Putin și Xi Jinping, alianță "fără limite" împotriva SUA. Rusia și China cer oprirea extinderii NATO

×
Codul embed a fost copiat

În plină criză a Moscovei cu Occidentul, Xi Jinping și Vladimir Putin au afișat vineri o alianță strategică profundă și "fără limite", pentru a echilibra ceea ce au descris drept influența globală malignă a Americii.

În plus, rușii au semnat noi acorduri de furnizare de gaze și petrol către ​​Beijing, în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Între timp, responsabilii americani au reiterat și întărit avertismentul potrivit căruia Rusia pregăteşte diversiuni pentru a justifica o invazie în Ucraina. Ministrul rus de externe a respins acuzațiile drept "aiureli". Vestea bună e că naveta diplomației va continua. Săptămâna viitoare sunt așteptați la Moscova liderii francez, german și turc.

Președintele rus Vladimir Putin a fost primit cu fast în Beijing, ca invitat de onoare al lui Xi Jinping la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. A fost cea de-a 38-a întâlnire față-n faţă a celor doi lideri, în ultimii 9 ani.

Vladimir Putin a salutat "un exemplu de relaţie demnă, în care fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui".

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cât despre relațiile noastre bilaterale, acestea progresează în spiritul prieteniei și al parteneriatului strategic. Au devenit, cu adevărat, fără precedent. Este un exemplu de relație demnă care contribuie la dezvoltarea mutuală și susține această dezvoltare comună (a țărilor noastre).”

În urmă întâlnirii, descrisă drept "foarte călduroasă", a fost dat publicităţii un amplu comunicat comun, prezentat de Kremlin că "viziunea celor două ţări în materie de securitate internaţională". Fără să facă măcar o singură referire explicită la Ucraina, documentul ilustrează solidaritatea fără cusur a celor două ţări.

„Federația Rusă și Republica Populară Chineză se opun oricărei viitoare extinderi a NATO și îndeamnă Alianța Nord-Atlantică să renunțe la abordarea specifică Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări.

Federația Rusă și Republica Populară Chineză cred că anumite state, alianțe militare și politice și coaliții încearcă să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altor țări", se arată în comunicatul comun transmis de cele două state.

Într-un serviciu reciproc, Moscova şi Beijingul şi-au exprimat fiecare sprijinul pentru poziţia celeilalte părţi.

Federația Rusă își reiterează sprijinul pentru principiul “O Singură China”, confirmă că Taiwanul este parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului.

Reacția SUA la alianța dintre Rusia și China

Iar China susține propunerile avansate de Federația Rusă pentru crearea în Europa a unor garanții de securitate reglementate juridic pe termen lung.

Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA: „Îndemnăm Beijingul să-şi folosească influenţă asupra Moscovei pentru a promova diplomaţia.”

Pe de altă parte, Departamentul de Stat al Statelor Unite a avertizat direct Rusia.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Dacă Rusia crede că va fi în măsură să atenueze unele din aceste consecinţe printr-o relaţie mai strânsă cu China, nu este cazul. În fapt, asta va face mai fragilă economia Rusiei, în multe privinţe.”

În acest timp, aflat la Kiev, preşedintele Turciei şi-a repetat oferta de mediere între Rusia şi Ucraina.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Turcia este pregătită să facă tot ce e necesar pentru a pune capăt crizei dintre cele două naţiuni, care ne sunt prietene şi vecine la Marea Neagră. Aş fi fericit să organizez un summit, fie la nivel de conduce, fie la nivel de comisii de experţi.”

Pentagonul a atras din nou atenţia că Rusia plănuieşte regizarea unui fals atac al armatei ucrainene sau al serviciilor de informații împotriva teritoriului rus sau a populației rusofone. Asta le-ar oferi pretextul care să justifice o eventuală invadare a Ucrainei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „În cadrul acestui plan, credem că Rusia vrea să producă un film foarte explicit de propagandă, care va conține imagini cu cadavre și actori care interpretează rolul localnicilor îndurerați, dar și imagini cu zone distruse și echipamente militare ale Ucrainei sau provenind din Vest.”

Trupele americane au plecat deja spre Europa

Între timp, trupele americane, care au primit marţi ordin de detaşare în Europa, au plecat deja către noile misiuni. Este vorba despre 1.700 de parașutiști din divizia 82 aeropurtată și alți 300 de militari dintr-o unitate de reacție rapidă, mobilizaţi în Germania.

Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE: „Suntem foarte îngrijorați pentru că, din punct de vedere strategic, desfășurarea câtorva mii de militari americani și din alte state vestice în regiune nu schimbă raportul de forțe. Dar, din punct de vedere politic, e o provocare și dă apă la moară înfierbântaților din Kiev.”

N-a trecut neobservată nici sosirea în portul polonez Gdinia a două sute de vehicule militare americane, în principal Humvee şi Stryker, destinate bazei americane din Polonia.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Posibilul vicepreședinte al lui Trump, criticat aspru, după ce a recunoscut că și-a ucis animalul. „Am urât acel câine”
Posibilul vicepreședinte al lui Trump, criticat aspru, după ce a recunoscut că și-a ucis animalul. „Am urât acel câine”

Conservatorii au condamnat-o pe guvernatoarea din Dakota de Sud  și posibila contracandidată a lui Trump, Kristi Noem, după ce a recunoscut că a omorât atât un câine „imposibil de dresat”.

 

Biden a mărturisit că a luat în considerare să se sinucidă după ce soția și fiica lui au murit într-un accident
Biden a mărturisit că a luat în considerare să se sinucidă după ce soția și fiica lui au murit într-un accident

Președintele american Joe Biden a vorbit deschis despre o perioadă grea a vieții sale și despre ce a îndurat după ce soția și fiica sa au murit într-un accident de mașină.

Răsturnare de situație în cazul morții lui Navalnîi. Nu Putin ar fi ordonat uciderea opozantului
Răsturnare de situație în cazul morții lui Navalnîi. Nu Putin ar fi ordonat uciderea opozantului

Serviciile secrete americane consideră că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Aleksei Navalnîi, principalul critic al regimului de la Kremlin, informează presa de peste Ocean.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.