Rusia aplica primele sanctiuni Turciei pentru avionul doborat. Lovitura care va costa Turcia 1.7 miliarde de euro


Ultimul update: Vineri 04 Decembrie 2015 00:47
Data publicarii: Marti 01 Decembrie 2015 17:28
Categorie: Stiri externe
Vladimir Putin

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat, marti, un decret guvernamental vizand introducerea unui set de sanctiuni economice impotriva Turciei, la o saptamana dupa doborarea unui avion militar rusesc de catre aviatia turca.

Decretul, publicat pe pagina oficiala a guvernului de la Moscova, include lista de produse agricole pe care Rusia nu le va mai importa din Turcia incepand cu data de 1 ianuarie 2016. Pe lista se gasesc fructe si legume precum tomatele, ceapa, strugurii si merele, precum si produse din carne de pui. in schimb, pe lista nu se regasesc lamaile si nucile, produse pe care Rusia le importa masiv din Turcia, relateaza Agerpres.

De asemenea, Rusia a interzis zborurile charter din Turcia, incepand cu data de 1 decembrie 2015, cu exceptia zborurilor care ii aduc acasa pe cetatenii rusi aflati in prezent in vacanta in Turcia.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Rusia a importat din Turcia produse agricole si alimentare in valoare de 1,7 miliarde de dolari, in timp ce exporturile rusesti de produse agricole si alimentare spre Turcia au crescut cu 30% pana la 2,4 miliarde de dolari.

Martea trecuta, avioane F16 ale Fortelor aeriene turce au doborat un avion militar rus Su-24 in zona frontierei dintre Turcia si Siria. Ankara sustine ca aparatul a intrat de mai multe ori in spatiul aerian turc inainte de a fi lovit. In schimb, Rusia sustine ca avionul era in spatiul aerian sirian, iar presedintele rus, Vladimir Putin a calificat gestul drept o "lovitura de cutit in spate".

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO