LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 19. Peste 4000 de ucraineni au fost evacuați luni

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 19. Au continuat luptele și bombardamentele în orașele satelit din jurul capitalei Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini de la operațiunea de capturarea a bazei aeriene de la Hostomel, un obiectiv strategic înaintea asaltului asupra Kievului. Însă este imposibil de verificat când au fost filmate aceste scene.

Între timp, ucrainenii au blocat căile de acces spre capitală și au pregătit poziții defensive pe șoselele principale.

La Irpin, jurnalistul american Brent Renaud, colaborator al New York Times, a fost ucis când forțele ruse au deschis focul asupra mașinii în care era. Un alt jurnalist american aflat în același vehicul, a fost rănit.

Iată principalele evenimente de duminică, ziua a 18-a a războiului

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:


UPDATE 23.30 Putin a modificat o lege pentru a evita sancțiunile impuse de Vest

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care face aproape imposibilă recuperarea avioanelor pe care companiile străine le-au închiriat transportatorilor din Rusia.

Noua lege va permite înregistrarea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a activităților din domeniul aviației civile”, potrivit BBC.

Companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

După ce Rusia a invadat Ucraina, companiile aeronautice străine au anulat contractele pe care le aveau cu și au cerut înapoierea avioanelor.

UPDATE 23.26 Peste 4000 de ucraineni au fost evacuați luni

Peste 4000 de ucraineni au fost evacuați luni prin șapte coridoare umanitare, potrivit vice-premierului din Ucraina.

Alte trei coridoare nu au funcționat cu succes, conform SkyNews.

Vice-premierul acuză forțele ruse că au tras focuri de armă spre civilii care erau evacuați din zona Kievului. Rusia neagă aceste acuzații.

UPDATE 22.22 SUA: China este dispusă să ofere ajutor militar și economic Rusiei

Statele Unite au transmis aliaților săi din NATO și altor câteva țări din Asia, luni, că Beijingul și-a manifestat disponibilitatea de a oferi Rusiei ajutor militar și economic, la cererea Moscovei pentru a sprijini războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 21:50 Convorbire între premierul israelian Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic luni despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett, a indicat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că apelul a fost la cererea Israelului, relatează Reuters.

Kremlinul a afirmat că Bennett i-a spus lui Putin despre contactele sale recente cu lideri ai mai multor ţări pe această temă şi că ambii lideri au convenit să continue dialogul.

Premierul israelian a avut numeroase convorbiri cu preşedintele rus în încercarea de sprijinire a eforturilor de soluţionare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia.

UPDATE 21.10 Aproximativ 150.000 de persoane evacuate prin coridoare umanitare în Ucraina

Aproape 150.000 de persoane au putut să părăsească regiunile bombardate datorită coridoarelor umanitare de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat luni un înalt responsabil ucrainean, citat de AFP.

"Am stabilit 26 de coridoare umanitare. Datorită acestora, un număr foarte mare de persoane au putut fi evacuate cu autobuzele. Putem spune că este vorba de aproximativ 150.000 de persoane", a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

UPDATE 21.00 Un jurnalist Fox News a fost rănit lângă Kiev

Un jurnalist al televiziunii americane Fox News a fost rănit în timp ce transmitea de lângă Kiev.

Nu se cunosc prea multe detalii despre starea jurnalistului, însă colegii săi au transmis că momentan se află la spital.

UPDATE 20.43 Rachetele asupra bazei ucrainene din Iavoriv, lansate din spaţiul aerian rusesc

Rusia a efectuat duminică atacul său împotriva bazei militare ucrainene din regiunea Lviv utilizând rachete de croazieră ce au fost lansate din spaţiul aerian rusesc de bombardiere cu rază lungă de acţiune, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

"A fost un atac aerian cu rachete de croazieră - şi aş spune că peste 20 de rachete de croazieră - care a avariat cel puţin şapte structuri", a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

"Noi considerăm că toate aceste rachete de croazieră aer-sol au fost lansate de bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune din spaţiul aerian rus, nu din spaţiul aerian ucrainean", a spus el, văzând în aceasta o dovadă că instituirea unei zone de excludere aeriană nu este un panaceu.

UPDATE 20.30 Oficial american în domeniul apărării: Ruşii nu au obţinut ”o superioritate aeriană în toată Ucraina”

Un oficial american în domeniul Apărării a declarat luni că ruşii nu au obţinut ”o superioritate aeriană în toată Ucraina”, transmite CNN.

Încă afirmăm că spaţiul aerian este contestat, că ruşii nu au obţinut o superioritate aeriană în toată Ucraina”, a spus oficialul.

Pentru că spaţiul aerian este ”dinamic”, există ”momente şi zone” în care Rusia sau Ucraina ”au mai multă dominaţie”, a adăugat oficialul.

Ruşii cu siguranţă au, deşi nu au atins superioritatea aeriană, cu siguranţă au mai multe capacităţi la dispoziţie şi zboară de mai multe ori pe zi decât ucrainenii”, a adăugat oficialul.

UPDATE 20.17 Ucraina acuză Rusia că blochează accesul unui convoi umanitar în Mariupol

Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene Kirilo Timoşenko a acuzat luni Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar, relatează Reuters.

UPDATE 20.13 Preşedintele Finlandei: Schimbarea regimului de la Kiev nu se mai numără printre obiectivele lui Putin în războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la o schimbare de regim la Kiev în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina, a declarat luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN, preluat de AFP.

"Putin are lista sa, o ştie toată lumea. Însă pare că schimbarea guvernului din Ucraina nu mai este pe listă", a afirmat preşedintele Finlandei, conform unui extras din interviu difuzat de CNN International.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 19.44 Scholz şi Erdogan fac un apel comun la armistiţiu în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au lansat luni un apel comun la o încetare a focului în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Suntem perfect de acord că trebuie să existe un armistiţiu cât mai curând posibil”, a spus Scholz în prima sa vizită în Turcia în calitate de cancelar al Germaniei. Trebuie să fie create coridoare sigure pentru civili imediat, a adăugat el.

Citește mai mult AICI

UPDATE 19.30 Cel puțin nouă persoane au murit în urma unui atac asupra unui turn de transmisie

O rachetă a lovit în turn de transmisie din nordul Ucrainei. Cel puțin nouă persoane au murit, iar alte nouă sunt rănite, potrivit unui oficial local.

Guvernatorul regiunii Rivne a declarat că turnul și o clădire administrativă din apropiere au fost lovite de două rachete, atac ce a avut loc în satul Antopi, potrivit BBC.

UPDATE 19:20 Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament

Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk, şi le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters.

Îndemnăm cetăţenii ucraineni care lucrează în aceste întreprinderi, precum şi rezidenţii din clădirile rezidenţiale situate în apropiere, să părăsească zonele de potenţial pericol”, a mai transmis acelaşi minister.

UPDATE 19:00 Uniunea Europeană impune Rusiei a patra serie de sancţiuni

Uniunea Europeană a decis să sancţioneze alţi oligarhi ruşi, inclusiv pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul Clubului englez de fotbal Chelsea, ca represalii faţă de invazia Ucrainei de către Rusia, declară diplomaţi AFP.

Aceste măsuri fac parte dintr-o a patra serie de sancţiuni UE vizând Moscova, care urmează să fie anunţate luni seara.

Citiți mai multe AICI.
 

UPDATE 17.59 Doi morţi şi un rănit într-un bombardament rus la Harkov

Două persoane au fost ucise, iar una a fost rănită, luni, într-un bombardament al armatei ruse, la Harkov, în nord-estul Ucrainei, anunţă parchetul regional, relatează AFP.

”În urma unor tiruri de artilerie ale agresorului, un imobil a fost dstrus, iar un număr de clădiri a fost avariat”, anunţă serviciul de presă al parchetului regiunii Harkov.

Un adolescent în vârstă de 15 ani a fost ucis într-un atac vizând un centru de primire a tinerilor, la Ciuhuiiv, la 40 de kilometri sud-est de Harkov.

UPDATE 17.54 ONU: Cel puțin 636 de civili au murit în urma invaziei Rusiei în Ucraina

Între aceștia se numără și 46 de copii. 1125 de civili au fost răniți.

UPDATE 17.24 Forțele ruse ar fi provocat explozii în fața centralei nucleare Zaporojie

În acest moment nu se știe dacă nivelul radiațiilor a fost afectat sau nu.

— Sashunya (@sash_zag) March 14, 2022

UPDATE 16:59 Ministrul polonez de Externe: Războiul Rusiei în Ucraina este „un eşec tactic şi strategic”

Războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina este, în prezent, ”un eşec tactic şi strategc”, denunţăă, luni în Consiliul de Securitate al ONU, ministrul polonez de Externe.

Din această cauză, Rusia şi-a schmbat abordarea după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie, şi ”a atacat structuri civile”, denunţă el.

Acesta este un ”terorism de stat”, iar autorii ”vor fi judecaţi”, a tunat şeful diplomaţiei poloneze.

UPDATE 16:49 Comitetul rus de anchetă anunţă cel puţin 23 de morţi la Doneţk

Comitetul rus de anchetă acuză luni că 23 de persoane au fost ucise într-un atac cu o rachetă ucraineană în oraşul ucrainean separatist prorus Doneţk şi denunţă o ”crimă de război” a Kievului, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a anunţat, pe de altă parte, că ”20 de locuitori paşnici” au fost ucişi în acest atac.

Alte ”28 de persoane, inclusiv copii, au fost rănite grav şi au fost spitalizate”, potrivit lui Konaşenkov.

UPDATE 16.06 Negocierile dintre Ucraina și Rusia au fost suspendate până marți

Un negociator ucrainean a declarat că negocierile cu Rusia s-au oprit astăzi și vor fi reluate marți, potrivit SkyNews.

Momentan nu este clar dacă există progrese în urma discuțiilor.

UPDATE 15:45 160 de mașini au plecat din orașul Mariupol

Un total de 160 de mașini cu civili au reușit să plece din orașul Mariupol, luni, după mai multe zile de încercări eșuate, potrivit SkyNews.

UPDATE 15:25 - Oficial ucrainean: „Oligarhii trebuie să-l distrugă fizic pe Putin pentru a-şi păstra averile”

 

Şeful Agenţiei Naţionale Ucrainene de Prevenire a Corupţiei (NACP), Oleksandr Novikov, a spus că elitele ruse au o singură opţiune pentru a-şi păstra averile după sancţiunile economice dure impuse Rusiei după invadarea Ucrainei: să-l învingă pe Putin.

 

UPDATE 15:17 - Kuleba cere boicotarea companiilor internaționale care încă funcționează în Rusia

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut un boicot global al companiilor internaționale care și-au menținut deschise operațiunile în Rusia, relatează Reuters, citată The Guardian.

Într-un briefing de luni, Kuleba a declarat că presiunea sancțiunilor ar trebui să fie sporită asupra Rusiei și a cerut ca porturile internaționale să interzică trecerea navelor și a mărfurilor rusești.

UPDATE 15:04 - Kremlin: Armata rusă nu exclude preluarea ”controlului total” al marilor oraşe ucrainene

Armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total al marilor oraşe ucrainene, a avertizat luni Kremlinul, în condiţiile în care numeroase centre urbane ale ţării sunt încercuite de forţele ruse, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE 14:54 - Părți ale unei rachete rusești doborâte la Kiev au lovit o clădire rezidențială și un autobuz

O persoană a fost ucisă și șase rănite după ce resturile unei rachete rusești doborâte au căzut și au lovit o stradă rezidențială din Kiev, spun autoritățile ucrainene.

Resturile rachetei au distrus un autobuz și au incendiat o clădire rezidențială din cartierul Kurenivka din capitală, după ce au fost interceptate de apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Acesta adaugă că autobuzul nu transporta pasageri, dar a fost complet distrus, transmite BBC.

— NEXTA (@nexta_tv) March 14, 2022

 

UPDATE 14:04 - Elon Musk îl provoacă pe Vladimir Putin la o „luptă unu la unu”. Miza este Ucraina

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, l-a provocat pe președintele rus Vladimir Putin la o luptă unu la unu.

Elon Musk a postat un mesaj suprinzător pe Twitter, în care i-a scris numele președintelui rus în limba rusă: „Prin prezenta, îl provoc pe Владимир Путин (n. trad. - Vladimir Putin) la luptă corp la corp”, notează Sky News.

Miliardarul din domeniul tehnologiei a adăugat că miza este „Ucraina”.

Într-un tweet ulterior, adresat contului oficial de Twitter al președintelui Rusiei, el a scris: „Sunteți de acord cu această luptă?”.

— Elon Musk (@elonmusk) March 14, 2022

 

UPDATE 13:35 - Rusia neagă că ar fi cerut Chinei ajutor militar

Rusia nu a cerut asistență militară Chinei și este capabilă să își atingă singură obiectivele în Ucraina, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

Oficiali americani, vorbind sub protecția anonimatului, declaraseră că Rusia a cerut Chinei echipamente militare, dar și suport financiar.

Kremlinul a mai spus că SUA și UE încearcă să tenteze Rusia să atace centrele majore de populație din Ucraina, adăugând că consideră astfel de comportamente ca fiind o “provocare”.

UPDATE 12:58 - Linia electrică a centralei nucleare de la Cernobîl, “avariată de forțele rusești”


Operatorul rețelei electrice ucrainene a declarat că trupele armate ale lui Vladimir Putin au deteriorat din nou o linie electrică către centrala nucleară de la Cernobîl.

Avertismentul vine la trei zile după ce Ucraina a informat organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite că s-a pierdut orice contact cu centrala.

Centrala, scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forțele rusești săptămâna trecută, în cadrul invaziei lor în Ucraina.

Ambele linii electrice ale centralei au fost avariate atunci când rușii au preluat controlul, deconectând-o efectiv de la rețea.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că siguranța esențială a sitului nu ar trebui să fie afectată, deoarece volumul de apă de răcire din instalația de combustibil uzat este suficient pentru a continua să elimine căldura fără a avea nevoie de energie electrică, conform Sky News.

Personalul de la Cernobîl, epuizat psihic și fizic

Alimentarea fiabilă cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl este esențială din punctul de vedere al securității nucleare.

Astfel, echipele de specialiști sunt nevoite să meargă din nou în zona periculoasă și să repare pagubele, a precizat compania Ukrenergo.

Duminică, 13 martie, echipa de specialiști de la Ukrenergo a reparat linia de transport de înaltă tensiune care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl și orașul Slavutîc, noteaza pravda.com.ua.

„Personalul de la Cernobîl, care nu a fost schimbat de la începutul agresiunii militare, este epuizat psihic și fizic și nu poate asigura o întreținere de calitate a stației. Singura garanție a securității de la Cernobîl este retragerea completă a trupelor rusești de la stație”, a adăugat Ministerul Energiei din Ucraina.

