Rusia a atacat cu drone kamikaze mai multe orașe din Ucraina după ce SUA și Germania a anunțat că îi vor trimite tancuri

×
Codul embed a fost copiat

Vestea că Ucraina va primi tancuri occidentale nu a picat bine în tabăra rusă. Mai multe orașe ucrainene, între care Herson și Harkov, au fost atacate miercuri noaptea cu drone kamikaze Shahed și rachete balistice.

Asta după ce, miercuri, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor trimite Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Anunţul lui Biden a venit la câteva ore după ce şi cancelarul german Olaf Scholz a confirmat, după luni de ezitări, că Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2. Doar 14, pentru început.

Mai mult, Berlinul permite și altor țări partenere, care dețin tancuri de fabricație germană, să le trimită pe ale lor ca ajutor militar pentru Ucraina.

„Sunt mai scumpe, dar aceste tancuri vor arde la fel ca restul" - a fost răspunsul Kremlinului.

Joe Biden, președintele SUA: „Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, echivalentul unui batalion ucrainean. Secretarul Apărării Austin a recomandat această măsură pentru că va spori capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și îndeplini obiectivele strategice."

Citește și
tanc leopard 2
Gavrilov: Moscova va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac nuclear

Președintele american a anunțat, oficial, că SUA vor dona tancuri Abrams Ucrainei la câteva ore după ce cancelarul german Scholz a anunțat că Germania va livra Kievului tancuri Leopard 2, după săptămâni întregi de presiuni din partea aliaților europeni.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Vom furniza Ucrainei tancurile de luptă principale Leopard 2. Această decizie este rezultatul unor consultări intense cu aliații și partenerii noștri internaționali. Aveți încredere în mine, aveți încredere în guvernul federal!"

Modul în care s-au succedat anunțurile lasă de înțeles că între Washington și Berlin s-au dus negocieri intense până să ajungă la o înțelegere.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al National Security Council: „(La negocieri) s-a discutat despre a oferi protecție Germaniei și altor aliați europeni, ca să poată să trimită tancuri (Ucrainei)? Nu aș folosi cuvântul "protecție". Această decizie arată cât de uniți suntem cu aliații și partenerii noștri și că facem asta într-un mod coordonat.”

Obiectivul este înființarea rapidă a două batalioane cu tancuri Leopard-2 pentru Ucraina - a declarat cancelarul Scholz, iar primul pas va fi livrarea a 14 astfel de vehicule de luptă din depozitele militare. Antrenamentul echipajelor ucrainene va începe curând, în Germania. Iar Berlinul va oferi, de asemenea, logistică și muniție.

Boris Pistorius, Ministrul Apărării, Germania: „Cred că primele tancuri Leopard pot fi în Ucraina cam în trei luni."

Mai multe state europene - între care Polonia, Spania, Norvegia și Finlanda - s-au angajat deja să livreze rapid o parte dintre tancurile Leopard pe care le deţin, după ce Berlinul a dat undă verde. Președintele Zelenski a aflat vestea chiar în timpul unui interviu. Anunțul a venit în ziua în care liderul ucrainean a împlinit 45 de ani.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Chiar acum? Secretarul meu de presă mi-a spus că Scholz a fost de acord să ne trimită tancuri Leopard. Sunt foarte bucuros. Dar, vorbind sincer, numărul de tancuri și timpul de livrare către Ucraina sunt factorii critici.”

Ar fi vorba de aproape 100 de blindate, într-o primă etapă. Lor li se adaugă 31 de tancuri Abrams promise de americani și cele 14 Challenger britanice. Iar francezii cochetează cu ideea donării unor tancuri Leclerc. Cu totul, ar fi vorba de aproximativ 200 de tancuri occidentale, care ar oferi armatei ucrainene nu doar putere de foc, mobilitate și precizie, ci și mai multă protecție pentru echipaje.

Gian Gentile, fost comandant de tanc US ARMY: „Aș prefera să fiu într-un Leopard 2 ca tanchist, sau într-un M1A1 (Abrams), decât în oricare dintre tancurile rusești T72, T80, T90 și ce mai au ucrainenii acum. Aceste sisteme de arme, cum e tancul M1, Leopard 2, blindatele Stryker, Martyr, le oferă (ucrainenilor) o forță de penetrare mecanizată, blindată, care poate să inițieze o ofensivă, să spargă liniile rusești, să-i surprindă și să-i șocheze (pe ruși).”

Însă ar putea trece luni până când toate aceste tancuri vor intra în luptă, iar Rusia ar putea porni ofensiva majoră anunțată în câteva săptămâni.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Ceea ce facem acum e să întărim poziția Ucrainei pentru ca, atunci când se va ajunge la masa negocierilor, Ucraina să fie în cea mai puternică poziție posibilă."

Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Din punct de vedere tehnologic, acesta este un plan eșuat. Este o supraestimare a potențialului pe care aceste livrări de tancuri îl vor conferi armatei ucrainene. Aceste tancuri vor arde la fel ca toate celelalte. Doar că sunt foarte scumpe, iar povara va cădea pe umerii contribuabililor europeni."

Între timp, Vladimir Putin le-a răspuns sfidător celor care sugerează că Rusia nu ar mai avea cu ce să atace în Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În privința rachetelor noastre, în general, producția rusească este comparabilă cu cât produce restul lumii, la un loc. Și, desigur, sistemele noastre, în sine, sunt moderne.”

Ministerul rus al apărării a difuzat imagini cu fregata Amiral Gorshkov care ar fi efectuat manevre cu racheta hipersonică Zircon, undeva în partea de vest a Oceanului Atlantic.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rusia atacă dur Germania pentru trimiterea de tancuri în Ucraina: ”Va provoca daune ireparabile”
Rusia atacă dur Germania pentru trimiterea de tancuri în Ucraina: ”Va provoca daune ireparabile”

Moscova apreciază ”extrem de periculoasă” decizia Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina, considerând că va provoca ”daune ireparabile”, din moment ce își abandonează ”responsabilitatea istorică” față de ruși de după Al Doilea Război Mondial.

Gavrilov: Moscova va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac nuclear
Gavrilov: Moscova va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac nuclear

Rusia va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac cu bombe nucleare murdare. Acest lucru a fost declarat de către șeful delegației ruse la OSCE, Konstantin Gavrilov.

Vladimir Putin:
Vladimir Putin: "Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc". Ce comparație face cu SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, ca răspuns la relatările privind lipsa de muniţii a armatei ruse, că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc.

Deputaţii ruși ameninţă Chişinăul:
Deputaţii ruși ameninţă Chişinăul: "Republica Moldova s-ar putea dezintegra, dacă aderă la NATO"

Doi influenți deputaţi ruși au amenințat Chișinăul, după ce şi un senator din Rusia afirmase cu o zi în urmă că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.