Rusia lucrează la un vaccin anti-COVID care să genereze protecție de peste 13 ani împotriva bolii

Dată publicare: 01-03-2021 22:00
Dată actualizare: 01-03-2021 22:17


vaccin

Agenţia Federală Medico-Biologică a Rusiei anunță că va începe în luna iulie testele clinice pentru un nou tip de vaccin anti-COVID-19, capabil să genereze imunitate la nivel celular cu o protecţie de peste 13 ani.

La o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin, ea a menţionat că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, ''întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit''.

''Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală - cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată'', explică Veronika Skvorţova, directoarea centrului, potrivit Agerpres.

''În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani'', a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rusia și vaccinurile anti-COVID

 

Rusia a realizat deja trei vaccinuri anti-COVID-19, respectiv Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac.

În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită ''Sputnik Light'', care va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO