Razboiul din PC. Washington Post: Hackerii chinezi au furat informatii militare secrete ale SUA

hacker

Washington Post sustine ca multe dintre proiectele militare sensibile ale Statelor Unite ar fi fost compromise de catre hackerii chinezi, iar aceasta informatie ar aparea intr-un raport secret care se afla la Pentagon, la guvern si la cei din aparare.

Conform sursei citate, este vorba despre informatii referitoare la design-ul a peste 20 de sisteme avansate de armament - iar printre acestea se afla programe de aparare foarte importante pentru SUA, precum rachetele de aparare si flota aeriana de lupta.

Expertii citati de Washington Post afirma ca hackerii au permis Chinei sa obtina acces la tehnologie americana, care ar putea-o ajuta sa isi dezvolte propriul sistem de armament, punand astfel in dezavantaj SUA intr-un viitor conflict.

Consiliul Stiintific de Aparare (Defense Science Board), o structura formata din experti civili si guvernamentali, nu a acuzat (inca) China pentru acest furt. Insa oficialii militari si din industria de aparare care stiu de acest incident sunt de parere ca actiunea hackerilor face parte dintr-o operatiune mai ampla a chinezilor de spionaj, declansata impotriva celor care lucreaza cu Statele Unite si cu agentiile guvernamentale.

Lista armelor compromise de chinezi se afla in posesia Washington Post, care scrie ca unele dintre acestea fac parte din blocul regional de aparare al Pentagonului pentru Asia, Europa si Golful Persic. Intre aceste proiecte de design se afla cele privind:

Citește și
armata americana
Armata SUA, recunoscatoare romanilor. Au salvat-o de "bomba perfecta" lansata de hackerii chinezi
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

- sistemul de rachete Patriot, cunoscut si ca PAC-3

-► un sistem al armatei care este folosit pentru doborarea proiectilelor balistice, cunoscut sub numele de THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)

-► sistemul de rachete de aparare Aegis al marinei SUA

Tot in acest raport secret se afla informatii sensibile referitoare la avioane si vase de razboi militare, inclusiv avionul de lupta F/A-18, avionul V-22 Osprey, elicopterul Black Hawk si noua nava a marinei SUA, Littoral Combat Ship, care a fost construita special pentru a patrula prin apele care sunt aproape de tarm.

Alte informatii importante care ar fi intrat pe mana chinezilor vizeaza cel mai scump sistem de armament care s-a construit vreodata, estimat la peste 1,4 trilioane de dolari.

hackeri vs. informatii militare
China, care are o strategie pe termen lung de modernizare a armatei, incearca sa gaseasca o solutie sa depaseasca avantajul SUA, iar spionajul cibernetic este vazut ca un instrument important in acest scop - se arata intr-un raport al Pentagonului despre China, inaintat Congresului SUA in aceasta luna. De altfel, pentru prima data, Pentagonul a specificat in mod clar ca guvernul si armata chineza se afla in spatele intruziunilor cibernetice lansate impotriva sistemlor computerizate ale guvernului american si altor institutii.

Pe de alta parte, guvernul chinez insista asupra faptului ca nu conduce aceste operatiuni de spionaj impotriva SUA, iar purtatorul de cuvant al administratiei s-a plans de multe ori ca Beijingul ar fi fost tinta unor atacuri cibernetice din partea SUA.

Barack Obama se asteapta ca aceste probleme sa se amplifice luna viitoare, atunci cand va avea o intrevedere oficiala cu presedintele Chinei, Xi Jinping, in California.

Incidentul New York Times din ianuarie 2013

Hackeri chinezi au atacat in mod insistent New York Times (NYT) in ultimele patru luni ale anului 2012, patrunzand in sistemele computerelor publicatiei si furand parole ale reporterilor si altor angajati, relata publicatia, la inceputul anului, in editia electronica.

New York Times scria ca, dupa ce a urmarit pe ascuns, studiindu-le miscarile, cu scopul de a realiza o mai buna protectie in vederea blocarii hackerilor, a respins atacatorii, impreuna cu experti in domeniul securitatii informatice, si i-a impiedicat sa intre din nou in sistem.

