Noul ambasador al lui Putin la Bucuresti ii considera pe romani "fascisti". De ce a provocat proteste de strada la Chisinau

Ultima actualizare: 12-06-2016 00:28
Vladimir Putin in vizita din Grecia

Liderul de la Kremlin a desemnat ca reprezentant la Bucuresti un personaj controversat si, mai ales, cunoscut pentru pozitiile sale anti-romanesti exprimate in perioada cand era ambasador la Chisinau.

Presedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Valeri Kuzmin, fost sef al misiunii diplomatice ruse in Republica Moldova, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, prin decret prezidential, a relatat agentia de presa TASS, citand portalul oficial pentru informatii juridice, unde a fost postat documentul. Printr-un alt decret, Putin l-a eliberat din functie pe Oleg Malghinov, care a ocupat pana acum postul de ambasador al Rusiei in tara noastra.

Cine este Valeri Kuzmin
Valeri Kuzmin, diplomat de cariera, a absolvit Institutul de Relatii Internationale din Moscova MGIMO si activeaza in cadrul Ministerului de Externe al Rusiei din 1975. Si-a inceput cariera diplomatica in statele din nordul Africii, fiind cunoscator al limbii arabe.

Citeste si: Tarile unde Putin si-a pus piciorul in usa. "Conflictele inghetate" ar putea aduce Rusia la doar 500 km de Bucuresti

Intre 2007 si 2012, Kuzmin a fost al Rusiei in Republica Moldova, finalul mandatului sau fiind marcat de un incident notabil. In ianuarie 2012, zeci de manifestanti au pichetat ambasada Rusiei din Chisinau cerand retragerea fortelor ruse din Transnistria, si expulzarea ambasadorului Kuzmin de pe teritoriul republicii.

Nemultumirea fusese provocata de o declaratie facuta de diplomatul rus, care afirmase ca tanarul moldovean Vadim Pisari - impuscat mortal de un soldat rus in zona de securitate cu Transnistria dupa ce a refuzat sa opreasca masina pe care o conducea - era beat si conducea o masina furata. Expertiza medico-legala a infirmat declaratiile ambasadorului Kuzmin, scre Agerpres.

MoldNova.eu: Kuzmin i-a prezentat pe romani drept fascisti
Jurnalistul si istoricul George Damian scrie, intr-un articol publicat pe site-ul MoldNova.eu, ca Valeri Kuzmin „a sustinut in timpul mandatului sau diplomatia separatista de la Tiraspol spre iritarea autoritatilor de la Chisinau si a promovat ideea acordarii unui statut special pentru regiunea separatista”. De asemenea, diplomatul ar fi crticiat viziunea istoricilor romani despre relatia dintre Romania si Basarabia, sustinand „teza ”jandarmului roman” care a persecutat taranii basarabeni, i-a prezentat pe romani drept fascisti si a acuzat Romania ca se implica in treburile interne ale Republicii Moldova”.

In august 2011, cu ocazia „zilei eliberarii Moldovei”, Kuzmin a declarat ca aceasta reprezinta „o zi luminoasa din istoria noastra comuna. Este ziua cand Moldova a fost eliberata de jugul fascist germano-roman.” Mai multe despre biografia lui Kuzmin cititi pe MoldNova.eu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO