Război în Ucraina, ziua 18. Mii de civili ucraineni au murit până acum. Luni urmează noi negocieri

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 18. Mii de civili au murit până acum în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, deși Kremlinul invocă situația umanitară ”catastrofală” creată de ”naționaliștii” Kievului.  

Serviciile ucrainene au acuzat, sâmbătă forțele, ruse că au tras asupra unui convoi de civili din Kiev, ucigând 7 persoane, printre care și un copil, în timp ce Rusia continuă să nege că ar fi vizat vreodată ținte civile, de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie.

Mai mult, Rusia acuză ”naționaliștii” ucraineni că ar fi creat o situația umanitară ”catastrofală”, prin minarea zonelor rezidențiale și distrugerea infrastructurii, afirmații despre care Franța spune că sunt ”minciuni”.

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

 

UPDATE 23:45 UNICEF: Cel puţin 12 persoane au murit în atacuri contra unităţilor de sănătate de la începutul invaziei ruse din Ucraina

Cel puţin 12 persoane au murit în atacuri contra unităţilor de sănătate de la începutul invaziei ruse din Ucraina şi alte 34 au fost rănite, a anunţat UNICEF, duminică, avertizând că există „riscul prăbuşirii” sistemului de sănătate, relatează News.ro.

Citește și
blindat, rusia, kiev
Rușii s-ar fi apropiat și mai mult de Kiev. Blindate rușești, prinse în ambuscadă
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Sistemul de sănătate din Ucraina este în mod evident sub presiune, iar prăbuşirea lui ar fi un dezastru”, avertizează directorii generali ai Unicef, UNFPA (Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie) şi OMS, într-o declaraţie comună emisă duminică, informează lefigaro.fr.

Potrivit rapoartelor Sistemului de monitorizare a atacurilor din domeniul sănătăţii al OMS, în 24 dintre aceste incidente, unităţile de sănătate au fost avariate sau distruse, în timp ce în cinci cazuri, ambulanţele au fost avariate sau distruse.

Potrivit acestor agenţii şi organizaţii, în Ucraina s-au născut 4.300 de copii de la începutul invaziei, la 24 februarie, şi se aşteaptă să nască 80.000 de femei ucrainene în următoarele trei luni.

 

UPDATE 23:40 AIEA: Personalul de la Cernobîl oprește reparațiile și întreținerea de siguranță din cauza „oboselii fizice și psihice”

Personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl este atât de obosit încât anunță că încetează să mai efectueze repararea și întreținerea echipamentelor legate de siguranță, a declarat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Într-o declarație, AIEA a menționat că autoritatea de reglementare ucraineană a informat agenția că personalul NPP nu mai efectuează reparații și întreținere, „din cauza oboselii fizice și psihice, după ce a lucrat non-stop timp de aproape trei săptămâni.

UPDATE 23:16 Ucraina confirmă următoarea rundă de negocieri cu Rusia, care va avea loc luni

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podoliak a confirmat că vor avea loc discuții cu Rusia luni, prin intermediul unui link video.

Într-un tweet de pe pagina sa, Podoliak afirma: „Din nou. Negocierile se desfășoară non-stop în format videoconferințe. Grupurile de lucru funcționează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenție constantă. Luni, 14 martie, va avea loc o sesiune de negocieri pentru a rezuma rezultatele preliminare...”

UPDATE 23:06 Jurnalistul Brent Renaud, ucis în Ucraina, lucra pentru revista Time şi realiza un documentar despre refugiaţi

Publicaţia Time i-a adus un omagiu jurnalistului şi regizorului american Brent Renaud, care a fost ucis, duminică, în oraşul ucrainean Irpin, relatează News.ro.

Renaud, în vârstă de 50 de ani, se afla în Ucraina, lucrând la un proiect Time Studios axat pe refugiaţi, a confirmat compania duminică.

Readactorul-şef şi CEO al Time, Edward Felsenthal, şi Ian Orefice, preşedintele şi directorul operaţional al Time and Time Studios, au declarat că sunt „devastaţi de pierderea lui Renaud".

În calitate de regizor şi jurnalist premiat, Brent a abordat deseori cele mai dure poveşti din lume alături de fratele său Craig Renaud”, se spune în comunicat. „Inimile noastre sunt alături de toţi cei dragi lui Brent”, au afirmat cei doi.

Felsenthal şi Orefice au adăugat că este „esenţial ca jurnaliştii să poată acoperi în siguranţă această invazie în curs şi criza umanitară în Ucraina”.

 

 

UPDATE 22:52 Moscova cere Beijingului ajutor militar

Rusia cere Chinei atât asistență militară, cât și economică, potrivit rapoartelor din ziarele Financial Times și New York Times, relatează BBC.

Moscova vrea ca Beijingul să furnizeze provizii militare pe care să le folosească în Ucraina, spune FT.

Citând oficiali americani nenumiți, FT a raportat că Rusia a cerut echipament chinez de la începutul invaziei. Oficialii au refuzat să precizeze ce fel de echipament caută Rusia.

Raportul a adăugat că există indicii clare cum că autoritățile din China s-ar putea pregăti să ajute Rusia.

Un raport separat din New York Times – care citează din nou oficiali americani – susține că Rusia solicită, de asemenea, asistență economică pentru a atenua impactul sancțiunilor.

China a încercat până acum să se prezinte drept neutră în conflictul Rusia-Ucraina și nu a condamnat invazia.

Luni, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, este așteptat să țină discuții cu un oficial de top al politicii externe chinez, Yang Jiechi, la Roma.

Duminică la NBC, Sullivan a spus că SUA „se vor asigura nici China și nici oricine altcineva” nu poate compensa Rusia pentru pierderile sale economice.

 

UPDATE 21:57 O școală dintr-un sat din afara Mykolaivului a fost distrusă în urma unui bombardament al militarilor ruși

O școală din satul Zelenogai, la aproximativ 16 kilometri est de Mykolaiv, a fost distrusă în urma unui bombardament al militarilor ruși, a declarat administratorul regional din Mykolaiv, Vitali Kim.

Videoclipurile și fotografiile de la fața locului, care au fost geolocalizate și autenticitatea lor verificată, arată că o mare parte din școală a fost complet dărâmată. Kim a confirmat că o școală din regiunea Mykolaiv a fost lovită și a postat videoclipul și fotografiile online.

 


Unii oameni au intrat sub dărâmături și îi evacuăm”, a spus Kim.

Pompierii și serviciile de salvare sunt văzuți în videoclip.

 

Mai târziu, sâmbătă seara, Kim a spus că, în urma bombardamentului, mai multe persoane au decedat, iar altele sunt în stare critică.

UPDATE 21:21 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părăsit reședința oficială pentru a vizita răniții dintr-un spital

Volodimir Zelenski a fost văzut în afara reşedinţei sale oficiale pentru prima dată de la izbucnirea războiului. Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare, el apare vizitând răniţii dintr-un spital, relatează DPA, citată de Agerpres.

După cum se vede în imagini, şeful statului ucrainean, îmbrăcat în haine kaki, acordă medalii soldaţilor şi îşi face selfie-uri la căpătâiul acestora.

 

 

Însănătoşire grabnică. Vă doresc putere. Sunteţi grozavi!”, se aude Zelenski spunându-le pacienţilor.

 

 

UPDATE 20:47 Ucraina neagă afirmațiile Rusiei care spune că a ucis până la 180 de mercenari străini în timpul atacului asupra bazei militare Yavoriv

Ucraina a răspuns afirmațiilor Rusiei că a ucis până la 180 de mercenari străini în timpul unei lovituri asupra bazei militare Yavoriv, ​​numind-o „propaganda rusă pură”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Markiyan Lubkivsky, pentru CNN.

Acesta nu este adevărul. Propaganda rusă pură”, a spus Lubkivsky într-un mesaj către CNN, spunând în continuare că nu există încă străini confirmați printre morții din baza militară Yavoriv.

Duminică mai devreme, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov a declarat într-un briefing: „În dimineața zilei de 13 martie, arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune au atacat centrele de antrenament ale forțelor armate ucrainene din satul Starichi și la baza militară Yavoriv. La aceste facilități, regimul de la Kiev a desfășurat un punct de pregătire și coordonare de luptă a mercenarilor străini înainte de a fi trimis în zonele de ostilități împotriva personalului militar rus, precum și o bază de depozitare a armelor și echipamentelor militare care vin din ţări străine. În urma grevei, au fost distruşi până la 180 de mercenari străini şi un lot mare de arme străine. Va continua distrugerea mercenarilor străini care au ajuns pe teritoriul Ucrainei."

UPDATE 20:17 - Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în care l-a asigurat că ţara noastră va susţine într-un totul Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi la nivelul UE.

„Am avut o discuţie la telefon cu preşedintele Zelenski. L-am asigurat de întreaga susţinerea din partea României pentru Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi în Uniunea Europeană. Hub-ul umanitar de la Suceava deja a început să ofere primele ajutoare. Vom avea grijă de toţi cetăţenii ucraineni care ajung în România”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.

UPDATE 20:08 Energoatom: Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-a reluat

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-a reluat duminică, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citându-l pe ministrul Energiei, relatează News.ro.

Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, potrivit Le Figaro. „Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit Interfax.

Pe toată perioada reparaţiilor, centrala a fost dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină.

UPDATE 19:40 - Discuţii între Ucraina şi Rusia. Delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în zilele următoare

Delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în discuţiile cu Rusia în zilele următoare, a afirmat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, conform CNN.

De asemenea, Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse de negocieri, a declarat că există ”progrese semnificative” în negocierile cu Ucraina, potrivit agenţiei de presă rusă RIA.

UPDATE 19:30 - Primarul din Irpin a anunţat că presa nu mai are acces în oraş, din motive de siguranţă, ca urmare a uciderii de către ruşi a lui Brent Renaud

Primarul din Irpin, Aleksandr Markuşin, a anunţat că nu mai permite accesul presei în oraş, din motive de siguranţă.

“Începând de astăzi, le interzicem jurnaliştilor să intre în Irpin. Astfel vrem să le salvăm viaţa şi să salvăm viaţa celor care ne apără”, a spus Markuşin într-un filmuleţ postat în social media, potrivit Le Figaro.

UPDATE 19:10 - Pentagonul reafirmă că va apăra teritoriul NATO, după atacul din apropierea Poloniei

Departamentul american al Apărării a răspuns la tirurile de rachete ruseşti din apropierea graniţei cu Polonia reiterând că Washingtonul şi aliaţii săi vor apăra teritoriul NATO în cazul unui atac, transmite DPA.

''Un atac armat împotriva unuia este considerat un atac armat împotriva tuturor'', a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pentru postul american de radio ABC, referindu-se la acordurile NATO de sprijin militar reciproc.

Acesta este de asemenea motivul pentru care forţele americane şi alte forţe NATO îşi sporesc prezenţa la graniţa estică a Alianţei, a spus el.

Cu câteva ore mai devreme, Rusia a lovit o zonă de antrenament militar printr-un atac cu rachete nu departe de oraşul ucrainean Lviv (Lvov), ucigând cel puţin 35 de persoane şi rănind zeci. Locul atacului se află în apropiere de graniţa cu Polonia, membră a NATO.

UPDATE 18:45 - Peste 2.100 de locuitori din Mariupol, ucişi de la începutul ofensivei ruse 

Peste 2.100 de locuitori din Mariupol, un oraş-port din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, au fost ucişi de la începutul ofensivei, a anunţat duminică primăria, relatează AFP.

Ocupanţii lovesc cinic şi deliberat clădiri rezidenţiale, zone dens populate, distrug spitale de copii şi infrastructurile urbane (...). Până în prezent, 2.187 de locuitori din Mariupol au murit în atacurile ruse'', a informat Primăria Mariupol pe Telegram.

În 24 de ore, am avut 22 de bombardamente într-un oraş paşnic. Aproximativ 100 de bombe au fost deja aruncate asupra Mariupol'', a adăugat el.  

UPDATE 18:20 - Consilierul pentru securitate naţională al SUA: Rusia va plăti un „preţ scump” dacă va folosi arme chimice în Ucraina

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Rusia va plăti un „preţ scump” dacă va folosi arme chimice în Ucraina, relatează The Guardian, citată de News.ro.

Într-o intervenţie la postul CBS, el a spus că orice atac asupra NATO va declanşa un răspuns complet din partea alianţei.

UPDATE 17:45 - Oficial american: China va suporta „cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile drastice impuse

Beijingul va suporta „cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Moscova să evite sancţiunile drastice impuse din cauza invaziei în Ucraina, a avertizat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Acesta urmează să se întâlnească luni la Roma cu un diplomat de rang înalt al Chinei, Yang Jiechi, conform Reuters, citată de News.ro.

UPDATE 17:15 - Oficiali ucraineni: Situaţie disperată la Mariupol. Oraşul este pe punctul de a rămâne fără rezerve de hrană şi apă

Oraşul Mariupol, port esenţial din sudul Ucrainei, asediat de forţele ruse de mai bine de o săptămână, este pe punctul de a epuiza ultimele rezerve de hrană şi apă, au anunțat autorităţile locale din Ucraina.

Oamenii se află într-o situaţie dificilă de 12 zile. Nu există curent, apă sau încălzire în oraş. Aproape că nu există comunicaţii mobile. Ultimele rezerve de hrană şi apă sunt pe punctul de a se epuiza”, se arată într-un comunicat online, transmis de autoritățile ucrainene.

UPDATE 16:52 - Colegul fostului jurnalist american New York Times, ucis la Irpin: „Au început să tragă în noi”

Un alt jurnalist american, Juan Arredondo, a fost dus la spital după ce forțele ruse au tras în mașina în care se afla și fostul jurnalist New York Times, decedat. El a spus unui reporter italian că era cu Brent Renaud când au fost atacați, într-un videoclip publicat pe Twitter:

 

Traversam unul dintre primele poduri din Irpin, mergeam să filmăm alți refugiați care pleacă și ne-am urcat într-o mașină, cineva s-a oferit să ne ducă pe celălalt pod și am trecut un punct de control și au început să tragă în noi. Așa că șoferul s-a întors și au continuat să tragă; eram doi. Prietenul meu este Brent Renaud și a fost împușcat și lăsat în urmă.

El continuă spunând că nu știe ce sa întâmplat cu Brent.

L-am văzut împușcat în gât și ne-am despărțit”, adăugând că a fost dus la spital cu ambulanța.

UPDATE 16:50 - Volodimir Zelenski: Principalul obiectiv al zilei de duminică este să ne asigurăm că va ajunge convoiul umanitar la Mariupol

Volodimir Zelenski a afirmat că principalul obiectiv stabilit pentru ziua de duminică este să se asigure că va ajunge la destinaţie convoiul umanitar care călătoreşte spre Mariupol.

De asemenea, liderul ucrainean şi-a reiterat recunoştinţa pentru poporul ucrainean, care a dat constant dovadă de patriotism, curaj şi hotărâre.

Convoiul nostru umanitar este la două ore distanţă de Mariupol, la doar 80 de kilometri distanţă”, a precizat Zelenski într-un scurt mesaj postat pe Instagram. 

UPDATE 16:07 - Un jurnalist american de la New York Times a fost ucis de gloanţe, la Irpin. Un altul a fost rănit

Un jurnalist american a fost ucis şi un altul rănit de gloanţe, duminică, la Irpin, la marginea de nord-vest a Kievului, unde forţele ucrainene luptă împotriva celor ruse, au anunţat surse concordante, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cei doi bărbaţi au fost loviţi în timp ce circulau în maşină cu un civil ucrainean, de asemenea rănit, a declarat pentru AFP Danylo Shapovalov, medic angajat de forţele ucrainene şi care a preluat victimele. Un jurnalist AFP a văzut cadavrul jurnalistului ucis.

UPDATE 16:00 - Ministrul croat al Apărării: Au fost găsite urme de explozibil ale unei bombe aeriene de fabricaţie sovietică pe dronă

Epava aeronavei fără pilot de tip Tupolev (Tu-141), care s-a prăbuşit în Zagreb, Croaţia, a fost scoasă din crater după două zile.

Ministrul croat al Apărării, Mario Banožić, s-a prezentat la locul incidentului şi oferit o serie de declaraţii şi noi informaţii cu privire la ancheta desfăşurată în acest sens, potrivit cotidianului croat Jutarnji list (Lista Jutarnji), citat de News.ro.

UPDATE 15:20 - 67 de civili au fost înmormântaţi într-o groapă comună în oraşul Bucha, în apropiere de Kiev

Un număr de 67 de civili au fost înmormântaţi într-o groapă comună în oraşul Bucha, în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, după luptele grele din zonă între forţele ucrainene şi invadatorii ruşi, relatează DPA.

Într-o înregistrare video publicată de agenţia ucraineană de presă UNIAN se vede cum sacii negri de plastic cu cadavrele sunt transferaţi dintr-un camion într-o groapă. Un doctor citat de media ucrainene a spus că nu toate cadavrele au fost identificate.

UPDATE 14:55 - Volodimir Zelenski a anunțat că una dintre prioritățile sale este ca orașul Mariupol, care se află sub asediul forțelor ruse, să primească ajutor de urgență.

Președintele Ucrainei a spus că un convoi umanitar se afla la doar 80 de kilometri - aproximativ două ore de mers cu mașina - de oraș, informează BBC.

„Facem totul pentru a sparge rezistența ocupanților, care îi blochează chiar și pe preoții Bisericii Ortodoxe”, a scris, pe Facebook, Zelenski.

UPDATE 14:29 - „Noul primar al Melitopolului” susține că a fost aleasă în funcție

Într-o alocuțiune, primarul interimar al orașului Melitopol, instalat de forțele ruse, Ganila Danilchenko, spune că dorește ca locuitorii din oraș să "se adapteze la noua realitate, astfel încât să putem începe să trăim într-un mod nou cât mai curând posibil".

De asemenea, aceasta spune că a fost aleasă pentru rolul său și că se formează un comitet de deputați care să se ocupe de oraș.

Danilchenko vine în funcție după ce președintele Zelenski a acuzat Rusia de răpirea fostului primar al orașului și a cerut eliberarea acestuia.

UPDATE 14:03 - „În numele lui Dumnezeu, opriți acest masacru” - mesajul Papei către Vladimir Putin

Papa Francisc i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească "masacrul" din Ucraina, avertizând că orașele riscă să fie "transformate în cimitire".

Papa Francisc a spus că "această agresiune armată inacceptabilă" împotriva Ucrainei trebuie să înceteze.

Vorbind în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru pentru binecuvântarea sa de duminică, suveranul pontif a descris loviturile rusești asupra spitalelor de copii și a civililor ca fiind "barbare" și a spus că acestea nu au niciun "motiv strategic valabil", potrivit Sky News.

UPDATE 13:39 - Zelenski spune că Ucraina are nevoie de sprijin financiar: „Avem neapărat nevoie de bani”

Ucraina are nevoie de sprijin financiar în condițiile actuale, deoarece veniturile bugetare au scăzut serios, dar cheltuielile, în special cele cu scop umanitar și militar, au crescut, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 13:18 - Armata rusă interzice protestele și armele în orașele ocupate

Potrivit documentului furnizat de postul de știri ZN, Rusia a interzis oamenilor să participe la adunări publice, să răspândească informații despre mișcările militare rusești, să vândă și să folosească arme.

UPDATE 12:57 - Bilanțul victimelor atacului aerian de la Liov a crescut la 35 de morți

Numărul persoanelor ucise în urma atacului aerian asupra unei baze militare din Liov a crescut la 35, a declarat guvernatorul regional Maksim Kozytski.

Acest număr a crescut de la nouă anterior. El a precizat că alte 134 de persoane au fost rănite.

Centrul militar din Iavoriv a fost lovit de 30 de rachete rusești, spun oficialii ucraineni, la începutul acestei dimineți.

Este cea mai vestică lovitură aeriană din conflictul de până acum, aproape de granița Ucrainei cu Polonia - membră NATO.

Baza a fost, de asemenea, folosită de aliații NATO pentru instruirea militarilor ucraineni, potrivit Sky News.

UPDATE 12:35 - Rușii au distrus un bloc de locuințe în Cernigău

Armata rusă a distrus un bloc de locuințe de 9 etaje într-un atac aerian.

Incendiul a izbucnit de la etajele 2 la 9. Lucrările de salvare continuă, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Guvernatorul regiunii Cernigău, Viacheslav Chaus, a declarat că cel puțin o persoană a murit după ce o lovitură aeriană rusă a lovit clădirea de apartamente.

UPDATE 12:10 - Trenul de evacuare a refugiaților a fost atacat în regiunea Donețk

Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele rusești, ucigând un conductor, a anunțat compania națională de căi ferate din Ucraina.

Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost transportat la spital cu răni, când trenul a fost atacat în apropierea stației Brusyn din regiunea Donețk, precizează compania.

Trenul urma să preia în stația Lyman locuitorii care erau evacuați din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv 100 de copii.

Compania afirmă că "depune toate eforturile" pentru a evacua toți pasagerii și echipajul trenului, precum și persoanele evacuate în stație, potrivit BBC.

UPDATE 11:49 - Folosirea armelor chimice ar putea determina o intervenție a NATO, afirmă președintele polonez

Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să își reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a declarat, duminică, președintele polonez.

Andrzej Duda a fost întrebat dacă nu crede că președintele Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice.

"Este ceva ce lumea nu a mai văzut la această scară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă", a spus Duda, potrivit BBC.

Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenție a NATO, Duda a precizat: "Bineînțeles, toată lumea speră că nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Dar dacă folosește arme de distrugere în masă, acest lucru ar fi o schimbare de joc în toată chestiunea. Cu siguranță, NATO ar trebui să se așeze la masă și va trebui să se gândească serios la ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu doar pentru Europa..., ci pentru întreaga lume".

UPDATE 11:13 - Primarul orașului ocupat Dniprorudne ar fi fost răpit de trupele rusești

Evhen Matviiv este al doilea primar răpit de soldații ruși de la izbucnirea războiului.

"Crimele de război devin sistemice", a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Olexandr Starukh, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 10:39 - Rusia a lansat un atac mortal la 24 de kilometri de frontiera NATO

Nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian din Lviv, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia.

Guvernatorul local susține că Rusia a tras 30 de rachete asupra bazei militare din Iavoriv.

De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării a declarat că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini, nu doar cei din Ucraina.

Centrul este folosit de țările NATO pentru a efectua exerciții de antrenament, iar atacul vine după ce Rusia a avertizat că liniile de aprovizionare ale NATO vor fi vizate.

La puțin peste 24 de kilometri de granița cu Polonia - și, prin urmare, de teritoriul NATO - ar părea să fie cel mai vestic atac al forțelor lui Vladimir Putin de la începutul invaziei.

Sâmbătă, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a avertizat că convoaiele occidentale de arme către Ucraina sunt o "țintă militară legitimă", notează Sky News.

UPDATE 10:16 - Armata ucraineană susține că a capturat peste 12.000 de militari ruși

Armata ucraineană afirmă că forțele sale au capturat peste 12.000 de militari ruși, precum și 374 de tancuri, 1.226 de mașini blindate de luptă și 140 de sisteme de artilerie.

Pierderile ar fi fost înregistrate în perioada 24 februarie - 13 martie, potrivit unei actualizări publicate de statul major al forțelor armate ucrainene imediat după ora locală 09:00, potrivit The Guardian.

UPDATE 10:10 - Crucea Roșie: Locuitorii din Mariupol nu au acces la apă

Orașul Mariupol, situat în estul Ucrainei, este izolat de restul lumii de aproape două săptămâni și nimeni nu are voie să intre sau să iasă din oraș, pe fondul luptelor intense, iar vehiculele pline cu ajutoare așteaptă la periferia orașului.

Jason Straziuso, de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a declarat pentru Al Jazeera că sunt mii de familii care se află în condiții disperate, fără apă în Mariupol.

UPDATE 10:00 - NATO se așteaptă ca luptele și criza umanitară se de intesifice în Ucraina

NATO se aşteaptă ca luptele şi criza umanitară din Ucraina să se intensifice în următoarele zile, la peste două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, relatează DPA, citată de Agerpres.

"Vedem cu groază numărul tot mai mare de victime civile şi distrugerile necugetate comise de forţele ruse. Poporul ucrainean rezistă cu curaj şi hotărâre, însă următoarele zile vor aduce cel mai probabil o suferinţă şi mai mare", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.

UPDATE 09:56 - Infernul din Mariupol. Tancurile rusești au tras asupra blocurilor de locuințe

Orașul Mariupol din sudul Ucrainei este asediat de aproape două săptamâni. Tancurile rusești au tras asupra blocurilor de locuințe, iar spitalul s-a umplut de civili răniți, victime nevinovate ale războiului.

UPDATE 09:47 - Rușii încearcă să înconjoare forțele ucrainene, afirmă Marea Britanie

În cea mai recentă actualizare zilnică a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării afirmă că forțele rusești "încearcă să încerce să învăluie" forțele ucrainene din estul țării, în timp ce acestea avansează din direcția Harkov, în nord, și Mariupol, în sud.

"Forțele rusești care avansează dinspre Crimeea încearcă să ocolească Nikolaiev în timp ce încearcă să se îndrepte spre vest, spre Odesa", adaugă acesta.

UPDATE 09:17 - Peste 3.500 de instalații militare ucrainene distruse de Rusia, susține un purtător de cuvânt

Purtătorul de cuvânt al apărării ruse, Igor Konașenkov, a declarat că 3.687 de instalații militare ucrainene au fost distruse până în prezent de trupele lui Vladimir Putin, potrivit unei agenții de presă locale, notează Sky News.

UPDATE 08:50 - Trupele ruse au atacat din nou baza aeriană din Ivano-Frankivsk

Este posibil ca forțele ruse să fi lovit și o bază aeriană din Ivano-Frankivsk duminică, în zori, anunță primarul orașului, Ruslan Martsinkiv.

"Potrivit informațiilor preliminare, exploziile din această dimineață provin de la un atac la aeroport", a declarat Martsinkiv, îndemnându-i pe cei care locuiesc în apropierea aeroportului să se mute într-o postare pe Facebook în jurul orei locale 07:30. Aeroportul din Ivano-Frankivsk a fost lovit de ruși pentru a doua zi consecutiv.

 

UPDATE 08:15 - Atacul Rusiei asupra bazei militare din Liov ar fi vizat transporturile occidentale către Ucraina

Atacul asupra bazei militare atât de aproape de granița cu Polonia vine după ce sâmbătă ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a avertizat că transporturile occidentale către Ucraina sunt "ținte legitime" de atac.

Susținătorii Ucrainei, inclusiv Marea Britanie, Germania și Statele Unite, au trimis urgent mii de rachete antitanc și antiaeriene către Kiev ca răspuns la agresiunea Moscovei.

Riabkov a declarat că Rusia a "avertizat SUA că pomparea de arme dintr-o serie de țări pe care le orchestrează nu este doar o mișcare periculoasă, ci și o acțiune care face din acele convoaie ținte legitime", potrivit The Guardian.

UPDATE 07:50 - Zelenski avertizează în privința „pseudo-republicilor” din Ucraina

Rusia încearcă să creeze noi "pseudo-republici" în Ucraina pentru a dezmembra țara sa, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său către națiune.

Zelenski a făcut apel la regiunile Ucrainei, inclusiv la Herson, care a fost capturat de forțele rusești, să nu repete experiența din Donețk și Luhansk. Separatiștii pro-ruși au început să lupte împotriva forțelor ucrainene în aceste regiuni estice în 2014.

"Ocupanții de pe teritoriul regiunii Herson încearcă să repete experiența tristă a formării de pseudo-republici. Ei șantajează liderii locali, pun presiune asupra deputaților, caută pe cineva pe care să-l mituiască", a declarat Zelenski, potrivit Al Jazeera.

Membrii consiliului municipal din Herson, un oraș sudic de 290.000 de locuitori, au respins sâmbătă planurile pentru o nouă pseudo-republică, a declarat Zelenski.

UPDATE 07:18 - Rușii au lansat un atac aerian asupra centrului de menținere a păcii și securității în Liov

Armata rusă au lansat 8 rachete asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securitate din satul Starych, raionul Yavoriv, regiunea Liov, transmite pravda.com.ua.

"Ocupanții au lansat un atac aerian asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securitate. Conform datelor preliminare, au tras 8 rachete”, administrația militară regională din Liov. Mai mult, primăria din Liov a confirmat că a avut loc un atac cu rachete asupra facilităților militare din Yavoriv în această dimineață.

UPDATE 07:00 - O dronă încărcată cu explozibil s-a prăbușit sâmbătă la Kiev

O dronă a fost doborâtă de forțele de securitate ucrainene la Kiev sâmbătă, potrivit unor oficiali și martorilor.

Se spune că drona ar conținea un explozibil de trei kilograme. Aceasta s-a prăbușit în cartierul Podil din Kiev, provocând un mic incendiu la o bancă, transmite BBC.

 

UPDATE 06.30: Republica Moldova spune că se apropie de limita capacității sale de a adăposti refugiați din Ucraina.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că țara se apropie de limita capacității sale de a-i mai adăposti pe cei care fug de conflictul din Ucraina.

Numărul refugiaților care stau în Moldova este în jur de 100.000, dar reprezintă o creștere cu 4% a populației naționale și ar fi echivalent proporțional cu 2,5 milioane de refugiați care sosesc în Marea Britanie într-o perioadă de două săptămâni, transmite BBC, potrivit The Guardian.

Popescu a declarat că Moldova este „cel mai fragil vecin al Ucrainei”, cu mai puține resurse financiare și cu mai puțină rezistență în securitate, sănătate și educație.

Un atac complet rusesc asupra celui de-al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, Odesa, la 48 km de granița Moldovei, ar declanșa probabil un aflux „covârșitor” de refugiați și ar fi o „catastrofă completă pentru situația umanitară”.
 

 

UPDATE 06.10: Negocierile ruso-ucrainene continuă în sistem videoconferinţă, delegaţia rusă fiind în continuare condusă de Vladimir Medinski, consilier al preşedintelui rus şi cel care a condus-o şi la precedentele runde de negociere.

"Delegaţia noastră este condusă încă de Medinski", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov pentru TASS, întrebat în legătură cu participanţii la convorbirile ruso-ucrainene desfăşurate în sistem videoconferinţă în ultimele zile.

Sâmbătă, Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin le-a vorbit omologilor săi francez şi german despre o serie de consultări între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei desfăşurate în ultimele zile în sistem videoconferinţă.
 

 

UPDATE 06.00: Șeful NATO spune că Rusia ar putea folosi arme chimice în războiul din Ucraina.

”În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice.

Acum, că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți pentru că este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni de arme chimice sub această fabricație de minciuni. Ar fi o crimă de război”, a spus Stoltenberg.
 

 

UPDATE 05.15: Centrala de la Cernobîl funcţionează cu ajutorul generatoarelor, iar personalul locuieşte acolo de la atacul forţelor ruse, potrivit News.

Reparaţiile la sistemul electric al centralei nucleare de la Cernobîl, afectat în urma atacului rusesc din 9 martie, sunt în curs, iar în prezent centrala este dependentă de generatoarele externe.

Generatoarele externe care funcţionează pe bază de motorină sunt cele care menţin reactoarele funcţionale, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomcă (AIEA), conform CNN.

Alexei Likhacev, directorul general al agenţiei ruse Rosatom, a declarat AIEA că în 11 martie a fost adus combustibil suplimentar.

Operatorul ucrainean al centralei nucleare, Energoatom, a transmis AIEA că personalul şi cei de la pază, totalizînd 211 persoane, nu au putut încă lucra prin rotaţie, astfel că locuiesc efectiv acolo din momentul în care forţele ruseşti au preluat controlul.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a subliniat în repetate rânduri nevoia urgentă de a se asigura că oamenii se pot odihni şi pot lucra în ture, afirmînd că şi acesta este un element vital pentru operarea în siguranţă a centralei, conform AIEA.
 

 

UPDATE 04.20: Zelenski: Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară.

”Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toaTe zonele de apărare”, a declarat președintele ucrainean.

 

UPDATE 04.05: eBay a blocat toate tranzacțiile din Rusia și acordă beneficii clienților ucraineni.

”Suntem alături de Ucraina și luăm o serie de măsuri pentru a sprijini poporul ucrainean și vânzătorii noștri din regiune”, a transmis eBay.

Compania a anunțat, de asemenea, serie de măsuri pentru a sprijini ucrainenii și vânzătorii din regiune, inclusiv renunțarea la taxe, protejarea vânzătorilor de penalități de întârziere a expedierii și feedback negativ și orientarea donațiilor angajaților către organizațiile care ajută Ucraina.

Compania de comerț electronic a eliminat deja toate produsele legate de președintele rus Vladimir Putin, invocând politica sa împotriva articolelor care promovează sau glorifică ura sau violența.
 

 

UPDATE 04.00: Ucraina constată o ”incertitudine strategică în conducerea militară rusă” și ”probabilitate mare” a unei invazii beloruse.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, „o incertitudine a conducerii militare a Federației Ruse în materie de obiective strategice” și rezistența acerbă a forțelor ucrainene au împiedicat obiectivele operaționale ale Rusiei.

Oficialii avertizează, de asemenea, cu privire la o „probabilitate mare” de participare directă a forțelor armate ale Republicii Belarus împotriva Ucrainei, precum și o creștere a rezervelor operaționale din partea forțelor aeriene.

 

UPDATE 03.20: Volodimir Zelenski a declarat într-un nou discurs că invadatorii ruși nu pot cuceri Ucraina, pentru că ”nu au o asemenea putere”, nu au spirit, se bazează doar pe violență și sunt incapabili să facă viața normală.

”Invadatorii ruși nu ne pot cuceri. Ei nu au o asemenea putere. Ei nu au un asemenea spirit. Ei se bazează doar pe violență. Doar pe teroare. Doar pe arme, și au multe.

Dar invadatorii nu au o bază naturală pentru viața normală. Pentru ca oamenii să se simtă fericiți și să viseze. Sunt incapabili din punct de vedere organic să facă viața normală! Oriunde a ajuns Rusia într-o țară străină, visele sunt imposibile”, a spus Zelenski.
 

 

UPDATE 02.50: Ucraina spune că Rusia vrea să preia complet și permanent centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Afirmaţiile au fost ulterior negate de Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul AIEA.

Conform sursei citate, preşedintele operatorului centralelor nucleare din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a declarat, într-o scrisoare către directorul general al AIEA, Rafael Grossi, că în jur de 400 de soldaţi ruşi sunt prezenţi non-stop la centrală şi a confirmat că aceasta rămâne sub controlul comandantului trupelor militare ruse.

În plus, Kotin a spus că i s-a cerut conducerii centralei să se coordoneze cu forţe ruse pe toate chestiunile operaţionale, inclusiv aspecte tehnice. El a confirmat că angajaţii centralei fac schimb de tură în mod regulat şi a adăugat că experţi ruşi au ajuns acolo în urmă cu câteva zile pentru a evalua situaţia radiaţiilor.
 

 

UPDATE 02.40: Englezii care vor primi în casele lor refugiați ucraineni vor primi câte 350 de lire sterline pe lună de la stat, echivalentul a circa 420 de euro.

Michael Gove, secretar de stat pentru locuințe și comunități, a declarat: „Criza din Ucraina a trimis unde de șoc în întreaga lume, deoarece sute de mii de oameni nevinovați au fost forțați să-și părăsească casele, lăsând în urmă tot ce știu și iubesc”.

În cadrul schemei de ajutor guvernamental, ucrainenilor care sunt asimilați și găzduiți de un „sponsor” din Marea Britanie li se va acorda drept de ședere timp de trei ani.

Ei vor putea munci, vor beneficia de beneficii și vor avea acces la servicii publice în tot acest timp.
 

UPDATE 01.45: Cei șapte civili uciși sâmbătă de invadatorii ruși nu se deplasau pe un culoar de evacuare agreat, ci încercau să scape singuri dintr-un sat de lângă Kiev.

Ministerul ucrainean al apărării a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care se informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau într-un coridor de evacuare agreat, potrivit Agerpres.

Serviciul de informaţii al Ucrainei anunţase iniţial că cele şapte persoane care au murit în apropierea localităţii Peremoha se aflau pe un "culoar verde" de evacuare, convenit cu partea rusă.

Potrivit precizărilor făcute de ministerului apărării, persoanele ucise făceau parte dintr-un convoi de civili care au încercat să scape singuri şi s-au evacuat în afara coridorului agreat cu partea rusă.

 

UPDATE 01.00: Administraţia regională din Zaporojie afirmă că un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul armatei ruse, după ce primarul ales a fost reţinut.

Ivan Fedorov a fost reţinut, vineri, de bărbaţi înarmaţi şi acuzat de fapte de terorism de către Procuratura pentru regiunea separatistă - susţinută de Rusia - Lugansk, potrivit News.

Primarul nou-instalat este Galina Danilcenko, fost membru al Consiliului local, conform unei declaraţii de pe site-ul administraţiei regionale din Zaporojie.

Danilcenko, care nu a fost aleasă de cetăţeni, a fost prezentată ca primar în funcţie la o televiziune locală, se arată în declaraţie.

În discursul său televizat, care a fost postat pe Telegram, Danilcenko a afirmat că "principala sarcină a sa este să facă toţi paşii necesari ca oraşul să revină la normal".

Ea a susţinut că în Melitopol sunt încă oameni care ar putea încerca să destabilizeze "situaţia şi să provoace o reacţie de comportament infracţional".

"Vă cer să vă păstraţi discernământul şi să nu cedaţi în faţa acestor provocări", a spus Danilcenko. Ea a făcut apel la deputaţi, care sunt aleşi de oameni, afirmând că este datoria lor să se îngrijească de binele cetăţenilor.

Danilcenko a propus crearea unui "comitet al aleşilor" care să "rezolve toate chestiunile critice pentru Melitopol şi regiunea Melitopol".

 

UPDATE 00.40: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că a discutat cu premierul israelian Naftali Bennett despre perspectivele unor negocieri pentru pace.

Președintele ucrainean i-a solicitat să contribuie pentru eliberarea primarului din Melitopol, arestat de forţele ruse, scrie News.

Zelenski a arătat, sâmbătă seară, într-un mesaj pe Twitter, că a continuat dialogul cu premierul israelian Naftali Bennett.

"Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor", a afirmat Zelenski.

Un purtător de cuvânt al lui Bennett a declarat pentru BBC că discuţia a durat mai mult de o oră şi a vizat modalităţile de încetare a luptelor în Ucraina şi eforturile pe care Israelul le face în acest sens.

UPDATE 00.20: Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a întâlnit joi seară şi a discutat timp de câteva ore cu preşedintele rus Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, fără a fi clar ce a reuşit să obţină.

Schroeder și Putin sunt buni prieteni iar fostul cancelar al Germania se află la conducerea gigantului rus Rosneft.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Riabkov: Garanţiile de securitate propuse de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile
Riabkov: Garanţiile de securitate propuse de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile

Garanţiile de securitate propuse anterior de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat drastic, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov.

Rușii s-ar fi apropiat și mai mult de Kiev. Blindate rușești, prinse în ambuscadă
Rușii s-ar fi apropiat și mai mult de Kiev. Blindate rușești, prinse în ambuscadă

În tot acest timp, invadatorii s-ar fi apropiat și mai mult de Kiev, iar orașele-satelit din jurul capitalei ucrainene au fost atacate salbatic.

Mariupol, Harkov, Nikolaiev și Sumî, distruse de armata rusă. Zelenski transmite mesaje de îmbărbătare pentru populație
Mariupol, Harkov, Nikolaiev și Sumî, distruse de armata rusă. Zelenski transmite mesaje de îmbărbătare pentru populație

Este dezastru în orașele asediate de armata rusă. La Mariupol, mai ales, dar și la Harkov, Nikolaiev și Sumî, unde oamenii îndură temperaturi sub pragul înghețului, nu au curent electric și sunt nevoiți să rabde de sete și de foame.

Guvernatorul regiunii Donețk: Orașul Vonovakha „nu mai există”
Guvernatorul regiunii Donețk: Orașul Vonovakha „nu mai există”

Orașul Volnovakha din sud-estul Ucrainei a fost complet distrus de la invazia rusă, spune guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

„Comandantul nostru de regiment e beat”. Convorbiri telefonice purtate de soldați ruși cu rudele lor, interceptate
„Comandantul nostru de regiment e beat”. Convorbiri telefonice purtate de soldați ruși cu rudele lor, interceptate

Serviciile de securitate din Ucraina susțin că au interceptat noi convorbiri telefonice purtate de soldați ruși aflați pe frontul ucrainean cu rudele lor de acasă.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.