Critici dure la adresa lui Obama, dupa ce a anuntat ca va inchide penitenciarul Guantanamo Bay

Guantanamo

Presedintele SUA, Barack Obama, a decis numirea unui emisar special care va supraveghea transferurile detinutilor de la Guantanamo si cere Pentagonului sa stabileasca o locatie unde pot fi organizate procese militare de exceptie, relateaza AFP.

Obama a anuntat ca va anula moratoriul privind transferul in Yemen al detinutilor de la Guantanamo Bay, avertizand ca dosarele detinutilor vor fi analizate de la caz la caz.

Presedintele SUA a reiterat intentia de a inchide penitenciarul Guantanamo, precizand ca va desemna un oficial responsabil de transferurile detinutilor.

De asemenea, Obama a cerut Pentagonului sa stabileasca o locatie pe teritoriul SUA unde vor putea avea loc procese militare de exceptie pentru detinutii de la Guantanamo care deja sunt inculpati.

Discursul lui Barack Obama despre politica antiterorista a fost intrerupt de o manifestanta

Citește și
Barack Obama
Barack Obama este preocupat de implicarea miscarii Hezbollah in conflictul din Siria
Pentru a-i ascunde soțului că îl înșela, o tânără din Hunedoara le-a spus polițiștilor că a fost violată și sechestrată

O manifestanta din partea grupului pacifist "Code Pink" l-a intrerupt de mai multe ori, joi, pe Barack Obama in timpul discursului sau privind politica antiterorita a Statelor Unite, obligandu-l pe presedinte sa improvizeze un raspuns pe loc, relateaza AFP.

"Este important sa ascultam ce are aceasta femeie de spus. Evident, nu sunt de acord cu mare parte din ce a spus", a afirmat Obama, care era in curs de a incheia discursul cand manifestanta, identificata de un fotoreporter AFP ca fiind Medea Benjamin, s-a ridicat pentru a ii cere explicatii.

Benjamin, cunoscuta la Washington pentru manifestatiile sale din timpul interventiilor inaltilor responsabili, i-a cerut in special lui Obama sa inchida inchisoarea militara de la Guantanamo.

Presedintele, care a vorbit chiar despre acest subiect problematic, in care este in mare parte blocat de Congres, a remarcat ca manifestanta "nu (il) asculta (...) insa aceste dosare sunt dificile iar ideea ca le-am putea sterge este falsa".

Yemenul saluta decizia lui Barack Obama de a transfera detinuti de la Guantanamo

Ambasada Yemenului la Washington a salutat anuntul presedintelui american Barack Obama, joi, de a anula un moratoriu ce interzicea transferul catre Yemen al unor detinuti de la Guantanamo, unde un numar important dintre cei 166 de detinuti sunt originari din aceasta tara, relateaza AFP.

"Guvernul Yemenului saluta discursul si actele presedintelui Obama de astazi (joi). Yemenul saluta mai ales decizia administratiei de a anula moratoriul privind transferul detinutilor in Yemen", a declarat, citat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al ambasadei yemenite la Washington Mohammed Albasha.

Dintre cei 86 de detinuti care au obtinut aprobarea autoritatilor militare pentru un transfer, 56 sunt yemeniti. In total, la Guantanamo se afla in prezent 166 de detinuti, iar dintre ei 103 sunt in greva foamei pentru a protesta fata de detentia nelimitata si fara proces.

Republicani din Congresul american au reactionat puternic, joi, la anunturile presedintelui Barack Obama cu privire la strategia americana de lupta impotriva terorismului si fata de decizia sa de a relansa o incercare de inchidere a centrului militar de detentie de la Guantanamo Bay, relateaza AFP.

"Ne aflam in continuare intr-un lung si dificil conflict impotriva Al-Qaida", a declarat senatorul republican John McCain intr-o conferinta de presa, apreciind ca afirmatiile lui Barack Obama releva "un grad de nerealism incredibil".

"Al-Qaida se dezvolta peste tot in Orientul Mijlociu, din Mali si pana in Yemen", a subliniat el, criticand o parte a discursului in care Obama a anuntat ca nivelul riscului terorist a scazut in Statele Unite.

