Noul ambasador al lui Putin la Bucuresti ii considera pe romani "fascisti". De ce a provocat proteste de strada la Chisinau

Vladimir Putin in vizita din Grecia

Liderul de la Kremlin a desemnat ca reprezentant la Bucuresti un personaj controversat si, mai ales, cunoscut pentru pozitiile sale anti-romanesti exprimate in perioada cand era ambasador la Chisinau.

Presedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Valeri Kuzmin, fost sef al misiunii diplomatice ruse in Republica Moldova, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, prin decret prezidential, a relatat agentia de presa TASS, citand portalul oficial pentru informatii juridice, unde a fost postat documentul. Printr-un alt decret, Putin l-a eliberat din functie pe Oleg Malghinov, care a ocupat pana acum postul de ambasador al Rusiei in tara noastra.

Cine este Valeri Kuzmin
Valeri Kuzmin, diplomat de cariera, a absolvit Institutul de Relatii Internationale din Moscova MGIMO si activeaza in cadrul Ministerului de Externe al Rusiei din 1975. Si-a inceput cariera diplomatica in statele din nordul Africii, fiind cunoscator al limbii arabe.

Citeste si: Tarile unde Putin si-a pus piciorul in usa. "Conflictele inghetate" ar putea aduce Rusia la doar 500 km de Bucuresti

Intre 2007 si 2012, Kuzmin a fost al Rusiei in Republica Moldova, finalul mandatului sau fiind marcat de un incident notabil. In ianuarie 2012, zeci de manifestanti au pichetat ambasada Rusiei din Chisinau cerand retragerea fortelor ruse din Transnistria, si expulzarea ambasadorului Kuzmin de pe teritoriul republicii.

Citește și
soldat rus la antrement
Rusia face prima miscare impotriva NATO si a Romaniei. Ce este "pumnul blindat super-puternic" de la granita Ucrainei
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Nemultumirea fusese provocata de o declaratie facuta de diplomatul rus, care afirmase ca tanarul moldovean Vadim Pisari - impuscat mortal de un soldat rus in zona de securitate cu Transnistria dupa ce a refuzat sa opreasca masina pe care o conducea - era beat si conducea o masina furata. Expertiza medico-legala a infirmat declaratiile ambasadorului Kuzmin, scre Agerpres.

MoldNova.eu: Kuzmin i-a prezentat pe romani drept fascisti
Jurnalistul si istoricul George Damian scrie, intr-un articol publicat pe site-ul MoldNova.eu, ca Valeri Kuzmin „a sustinut in timpul mandatului sau diplomatia separatista de la Tiraspol spre iritarea autoritatilor de la Chisinau si a promovat ideea acordarii unui statut special pentru regiunea separatista”. De asemenea, diplomatul ar fi crticiat viziunea istoricilor romani despre relatia dintre Romania si Basarabia, sustinand „teza ”jandarmului roman” care a persecutat taranii basarabeni, i-a prezentat pe romani drept fascisti si a acuzat Romania ca se implica in treburile interne ale Republicii Moldova”.

In august 2011, cu ocazia „zilei eliberarii Moldovei”, Kuzmin a declarat ca aceasta reprezinta „o zi luminoasa din istoria noastra comuna. Este ziua cand Moldova a fost eliberata de jugul fascist germano-roman.” Mai multe despre biografia lui Kuzmin cititi pe MoldNova.eu.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Rusia lanseaza o noua avertizare la adresa Romaniei:
Rusia lanseaza o noua avertizare la adresa Romaniei: "Vom reflecta la neutralizarea amenintarilor la securitatea noastra"

Rusia se vede obligata sa consolideze capacitatile de aparare in contextul intaririi potentialului NATO la frontiera sa estica si ca urmare a implementarii sistemului de aparare antiracheta american in Europa, a declarat ministrul adjunct de externe rus

Rusia face prima miscare impotriva NATO si a Romaniei. Ce este
Rusia face prima miscare impotriva NATO si a Romaniei. Ce este "pumnul blindat super-puternic" de la granita Ucrainei

Inaugurarea scutului de la Deveselu si intarirea fortelor NATO in Europa de Est au primit vineri primul raspuns concret din partea Kremlinului, dincolo de declaratiile agresive ale lui Vladimir Putin.

Rusia continua amenintarile:
Rusia continua amenintarile: "Nu vom permite ca Marea Neagra sa devina un lac NATO"

Rusia va raspunde in mod adecvat la posibilele amenintari ale NATO in Marea Neagra si nu va permite ca aceasta sa devina un “lac NATO”, a declarat reprezentantul permanent al Moscovei pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.