Rusia a atacat la câțiva kilometri de granița NATO. Zeci de oameni au fost uciși
Forțele ruse au bombardat duminică o bază militară din vestul Ucrainei, aflată la doar 24 de kilometri de granița cu Polonia, țară membră a Alianței Nord-Atlantice.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Raidul, care s-a dorit un mesaj pentru Occident, a făcut prăpăd. Cel puțin 35 de oameni au murit și peste 130 au fost răniţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca urmare a acestui atac, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă o dată forţelor NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale.
Vestea bună este că în cursul zilei de azi ar urma să aibă loc noi negocieri, prin videoconferinţă, între oficialii ucraineni şi ruşi.
Însă toate eforturile de revenire la o cale diplomatică ar putea fi subminate.
Asta pentru că, potrivit unor oficiali de la Casa Albă, Rusia ar fi cerut Chinei asistență militară pentru invazia din Ucraina.
Peste 35 de morți și 130 de răniți după atacul la granița cu Polonia
Mai multe rachete rusești au lovit o bază militară de antrenament din regiunea Liov, aflată la doar 24 de km de graniţa Ucrainei cu Polonia, aşadar aproape de teritoriul NATO.
Cel puțin 35 de oameni au murit în acest atac și peste 130 au fost răniți.
Maksym Kozytskyi, guvernator Liov: ”Peste 30 de rachete au fost lansate. De aceea cerem în continuare ca (NATO) să închidă cerul. Este absolut necesar să avem un sistem serios de apărare anti-aeriană".
Acest raid poate fi văzut și ca un potențial avertisment pentru NATO. În trecut, instructori militari ai alianţei au antrenat acolo trupe ucrainene.
În schimb, Rusia se laudă că ar fi ucis "până la 180 de mercenari străini" și au distrus o mare cantitate de arme furnizate de națiuni străine.
Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: "La aceste facilități, regimul de la Kiev a creat un centru pentru pregătirea și coordonarea de luptă a mercenarilor străini înainte de a-i trimite în zonele de operațiuni militare împotriva forțelor ruse și era și un depozit pentru arme și echipamente militare străine".
Mai mult, oficialii de la Kremlin spun că orice transport militar occidental pentru Ucraina poate fi o "ţintă militară" legitimă.
Rușii au ucis 2.200 de oameni numai la Mariupol
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate SUA: "Credem în capacitatea noastră de a continua să furnizăm asistență militară în cantități substanțiale, arme și provizii pe frontul din Ucraina. Am reușit să facem acest lucru până acum și credem că avem un sistem în vigoare care ne va permite să continuăm să facem acest lucru, în ciuda amenințărilor rusești. Și credem că aceste arme fac o diferență semnificativă în a-i ajuta pe ucraineni să se apere".
Într-un alt raid aerian, în nordul Ucrainei, a fost lovit un bloc de 9 etaje din Cernigău. Orașul din nord a fost bombardat repetat și susținut, în ultimele zile.
"Inamicul spune că bombardează obiective militare, dar ne distruge școli, spitale și case. Să fiți blestemați, să suferiți și voi (rușilor) cum suferim noi, zi și noapte. Nu pot să spun ce e în sufletul meu. Să ne ferească Dumnezeu!".
La Mariupol, situația este extrem de gravă - avertizează Crucea Roşie. În primul rând oamenii au rămas fără apă, căldură, curent electric și orice provizii de alimente. Iar convoiul cu ajutoare umanitare nu a reușit să ajungă la cei de acolo.
Oficialii ucraineni spun că aproape 2.200 de oameni au murit în acest oraș de la începutul războiului.
Peste 2,6 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului
În sud, orașul Volnovaha se află sub controlul separtiștilor susținuți de Rusia. Luptele și rachetele au lăsat un dezastru în orașul situat cam la jumătatea distanței dintre Donețk, capitala rebelilor, și Mariupol.
"Mă înfricoșează când obuzele lovesc clădirile, le zguduie violent. Din când în când se aude șuieratul bombelor".
Duminică, președintele Volodimir Zelenski a vizitat un spital și a vorbit cu militarii răniţi.
"- Sper să va faceți bine repede. Să fiți puternici. Bravo! Totul este pentru voi și greul este pe umerii voștri.
- Suntem acasă.
- Asta-i cel mai important".
Preşedintele ucrainean i-a decorat pe soldaţii aflaţi pe patul de spital, dar şi pe reprezentanţi ai instituţiei medicale.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 100.000 de persoane au mărit rândurile refugiaţilor, doar în ultimele 24 de ore. Iar de la începutul războiului, peste 2,6 milioane de ucraineni au fugit din țară, cei mai mulți dintre ei în Polonia.
Europa nu a mai avut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Zelenski cere din nou NATO închiderea cerului deasupra Ucrainei
O nouă sesiune de negocieri prin videoconferinţă va avea loc luni între Ucraina și Rusia, potrivit unui consilier al preşedintelui ucrainean. Iar Zelenski s-a arătat încă o dată dispus să discute cu Putin.
Volodimir Zelenski: "Reprezentanții țărilor noastre țin discuții zilnice prin videoconferință. Delegația noastră are sarcina clară de a face tot posibilul pentru a aranja întâlnirea președinților. Întâlnire pe care, sunt sigur, şi oamenii o așteaptă. Este clar că este o problemă grea, o cale dficilă. Dar avem nevoie de această cale".
Însă duminică noapte, Zelenski a cerut încă o dată Alianţa Nord-Atlantice să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale, avertizând că, în caz contrar, NATO s-ar putea trezi cu "rachete ruseşti" căzute asupra statelor membre.
Volodimir Zelenski: "Repet, dacă nu închideți cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor lovi teritoriul vostru, teritoriul NATO, casele cetățenilor NATO”.