UPDATE 12:39 - Discuțiile dintre Rusia și Ucraina sunt “dificile” din cauza “sistemelor politice diferite”

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina sunt “dificile” din cauza faptului că țările au “sisteme politice diferite”, a declarat consilierul prezidențial și negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak.

Postând o fotografie din timpul discuțiilor care se desfășoară prin videoconferință, Podolyak a declarat că Ucraina permite “dialogul liber” între cetățenii săi, în timp ce Rusia afișează “suprimarea supremă a propriei societăți”.

În comentariile traduse în engleză după ce negociatorul le-a postat în ucraineană, el a spus: “Părțile își exprimă în mod activ pozițiile specificate. Comunicarea are loc, totuși este dificilă”, potrivit Sky News.

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022

UPDATE 12:16 - Ministru britanic: Ajungerea de rachete rusești pe teritoriul NATO nu este imposibilă, dar este foarte improbabilă

Ajungerea unor rachete ruseşti pe teritoriul NATO nu este imposibilă, dar este foarte improbabilă, a declarat luni ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, relatează Reuters, citată de Agerpres. INFO AICI

UPDATE 12:00 - Bayer suspendă publicitatea și investițiile în Rusia

Compania farmaceutică Bayer anunță suspendarea publicității și a tuturor investițiilor în Rusia, dar spune că nu poate opri furnizarea produselor sale pentru că sunt esențiale sănătății și vieții oamenilor.


UPDATE 11:45 - A început a patra rundă a negocierilor ruso-ucrainene

A patra rundă a negocierilor ruso-ucrainene a început a anunțat Mikhail Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022

 

UPDATE 11:30 - 90 de copii uciși și peste 100 răniți în Ucraina

90 de copii au fost uciși și peste 100 au fost răniți în Ucraina de la debutul invaziei ruse, la 24 februarie, a anunțat, luni, Parchetul general ucrainean, potrivit The Guardian.

“Cel mai mare număr de victime se află în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Cernigău, Sumî, Herson, Nikolaiev și Jîtomîr”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Reuters subliniază că nu a putut verifica imediat informațiile. În același timp, Rusia neagă că ar fi vizat civili în ceea ce numește o “operațiune specială” pentru demilitarizarea și “de-naționalizarea” Ucrainei.

UPDATE 11:07 - Kuleba: „Luptăm bine, dar avem nevoie de ajutor pentru a evita Al Treilea Război Mondial”

Ucraina a cerut în repetate rânduri țărilor occidentale să le ofere mai mult ajutor în lupta împotriva Rusiei, iar ministrul de Externe al țării, Dmitro Kuleba, a reiterat din nou acest apel.

“Ucraina ripostează cu succes. Avem nevoie să ne ajutați să luptăm. Furnizați-ne toate armele necesare...”, spune Kuleba.

“Aplicați mai multe sancțiuni asupra Rusiei și izolați-o complet. Ajutați Ucraina să îl forțeze pe Putin să eșueze și veți evita un război mai mare”, a adăugat ministrul de Externe al Ucrainei.

Unele guverne occidentale se tem că o implicare mai mare ar putea escalada situația, notează BBC.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 14, 2022

UPDATE 10:46 - Bilanțul morților din Mariupol a crescut la 2.500 de persoane

Se pare că cel puțin 2.500 de oameni au murit în orașul portuar Mariupol, situat în sudul țării, de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie.

Numărul a fost confirmat de consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych, luni dimineață.

Acesta a spus că datele au fost colectate de administrația orașului Mariupol.

Duminică, Arestovici a acuzat Rusia că a împiedicat din nou duminică ajutorul umanitar să ajungă în orașul încercuit, notează Sky News.

UPDATE 10:35 - China neagă informațiile potrivit cărora Rusia i-ar fi cerut ajutor militar

În cursul nopții au apărut informații potrivit cărora Rusia ar fi cerut Chinei arme și ajutor financiar pentru a sprijini invazia sa în Ucraina.

Mai multe canale de știri din SUA au afirmat că Moscova ar fi solicitat sprijinul Beijingului, citând oficiali americani anonimi.

Anterior, ambasada Chinei la Washington a declarat că nu poate confirma aceste afirmații, adăugând că susține toate eforturile pentru o soluționare pașnică a crizei din Ucraina.

Dar acum, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a afirmat că aceste afirmații reprezintă o “dezinformare” venită din partea SUA, conform Sky News.


UPDATE 10:24 - Zece coridoare umanitare se vor deschide luni

Ucraina a confirmat că va încerca luni să evacueze civilii blocați prin 10 coridoare umanitare.

Vicepremierul Iryna Vereschuk a declarat că aceste rute de evacuare vor include mișcări din orașele din apropierea capitalei Kiev și din regiunea estică Luhansk, potrivit Al Jazeera.


UPDATE 10:19 - Rusia: Nu există niciun motiv pentru ca trupele de menținere a păcii ale ONU să fie trimise în Ucraina

Rusia nu vede niciun motiv pentru ca trupele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite să fie trimise în Ucraina, a declarat agenția de știri RIA, citată de Ministerul rus de Externe.

Pyotr Ilyichev, directorul departamentului de organizații internaționale al ministerului, a declarat că nu este nevoie de forțe de menținere a păcii, deoarece Rusia deține controlul, potrivit RIA, citată de Al Jazeera.

O nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina va avea loc luni prin legătură video.

UPDATE 10:02 Cel puţin un mort şi 12 răniți la Kiev, într-un atac rusesc de artilerie în cartierul Obolon, vizând un bloc de opt etaje

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte 12 au fost rănite într-un atac aerian, luni, la Kiev, anunţă salvatori ucraineni, în timp ce confruntări armate au loc în jurul capitalei ucranene, pe care rușii înceracă să o încercuiască.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 14, 2022

O clădire de opt etaje din cartierul Obolon, în nordul Kievului, a fost atins luni în zori „de un tir de artilerie”, anunţă într-o postare pe Telegram sercivii le ucrainene din urgenţă.

Un incendiu a izbucnit, care a fost constrolat de către pompieri, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 09:55 Serbia: Un convoi de maşini, cu litera Z imprimată pe automobile, a circulat în Belgrad, în sprijinul Rusiei

Circa 100 de mașini având imprimate litera Z, au circulat duminică prin centrul capitalei sârbe Belgrad, în semn de susținere pentru Moscova, transmite EFE, citată de Agerpres.

Circa 100 de maşini având imprimate litera Z - precum cea care apare pe vehiculele militare ale armatei ruse în Ucraina -, şi care afişau drapelele Rusiei, Serbiei şi autoproclamatelor „republici” separatiste Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), au circulat duminică prin centrul capitalei sârbe Belgrad, în semn de susţinere pentru Moscova.

UPDATE 09:32 - Peste 2,5 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei Rusiei

În puțin peste două săptămâni, milioane de refugiați ucraineni au fost forțați să fugă în timp ce invazia brutală a Rusiei în țara lor continuă.

Numărul persoanelor aflate în mișcare constituie “criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat duminică comisarul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, potrivit CNN.

În timp ce mulți locuitori din centrul și estul țării s-au mutat în vestul Ucrainei și departe de liniile de front, peste 2,5 milioane de ucraineni au plecat în întregime în urma invaziei Rusiei de la 24 februarie, potrivit celor mai recente estimări ale Națiunilor Unite privind refugiații.

Cei mai mulți dintre cei care fug din Ucraina sunt femei și copii. Bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să plece după ce guvernul de la Kiev a aplicat legea marțială.

UPDATE 09:15 - Ucraina spune că a doborât patru avioane rusești

Forțele armate ucrainene susțin că au doborât patru avioane rusești într-o singură zi, în timp ce conflictul intră în cea de-a 19-a zi.

Într-o actualizare postată pe rețelele de socializare, Ucraina a declarat că a aplicat "lovituri devastatoare" asupra bazelor de teren și depozitelor rusești în ultimele ore.

Aceasta a adăugat că acest lucru ar "perturba sistemul de sprijin logistic al inamicului în teritoriile Ucrainei ocupate temporar de ocupanți".

Ucraina a afirmat că a distrus patru avioane rusești, trei elicoptere și numeroase "vehicule aeriene fără pilot" în ultimele 24 de ore, conform Sky News.

UPDATE 08:53 - Uzina de avioane Antonov din Kiev a fost bombardată de forțele rusești, anunță autoritățile din Kiev

Fabrica de avioane Antonov din Kiev a fost bombardată de forțele rusești, a anunțat luni administrația orașului Kiev, transmite Reuters.

Videoclipuri neverificate de pe rețelele de socializare arată o coloană groasă de fum care se ridică de deasupra fabricii. 

— WhiteMarch (@WhiteMarchINT) March 14, 2022

UPDATE 08:24 - Marea Britanie va aproviziona Ucraina cu peste 500 de generatoare

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va furniza Ucrainei peste 500 de generatoare.

Generatoarele vor furniza energie pentru serviciile esențiale, inclusiv pentru adăposturi și spitale. De asemenea, vor furniza suficientă energie pentru a alimenta 20.000 de locuințe.

Acest anunț a fost făcut după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o cerere directă către Marea Britanie pentru generatoare.

Johnson a declarat că generatoarele vor ajuta la atenuarea întreruperilor de energie electrică care au loc în întreaga Ucraină. El a adăugat că acestea vor contribui, de asemenea, "la menținerea în funcțiune a serviciilor vitale, astfel încât populația Ucrainei să poată continua să își apere țara", potrivit BBC.

UPDATE 07:59 - Bloc de locuințe din Kiev, bombardat de forțele ruse

O clădire de locuințe cu nouă etaje din capitala Ucrainei, Kiev, ar fi luat foc în urma bombardamentelor rusești din această dimineață.

Publicația The Kyiv Independent, citată the The Guardian, relatează că un bloc de apartamente cu nouă etaje din oraș este în prezent în flăcări, iar pompierii lucrează pentru a stinge incendiul.

Serviciul de urgență al statului ucrainean a publicat o actualizare la ora locală 07:30, spunând că a primit un raport despre un incendiu care a izbucnit la scurt timp după ora 05:00 în districtul Obolonskyi din Capitală.

Salvatorii au început imediat să evacueze rezidenții și să stingă focul. Cel puțin două persoane au murit, a precizat agenția.

— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) March 14, 2022

UPDATE 07:42 - Orașul Mariupol, bombardat de forțele ruse cu peste 100 de rachete în 24 de ore

Cel puțin 22 de bombardamente aeriene asupra Mariupol în 24 de ore, cu peste 100 de bombe.

Rușii țintesc intenționat clădiri de apartamente și spitale. Cel puțin 2.187 de locuitori din Mariupol au fost uciși, - a scris consiliul municipal, spunând că „cel mai mare pericol vine din cer”.  

— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 13, 2022

UPDATE 07:33 - Magnatul rus al cărbunelui și al îngrășămintelor a cerut încetarea focului în Ucraina

Magnatul rus al cărbunelui și al îngrășămintelor, Andrei Melnichenko, a cerut o încetare a focului în Ucraina, calificând războiul drept o tragedie care trebuie oprită și descriind o criză alimentară globală iminentă pe fondul creșterii prețurilor la îngrășăminte.

"Evenimentele din Ucraina sunt cu adevărat tragice. Avem nevoie urgentă de pace", a declarat Melnichenko, în vârstă de 50 de ani, care este rus, dar s-a născut în Belarus și are o mamă ucraineană, într-o declarație trimisă luni prin e-mail de purtătorul său de cuvânt, transmite Reuters, citată de The Guardian.

"Ca rus de naționalitate, bielorus prin naștere și ucrainean prin sânge, simt o mare durere și neîncredere văzând popoare frățești luptând și murind", a adăugat Melnichenko.

UPDATE 07:20 - Soldații ruși s-au dus cu blindatul la furat

Imagini incredibile au fost surprinse în Ucraina. Câțiva soldați ruși au coborât dintr-un blindat MT-LB, apoi au intrat într-un magazin și s-au pus pe furat. 

— Anonymous Operations (@AnonOpsSE) March 13, 2022

 

UPDATE 07:10 - Liderul cencen Kadîrov, clip video alături de militarii săi, în Ucraina

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară, notează AFP, citată de Agerpres. Ramzan Kadîrov, denunţat de ONG-urile internaţionale pentru încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în republica sa caucaziană, a publicat un videoclip pe Telegram care îl arată în uniformă militară studiind planuri în jurul unei mese cu soldaţi într-o cameră.

 

UPDATE 06.54 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că este îngrijorată că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de Covid-19 și că încearcă să limiteze răspândirea bolilor infecțioase, conform CNN. 

Rata de vaccinare împotriva Covid-19 a Ucrainei este de aproximativ 34%, în timp ce cea a Republicii Moldova este de aproximativ 29%

UPDATE 06.53 Președintele Ucrainei se va adresa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, într-o sesiune extraordinară luni dimineață, informează Sky News.

UPDATE 06.49 ASUS ar putea lua în considerare „evacuarea angajaților" și suspendarea afacerilor sale din Rusia, a anunțat ministrul Economiei din Taiwan, Wang Mei-hua, conform Nexta. 

UPDATE 06.43 FMI: Problemele Rusiei nu vor declanşa o criză financiară mondială

Rusia s-ar putea să nu îşi onoreze plata datoriilor în urma sancţiunilor fără precedent aplicate de statele occidentale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, dar acest lucru nu ar declanşa o criză financiară globală, a declarat directorul Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, conform News.ro.

UPDATE 06.37 - Crucea Roşie solicită o soluţie urgentă pentru a preveni ”cel mai rău scenariu” în privinţa civililor blocaţi în oraşul Mariupol

”Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) cere tuturor părţilor care luptă la Mariupol să convină asupra unui încetare a focului care să asigure o trecere în siguranţă pentru civili.

”Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat”, a adăugat CICR.

UPDATE 06.28 Kazahstan a trimis primul său avion cu ajutor umanitar în Ucraina. În total, Kazahstanul va trimite 28,2 tone de ajutor umanitar, majoritatea fiind medicamente, conform Nexta.

UPDATE 06.13 Căile Ferate Ucrainene (Ukrzaliznytsia) anunță noi trenuri pentru evacuarea civilor din Harkov, Dnipro, Krîvîi Rih. Două trenuri din Harkov vor merge către Liov și Ujhorod, în timp ce trenurile din Dnipro și Krîvîi Rih merg către două localități din Polonia.

UPDATE 06.07 Cehia va oferi ajutor militar suplimentar Ucrainei în valoare de cel puțin 31,5 milioane de dolari, notează Nexta. 

UPDATE 05.53 Ministerul britanic al Apărării avertizează că trupele ruse au blocat coasta Mării Negre a Ucrainei, izolând țara de comerțul maritim internațional.

UPDATE 05.30 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a vorbit despre negocieri, spunând că acestea se desfășoară non-stop în format videoconferințe.

“Grupurile de lucru funcționează în mod constant”, a spus el pe Twitter. The Guardian informează că Podoliak a transmis pe canalul său Telegram că discuțiile încep să fie constructive. „Cred că vom ajunge la niște rezultate concrete, la propriu, în câteva zile”, a punctat el.

UPDATE 05.20 Întâlnire importantă SUA - China

Statele Unite vor încerca să convingă China să nu furnizeze arme Rusiei, în cadrul unei întâlniri importante ce va avea loc la Roma pe care Casa Albă o consideră extrem de importantă nu doar pentru războiul din Ucraina, ci și pentru viitorul echilibrului global de putere, conform The Guardian. 

UPDATE 05.17 Producătorul japonez de echipamente pentru imprimante și camere video Ricoh suspendă exporturile în Rusia.

UPDATE 04.56 Procurorul general al Ucrainei a deschis o anchetă pentru trădare împotriva Galinei Danilchenko, primarul nou instalat în Melitopol, ocupat de Rusia, conform CNN. 

UPDATE 04.50 Australia a anunţat noi sancţiuni care vizează oligarhii ruşi, oameni de afaceri cheie şi membrii famililor acestora.

În total, 33 de persoane au fost lovite de sancţiuni, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, CEO-ul Gazprom Alexey Miller şi Dmitri Lebedev, preşedintele Rossiya, unul dintre cei mai mari transportatori aerieni din Rusia.

„Sancţiunile anunţate astăzi întăresc angajamentul Australiei de a sancţiona acei oameni care au acumulat o vastă avere personală şi au o importanţă economică şi strategică pentru Rusia, inclusiv ca urmare a legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin”, se arată în declaraţia făcută de Marise Payne, ministrul Afacerilor Externe din Australia, conform News.ro.

UPDATE 04.33 Statul Major Ucrainean transmite că sunt așteptate noi atacuri puternice asupra Harkovului, Sumî și Brovarî. 

De asemenea, ei spun că în Topolski și Shpakivka, ruși au suferit pierderi și s-au mai retras.

UPDATE 04.25 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guteres face apel la deschiderea coridoarelor umanitare, el arătând, într-un mesaj pe Twitter, că sute de mii de ucraineni au nevoie de asistenţă de urgenţă.

”Există sute de mii de oameni în Ucraina care au nevoie de asistenţă de urgenţă. Aprovizionarea spitalelor cu echipamente medicale este, de asemenea, o prioritate”, a scris secretarul general al ONU, a transmis el. 

UPDATE 04.10 Șeful Administrației Regionale de Stat Sumî a anunțat că nu vor exista coridoare în regiune pe 14 martie. Niciuna dintre rutele de astăzi nu a fost convenită, conform Nexta. 

UPDATE 03.49 Marea Britanie va dona Ucrainei peste 500 de generatoare  mobile, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 03.41 Peste 328.000 de ucraineni au ajuns în Republica Moldova de la începutul invaziei

"Peste 328.000 de refugiaţi ucraineni ne-au trecut graniţele de la începutul războiului. Aproximativ 101.000 de refugiaţi se află în adăposturi sau case private din întreaga ţară, inclusiv 48.254 de minori", a transmis, pe Twitter, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

UPDATE 03.27 China va suporta consecințele dacă ajută Rusia să evite sancțiunile, avertizează SUA

China va suporta consecințele dacă ajută Rusia să evite sancțiunile, a spus consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, conform Sky News. 

„Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia”, a spus el pentru CNN.

UPDATE 03.22 Rozcomnadzor justifică interzicerea Instagramului prin faptul că pe rețeaua socială au existat „cereri la violență împotriva rușilor”, conform The Guardian. 

UPDATE 03.15 Galina Danilchenko, primarul nou instalat în Melitopolul ocupat de ruși, a declarat că anumite „posturi TV rusești” vor începe să fie difuzate în regiune, conform CNN

UPDATE 03.10 Alerte de raid aerian în cel puțin 19 regiuni ucrainene, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 02.51 Președintele american, Joe Biden, a discutat, duminică seara, cu președintele francez, Emmanuel Macron, despre invazia Ucrainei de către Rusia. 

Preşedintele francez a vorbit şi cu Volodimir Zelenski, conform CNN.

UPDATE 02.49 Douăzeci şi unu de copii ucraineni bolnavi de cancer au ajuns în Marea Britanie, unde vor primi tratament gratuit.

UPDATE 02.44 Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că, duminică, a doborât 4 avioane și 3 elicoptere ale rușilor, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 02.25 Actorul ucrainean Pasha Lee, care a fost ucis într-un atac rusesc, îşi scosese vesta antiglonţ pentru a o oferi unui copil, în timpul evacuării de la Irpin.

Oleksandra Matviichuk, şefa Centrului pentru Libertăţi Civile, a anunţat pe Twitter că trupul lui Pasha Lee a fost găsit la cinci zile după ce acesta a fost ucis în luptă.

