SUA trimit în Ucraina tancuri Abrams. ”Sunt un sistem de luptă incredibil de capabil”
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, miercuri, că Statele Unite vor livra Ucrainei 31 de tancuri Abrams.
Anunțul președintelui american vine după ce, luni, cangelarul german Olaf Scholz a făcut un anunț similar.
”Aveți încredere în mine, am luat decizia corectă!”. Este mesajul cancelarului Olaf Scholz, care a confirmat, după luni de ezitări, că Germania va trimite tancuri Leopard Ucrainei. 14, pentru început.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult, Berlinul permite și altor țări partenere, care dețin tancuri de fabricație germană, să le dea pe ale lor.
”Sunt mai scumpe, dar aceste tancuri vor arde la fel ca restul” - a fost răspunsul Kremlinului. Iar purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe a insistat că ”livrarea tancurilor germane este o confirmare a unui război plănuit dinainte împotriva Rusiei”.
Olaf Scholz: ”Vom furniza Ucrainei tancurile de luptă principale Leopard 2. Această decizie este rezultatul unor consultări intense cu aliații și partenerii noștri internaționali. Aveți încredere în mine, aveți încredere în guvernul federal!”.
Obiectivul este înființarea rapidă a două batalioane cu tancuri Leopard-2 pentru Ucraina - a declarat cancelarul Scholz, iar primul pas va fi livrarea a 14 astfel de vehicule de luptă din depozitele militare. Antrenamentul echipajelor ucrainene va începe curând, în Germania. Iar Berlinul va oferi, de asemenea, logistică și muniție.
Boris Pistorius: ”Cred că primele tancuri Leopard pot fi în Ucraina cam în trei luni”.
La rândul său, Washingtonul ar urma să trimită Ucrainei cel puțin 30 dintre tancurile sale Abrams M1.
Matthew Lee, Associated Press, Diplomatic Reporter: ”Se pare că decizia e rezultatul unui compromis între Statele Unite și Germania, potrivit căruia SUA și-au luat angajamentul să ofere aceste tancuri Abrams cândva în viitor, iar Germania își dă acordul pentru ca Polonia să trimită acum tancuri Leopard în Ucraina”.
Kievul spune că are nevoie de 300 de tancuri moderne pentru a câștiga războiul
Polonia și țările baltice mai ales au salutat decizia privind tancurile Leopard. Și Polonia este gata să trimită 14 bucăți. Iar ministrul de Externe lituanian a folosit un joc de cuvinte schimbând puțin formularea expresiei ”mulțumesc frumos” în germană.
Președintele Zelenski, care a împlinit miercuri 45 de ani, a aflat vestea chiar în timpul unui interviu.
Volodimir Zelenski: ”Chiar acum? Secretarul meu de presă mi-a spus că Scholz a fost de acord să ne trimită tancuri Leopard. Sunt foarte bucuros. Dar, vorbind sincer, numărul de tancuri și timpul de livrare către Ucraina sunt factorii critici”.
Kievul susține că are nevoie de 300 de tancuri principale de luptă moderne pentru a câștiga războiul. Probabil că nu va primi chiar atâtea. Totuși, mai mult sau mai puțin oficial, diferite țări aliate - printre acestea Polonia, Spania, Portugalia - s-au angajat deja să livreze multe dintre tancurile Leopard pe care le dețin, după ce Berlinul a dat undă verde.
Ceea ce ar însemna o forță semnificativă, de aproximativ 200 de tancuri occidentale, pentru Ucraina. Cu tancurile germane Leopard, cele americane Abrams, și britanice, Chalanger, armata ucraineană ar dispune nu doar de mai multă putere de foc, mobilitate și precizie, ci și de mai multă protecție pentru echipaje.
Însă ar putea trece luni până când toate aceste tancuri vor intra în luptă, iar Rusia ar putea porni ofensiva majoră anunțată în câteva săptămâni.
Ambasadorul rus în SUA: Trimiterea de tancuri americane în Ucraina, o ”altă provocare flagrantă”
John Kirby, Casa Albă, Coordonator senior al Consiliului de Securitate Națională pentru comunicații: ”Am vorbit despre faptul că tancurile Abrams sunt un sistem de luptă incredibil de capabil, dar și un sistem foarte scump de operat și de întreținut. Au un motor cu un combustibil special. Asta nu înseamnă că ucrainenii nu pot învăța să folosească aceste tancuri, înseamnă doar că trebuie să luăm în considerare toate aceste elemente, ca în cazul oricăror sisteme de luptă pe care le vom putea pune la dispoziție”.
O livrare de tancuri din America pentru Ucraina ar fi o ”altă provocare flagrantă" împotriva Rusiei, a declarat ambasadorul rus la Washington.
Dmitri Peskov: ”Din punct de vedere tehnologic, acesta este un plan eșuat. Este o supraestimare a potențialului pe care aceste livrări de tancuri îl vor conferi armatei ucrainene. Aceste tancuri vor arde la fel ca toate celelalte. Doar că sunt foarte scumpe, iar povara va cădea pe umerii contribuabililor europeni”.
Iar propagandiștii Kremlinului s-au dezlănțuit la adresa Berlinului, cu deja binecunoscuta retorică despre nazism.
Vladimir Soloviov: ”Tancurile germane trimise în Ucraina ne vor determina, cu siguranță, să considerăm teritoriul german, bazele militare și alte locuri drept ținte legitime. Pistorius (ministrul german al Apărării- n.red.) va rămâne în istorie ca un cretin care a făcut din Germania o zonă de distrugere directă. La fel și Scholz! Și Baerbock (ministrul de Externe- n.red.)! Iar poporul german va afla ce noi lideri naziști au ridicat și i-au adus la putere! Voi, farisei europeni, naziști ticăloși!”.
Putin: ”Producția rusească de rachete este comparabilă cu cât produce restul lumii, la un loc”
Între timp, Vladimir Putin le-a răspuns sfidător celor care sugerează că Rusia nu ar mai avea cu ce să atace în Ucraina.
Vladimir Putin: ”În privința rachetelor noastre, în general, producția rusească este comparabilă cu cât produce restul lumii, la un loc. Și, desigur, sistemele noastre, în sine, sunt moderne”.
”Cod roșu. Atac cu rachetă. Tragem într-o țintă pe mare cu rachete hipersonice Zircon”.
Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini cu fregata sa ”Amiral Gorshkov” care ar fi efectuat manevre cu racheta hipersonică Zircon, undeva în partea de vest a Oceanului Atlantic.
Pe de altă parte, pentru prima dată, Kievul a confirmat retragerea din Soledar, orașul de lângă Bahmut, din estul Ucrainei, pe care rușii anunțau că l-au cucerit acum aproape două săptămâni. Bombardat luni în șir, Soledarul a rămas o ruină. Imaginile dezastrului sunt șocante.