Perioada in care au fost comise atacurile a coincis cu publicarea unei investigatii, la 25 octombrie, potrivit careia rude ale premierului chinez Wen Jiabao au acumulat o avere in valoare de cateva miliarde de dolari prin afaceri, precizeaza prestigiosul ziar.

Potrivit publicatiei, experti in domeniul securitatii informatice angajati de NYT sa detecteze si blocheze atacurile au strans probe potrivit carora hackeri chinezi, utilizand metode pe care unii consultanti le-au asociat cu cele utilizate de militari chinezi in trecut, au patruns in reteaua publicatiei.

Hackerii au spart conturile de e-mail ale lui David Barboza, seful biroului NYT din Shanghai, autorul materialelor despre rudele lui Wen, si lui Jim Yardley, seful Biroului pentru Asia al publicatiei, cu sediul in India, care a lucrat anterior ca sef al biroului din Beijing, precizeaza ziarul.

"Experti din domeniul securitatii informatice nu au gasit dovezi asupra faptului ca e-mailuri sensibile sau fisiere legate de publicarea articolelor noastre despre familia Wen au fost accesate, descarcate sau copiate", a declarat Jill Abramson, redactorul-sef al NYT.

hacker
Hackerii au incercat sa ascunda sursa atacurilor, patrunzand mai intai in computere apartinand unor universitati americane si efectuand atacuri prin acestea, potrivit unor experti din cadrul companiei Mandiant, angajata de NYT. Aceasta modalitate este similara "subterfugiilor" utilizate in cadrul altor atacuri pe care compania in domeniul securitatii informatice le-a depistat anterior dinspre China, potrivit publicatiei.

Hackerii au instalat programe de tip "malware" care le-au permis sa patrunda in orice computer din retea, iar potrivit expertilor in securitate informatica acestia au furat parolele fiecarui angajat in parte si le-au utilizat pentru a obtine acces la computerele persoanle ale unui numar de 53 de angajati, majoritatea din afara camerei stirilor, scrie NYT

Potrivit aceleiasi surse, expertii nu au gasit dovezi care sa arate ca intrusii au utilizat parolele furate pentru a cauta informatii ce nu au legatura cu matrialele scrise despre familia Wen. Pe de alta parte, nu au fost furate date ale clientilor, subliniaza publicatia, citand expertii.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Razboi cibernetic.Wall Street Journal si New York Times sustin ca au fost atacate de hackerii Chinei
Razboi cibernetic.Wall Street Journal si New York Times sustin ca au fost atacate de hackerii Chinei

Wall Street Journal a anuntat joi ca reteaua sa de calculatoare a fost tinta hackerilor chinezi si denunta tentative ale Beijingului de a-i spiona jurnalistii, relateaza AFP.

Armata SUA, recunoscatoare romanilor. Au salvat-o de
Armata SUA, recunoscatoare romanilor. Au salvat-o de "bomba perfecta" lansata de hackerii chinezi

 Expertii in securitate de la Bitdefender au reusit sa le strice planurile unor chinezi care doreau sa atace armata americana.

Lovitura fulgeratoare. Hackerii chinezi au doborat guvernul canadian
Lovitura fulgeratoare. Hackerii chinezi au doborat guvernul canadian

Guvernul canadian a fost luna trecuta tinta unui atac informatic major, lansat din China. In timpul acestei operatiuni, hackerii au reusit sa obtina acces la informatii federale clasificate si au lasat fara Internet doua ministere.

Exploziv. Google a fost hacker-it de guvernul Chinei
Exploziv. Google a fost hacker-it de guvernul Chinei

Google a amenintat la inceputul anului ca se retrage din China dupa ce acuza mai multe "cenzurari" ale continutului sau pentru utilizatorii chinezi. Documentele publicate acum de WikiLeaks dezvaluie insa realitatea: hackerii erau oficialii de la Beijing.
 

Hackerii isi testeaza fortele! Au intrat in calculatorul lui Obama
Hackerii isi testeaza fortele! Au intrat in calculatorul lui Obama

Hackerii chinezi au reusit sa intre in reteaua de calculatoare a Casei Albe de mai multe ori si au acces la e-mail-urile unor oficiali ai administratiei, a declarat un oficial american.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.