Evocand atacul comis impotriva misiunii diplomatice americane din Benghazi (Libia) de militanti islamisti si atentatul din Boston, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentantilor Ed Royce a apreciat ca "presedintele continua sa subestimeze grava amenintare pe care Al-Qaida si teroristii afiliati o reprezinta".

"Nu este momentul abandonarii eforturilor importante pe care le depunem in vederea asigurarii securitatii americanilor", a declarat republicanul.

Anuntarea unor masuri noi, intr-o incercare de transfer catre tara de origine a anumior detinuti de la centrul militar de detentie de la Guantanamo, a fost, de asemenea, criticata de catre republicani.

John McCain, care este de acord cu inchiderea centrului, a denuntat absenta unui "plan coerent" al administratiei.

Colegul sau Saxby Chambliss, din cadrul Comisiei pentru Informatii, se opune in continuare eliberarii de detinuti, calificandu-i pe cei 166 care se afla la Guantanamo drept "criminali".

Obama a anuntat ca va anula moratoriul asupra transferului de detinuti, "caz cu caz".

Citeste si:

Tara care a adoptat o lege controversata legata de consumul de alcool. E una dintre destinatiile de vacanta preferate de romani

Piratii somalezi incurca economia din Insulele Seychelles, atrasi de „aurul albastru”

Odata intorsi din armata, soldatii aleg sa devina antreprenori. Ce business-uri infiinteaza fostii militari

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali și-a criticat jucătorul la aeroport: "Pe margine mâine! Nu ești vedetă"
Gigi Becali și-a criticat jucătorul la aeroport: "Pe margine mâine! Nu ești vedetă"
Citește și...
Barack Obama, dupa tornada care a devastat Oklahoma.
Barack Obama, dupa tornada care a devastat Oklahoma. "America este alaturi de cetatenii ei"

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a vorbit, marti, despre pagubele provocate de tornada din Oklahoma.

Barack Obama este preocupat de implicarea miscarii Hezbollah in conflictul din Siria
Barack Obama este preocupat de implicarea miscarii Hezbollah in conflictul din Siria

Presedintele Barack Obama si-a exprimat luni preocuparile privind prezenta Hezbollah in Siria in timpul unei convorbiri telefonice cu presedintele Libanului Michel Sleiman, a transmis Casa Alba, citata de AFP.

Presedintele Barack Obama, in atentia presei dupa ce a pus un puscas marin sa-i tina o umbrela
Presedintele Barack Obama, in atentia presei dupa ce a pus un puscas marin sa-i tina o umbrela

Barack Obama a facut un gest ce l-a adus pe prima pagina a publicatiilor. Desi are statutul de comandant suprem, exista anumite ordine pe care nici macar presedintele american nu le poate da unui soldat din Marina SUA.

Recomandări
Rușii au lovit la granița României. Un principal punct de frontieră a fost avariat și s-au înregistrat victime
Rușii au lovit la granița României. Un principal punct de frontieră a fost avariat și s-au înregistrat victime

Punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina şi România de la Orlivka (Isaccea) a fost avariat în urma atacurilor ruse. Doi şoferi de camion, inclusiv un cetăţean turc, au fost răniţi.

Aproape un an de la masacrul din Israel, care ameninţă să cuprindă întregul Orient Mijlociu. Războiul din Gaza, în imagini
Aproape un an de la masacrul din Israel, care ameninţă să cuprindă întregul Orient Mijlociu. Războiul din Gaza, în imagini

La un an de la masacrul din Israel din 7 octombrie şi de la începutul războiului din Gaza, lumea urmăreşte neputincioasă dezastrul, care se extinde acum în Liban şi ameninţă să cuprindă întregul Orient Mijlociu, relatează AFP.

Raid ucrainean în Marea Neagră: Un comando a mitraliat o platformă petrolieră rusească de lângă Insula Șerpilor
Raid ucrainean în Marea Neagră: Un comando a mitraliat o platformă petrolieră rusească de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au atacat platforma petrolieră Petro Godovaneț din Marea Neagră, pe care Kievul încearcă să o ocupe de la începutul războiului.