Rusia, pregătită să trimită 100.000 de militari la graniţa estică a NATO. General SUA: “Ruşii nu vor avea de gând să plece”

Ultima actualizare: 05-08-2017 22:35
Vladimir putin

Rusia susţine că se pregăteşte să trimită peste 100.000 de militari la graniţa estică a teritoriilor aparţinând Aliaţilor NATO.

Dacă se dovedeşte a fi adevărat, ar fi cel mai amplu exerciţiu militar desfăşurat de la venirea la putere a lui Vladimir Putin şi implicit ar fi unul dintre cele mai semnificative mişcări de intimidare efectuate de la încheiarea Războiului Rece, notează New York Times.

Trupele vor opera sub comanda Zapad, care în limba rusă înseamnă Vest. Denumirea nu este una întâmplător aleasă, ci explică spaţiul de manevră unde se va desfăşura operaţiunea, vizând spaţii precum: Belarus, Marea Baltică, Vestul Rusiei şi enclava Kaliningrad.

Exerciţiile militare vor avea ca scop reamintirea ofensivei sovietice.

Întreaga operaţiune a fost planificată timp de la multe luni, iar Rusia susţine că nu reprezintă o reacţie adusă împotriva deciziei Congresului american de-a aplica sancţiuni economice asupra spaţiului rusesc.

Această mişcare strategică face parte dintr-un efort susţinut al preşedintelui Putin de-a demonstra că statul său nu se lasă intimidat de puterea militară a Aliaţilor.

“Cea mai mare îngrijorare este că nu vor avea de gând să plece, iar aici nu încape discuţia despre paranoia”, susţine Generalul american Tony Thomas, notează jurnaliştii de la New York Times.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO