Rusia ar fi lansat exercitii aeriene asupra unor nave NATO in Marea Neagra. Ce spun serviciile secrete ucrainene
Rusia a lansat o serie de exercitii privind distrugerea conventionala de nave NATO in Marea Neagra, aplicatii ce intervin inaintea summitului Aliantei de la Varsovia, relateaza agentiile de presa ucrainene.
'Potrivit datelor Directiei principale de informatii a Ministerului Apararii al Ucrainei, fortele aeriene ruse au efectuat la 8 iunie, in spatiul aerian din centrul Marii Negre, actiuni demonstrative privind distrugerea conventionala a unui grup naval al fortelor maritime unite ale NATO, incepand cu distrugatorul USS Porter, in portul Constanta (Romania)', a declarat Vadim Skibitki intr-o conferinta de presa la Kiev.
La aceste exercitii au participat patru bombardiere Tu-22M3 din cadrul Diviziei 22 aeriene care au lansat rachete antinavale asupra unor tinte imaginare, conform aceluiasi oficial ucrainean. Bombardierele rusesti au fost insotite la acest antrenament de patru avioane de vanatoare Su-27.
Prin aceste actiuni, Federatia Rusa incearca sa sublinieze inca o data rolul sau dominant in Marea Neagra, precum si capacitatea de a rezolva problemele regionale in beneficiul sau, a tinut sa mentioneze purtatorul de cuvant al GUR in aceeasi conferinta de presa. Aceste antrenamente ale Rusiei intervin inaintea summitului NATO de la Varsovia, unde vor fi abordate probleme legate de securitatea regionala, inclusiv in zona Marii Negre, a adaugat Skibitki.
In acelasi timp, inaintea acestui summit, SUA si-au extins prezenta in Marea Mediterana pentru o reechilibrare a activitatii militare a Rusiei. Doua portavioane americane se afla in aceasta luna in Marea Mediterana, unde activitatea militara crescanda a Rusiei nelinisteste SUA. Totodata Washingtonul si-a dublat in acest mod eforturile pentru a combate gruparea islamista Stat Islamic in Irak si Siria, a relatat Reuters.
Astfel, USS Harry Truman, care tocmai a indeplinit o misiune de opt luni in Golful Persic, se afla de vinerea trecuta in compania portavionului USS Dwight Eisenhower, trimis sa-l inlocuiasca.
Mai mult, aceste antrenamente aeriene au loc in conditiile in care Rusia a receptionat extrem de critic activarea scutului antiracheta de la Deveselu, devenit operational din 12 mai, ca parte a sistemului de aparare antiracheta Aegis. Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat recent ca Romania si Polonia, care de asemenea va adaposti o baza cu elemente antiracheta, devin tinta a rachetelor rusesti, intrucat Moscova percepe sistemul antibalistic drept o amenintare la adresa securitatii sale nationale.