconceput în urmă cu câteva săptămâni, la Kiev. Ce au făcut localnicii la finalul săptămânii. VIDEO&FOTO
Scene de neconceput în urmă cu câteva săptămâni, la Kiev. Ce au făcut localnicii la finalul săptămânii. VIDEO&FOTO

În timp ce în estul Ucrainei se duc lupte grele, la Kiev oamenii au s-au bucurat de soare și au ieșit la plajă, pe malurile Niprului, fluviul care străbate capitala.

Rușii bombardează depozitele de cereale ale Ucrainei. „A fost distrusă până la 20% din infrastructura industrială”
Rușii bombardează depozitele de cereale ale Ucrainei. „A fost distrusă până la 20% din infrastructura industrială”

Ucraina a creat două coridoare terestre, prin România şi prin Polonia, pentru a exporta cereale, a anunţat ministrul adjunct de externe de la Kiev.

Ultimele Știri
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Simona Halep ratează finala de la Wimbledon 2022. Românca a fost eliminată de Elena Rybakina
Simona Halep ratează finala de la Wimbledon 2022. Românca a fost eliminată de Elena Rybakina

Simona Halep, 30 de ani, locul 18 WTA, a fost eliminată de Elena Rybakina, 23 de ani, locul 23 WTA, în semifinalele turneului de la Wimbledon 2022.