"Am găsit cadavrul lui Pasha Lee. A ajutat copiii să iasă din case în timpul evacuării oamenilor din Irpin. Evacuarea pe care ruşii au perturbat-o prin bombardarea civililor. Pasha şi-a scos vesta antiglonţ şi i-a pus-o pe copilul pe care-l ducea", a scris Matviichuk pe Twitter, conform News.ro.

UPDATE 02.18 Rusia amenință companiile occidentale cu arestări și confiscări de bunuri.

Procurorii ruși avertizează că ar putea confisca bunurile companiilor care s-au retras din Rusia, iar liderii corporativi care critică guvernul ar putea fi arestați, relatează Wall Street Journal, citat de The Kyiv Independent

Citește și Jurnalistul ucis în Ucraina lucra pentru Time şi realiza un documentar despre refugiaţi

UPDATE 01.55 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken condamnă recentul atac rusesc.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA condamnă atacul Rusiei asupra Centrului Internațional de Menținere a Păcii și Securității.

"Condamnăm atacul cu rachete al Federației Ruse asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității din Yavoriv, ​​aproape de granița Ucrainei cu Polonia. Brutalitatea trebuie să înceteze", a transmis Blinken pe Twitter. 

UPDATE 01.53 Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunţă că se află în Ucraina.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că se află în Ucraina, pentru a discuta cu soldaţii ceceni care luptă alături de forţele ruse, potrivit Reuters. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent dacă acesta chiar a călătorit efectiv în regiune.

UPDATE 01.30 Momentul în care Tom Odell a cântat pentru refugiații ucraineni în Gara de Nord din București a ajuns în presa străină. 

 

— NEXTA (@nexta_tv) March 13, 2022

UPDATE 01.10 Zelenski avertizează NATO că „este o chestiune de timp” până când Rusia va ataca teritoriul membrilor săi.

„Repet: dacă nu ne închideți spațiul aerian, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești să cadă pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, pe casele cetățenilor NATO”, a spus Volodimir Zelenski, într-un nou video, confom The Kyiv Independent.

UPDATE 01.04 Negocierile vor avea loc luni dimineață

"Negocierile cu Rusia vor avea loc mâine (luni - n.red.) dimineață. Vor începe la ora 10:30, ora Kievului ", a transmis David Arahamia, membru al echipei de negocieri ucrainene, conform Nexta.

UPDATE 00.58 Accesul la Instagram a fost oprit în Rusia.

UPDATE 00.40 China comentează informațiile conform cărora, Rusia i-a cerut ajutorul.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina "să scape de sub control", relatează BBC.

"Prioritatea acum este de a preveni escaladarea situaţiei tensionate sau chiar scăparea de sub control”, a spus el, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei Chinei de la Washington, conform Reuters, notează News.ro.

UPDATE 00.22 Actorul britanic Benedict Cumberbatch vrea să găzduiască refugiați ucraineni.

UPDATE 00.15 Ucraina spune că peste 5.550 de persoane au fost evacuate, duminică, din orașele din prima linie.

Peste 5.550 de persoane au fost evacuate, duminică, din orașele din prima linie prin nouă coridoare umanitare, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk într-o declarație video, conform Al Jazeera.

UPDATE 00.14 Bahamas s -a alăturat țarilor care impun sancțiuni Rusiei și Belarusului, conform Băncii Centrale a statului. Bahamas este una dintre cele mai populare zone offshore, notează Nexta.

UPDATE 00.10 Oracle anunţă că a încheiat toate operaţiunile din Rusia.

UPDATE 00.03 Un senator senior republican cere o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei. În timp ce vizita refugiații ucraineni în Polonia, Rob Portman a cerut SUA și NATO să închidă cerul deasupra Ucrainei, contrar temerilor comunității de informații a Washingtonului că o astfel de mișcare ar risca o escaladare, conform The Kyiv Independent. 

UPDATE 00.00 200 de vehicule ale armatei ruse au fost distruse și capturate în Melitopol.

Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaiev (sau Mykolaiv, sudul Ucrainei), relatează că relatează că 200 de vehicule ale armatei ruse au fost distruse și capturate în Melitopol, relatează Nexta. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 18. Mii de civili ucraineni au murit până acum. Luni urmează noi negocieri
Război în Ucraina, ziua 18. Mii de civili ucraineni au murit până acum. Luni urmează noi negocieri

Război în Ucraina, ziua 18. Mii de civili au murit până acum în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, deși Kremlinul invocă situația umanitară ”catastrofală” creată de ”naționaliștii” Kievului.  

Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în care l-a asigurat că ţara noastră va susţine într-un totul Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi la nivelul UE.  

Discuţii între Ucraina şi Rusia. Delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în zilele următoare
Discuţii între Ucraina şi Rusia. Delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în zilele următoare

Delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în discuţiile cu Rusia în zilele următoare, a afirmat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, conform CNN.

Papa Francisc: „În numele lui Dumnezeu, vă cer să opriți acest masacru”
Papa Francisc: „În numele lui Dumnezeu, vă cer să opriți acest masacru”

De la Vatican, Papa Francisc a cerut Rusiei să oprească masacrul din Ucraina.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru social-democrat al Sănătății Sorina Pintea, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Cluj, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.