SUA: Iesirea Marii Britanii din UE ar exclude tara din acordul de comert liber cu Statele Unite
Administratia Obama a avertizat Marea Britanie ca daca va iesi din UE se va autoexclude dintr-un acord de comert liber cu Statele Unite, fiind extrem de improbabil ca Washington-ul sa incheie o intelegere separata cu britanicii.
Avertismentul adresat unor oficiali britanici a fost facut inaintea unei vizite a premierului David Cameron la Washington, al carei scop initial era promovarea, impreuna cu Obama, a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, scrie Mediafax.
Potrivit premierului Cameron, acest parteneriat ar putea aduce doar Marii Britanii 10 miliarde de lire sterline pe an, relateaza The Guardian.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Vizita este umbrita insa de un avertisment al unor membri ai guvernului britanic, ca ar putea sprijini un referendum de iesire a tarii din Uniunea Europeana. Avertismentul a provocat indoieli la Washington, daca Marea Britanie va mai fi parte a acordului comercial cu Europa, dupa negocierea acestuia.
Totodata, administratia Obama este ingrijorata ca incertitudinile referitoare la viitorul Marii Britanii vor complica acceptarea acordului comercial de catre Congres, punand in pericol un element central al discursului presedintelui privind starea natiunii, sustinut in februarie.
Negocierile oficiale SUA-UE privind acordul de liber schimb urmeaza sa inceapa in cateva saptamani, iar sute de angajati ai Departamentului de Stat lucreaza deja la parteneriat.
Surse participante la intalnirile SUA-Marea Britanie de la Londra, de saptamana trecuta, au spus ca oficialii americani au aratat in mod clar ca este nevoie de un efort urias pentru a trece acordul prin Congres, iar Washington-ul nu are nici cea mai mica dorinta de a repeta procesul separat cu Marea Britanie, daca aceasta va iesi din UE.
De ambele maluri ale Atlanticului exista speranta ca eliminarea barierelor comerciale dintre SUA si UE, in valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 4 miliarde de dolari pe an, ar contribui la relansarea economiei occidentale si a celei mondiale.