Rusia doreste negocieri multilaterale pentru dezarmare nucleara, nu doar cu SUA
Rusia nu doreste sa continue negocieri bilaterale cu SUA privind reducerea arsenalului nuclear pana cand alte puteri nucleare nu se vor alatura acestui proces, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.
"Nu putem sa negociem la nesfarsit cu Statele Unite reducerea si limitarea armamentului nuclear, in timp ce alte tari isi consolideaza capabilitatile nucleare si privind rachetele", a declarat Riabkov luni pentru postul de radio Vocea Rusiei.
"Transformarea dezarmarii nucleare intr-un proces multilateral devine o prioritate", a subliniat el. Riabkov a adaugat ca Rusia nu a evitat discutarea unei dezarmari nucleare totale, insa nu este necesar ca acesta sa fie un scop absolut, "altfel pur si simplu vom submina insasi fundatia securitatii noastre nationale".
Noul Tratat START semnat de Rusia si Statele Unite in 2010 limiteaza numarul focoaselor nucleare mobilizate de fiecare parte la 1.550, iar numarul vehiculelor acestora, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice lansate de submarine (SLBM) si bombardiere nucleare la 700.
Potrivit unui raport publicat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in 2011, cele opt puteri nucleare recunoscute - si anume Statele Unite, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistanul, Rusia si Israelul - detin peste 20.500 de arme nucleare. Insa India, Pakistanul si Israelul nu au semnat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), ale carui obiective principale sunt prevenirea raspandirii armelor nucleare si dezarmarea nucleara completa.
In raport se arata ca "India si Pakistanul continua sa dezvolte noi sisteme de rachete balistice si de croaziera capabile sa poarte arme nucleare" si "isi extind capacitatile de a produce mareriale fisibile nuclear in scopuri militare".
Coreea de Nord s-a retras din cadrul NPT in 2003 si a anuntat in mod public ca detine arme nucleare in 2005, insa Phenianul nu a fost recunoscut vreodata ca o putere nucleara. Iranul este parte la NPT, dar s-a constatat ca nu respecta Acordul privind garantiile NPT. Teheranul insista asupra dreptului sau la un program nuclear pasnic, insa este suspectat de dezvoltarea unui program nuclear in scopuri militare.