Românii din Turcia au notificat ambasada României de la Ankara. MAE: Sunt cetățeni care doresc să rămână. Nu există victime
„Cetățenii români nu se numără printre victimele cutremurului devastator din Turcia”, transmite Ministerul nostru de Externe, care a fost contactat de zeci de conaționali aflați în zona dezastrului.
Unii au ajuns deja în țară cu un transport umanitar al Forțelor Aeriene. Alții așteaptă un nou zbor spre casă, dar sunt și români care preferă să se întoarcă pe cont propriu sau chiar să rămână în zona afectată de seism.
Primii români repatriați din Turcia după cutremurul devastator au fost un grup de studenți și profesori români.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au scăpat nevătămați, deși cutremurul i-a surprins în Adana, unul dintre orașele afectate.
Au reușit să ajungă pe cont propriu la aeroportul din zonă înainte ca lucrurile să se complice, iar drumul să devină dificil de parcurs. Printre cei care au scăpat din infern sunt și trei profesoare din Satu Mare.
„Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”, le-a mărturisit Iulia Holzli celor de la ISU Satu Mare, care au asigurat transportul până acasă.
Raed Arafat, șeful DSU: „Au ajuns opt cetățeni români din diferite locații Satu Mare, Iași, Dolj. Ei au fost preluați de microbuzele de la ISU. O parte așteaptă familiile și vor fi duși la terminalul de la Otopeni, unde vor aștepta familiile și vor pleca cu ei”.
Alături de ei au fost aduși în țară de Forțele Aeriene Române și doi cetățeni polonezi care au fost cazați la un hotel din apropierea Aeroportului Internațional Otopeni, înainte să își continue drumul spre casă.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Sunt obosiți. Sunt după multe ore în care au stat în așteptare. S-au bucurat să fie înapoi în România. Le-am lăsat numerele noastre de contact și o să păstrăm legătura cu dânșii pentru că ne așteptăm ca următoarele ore, zile, să fie puțin turbulente. Nu poți să anticipezi dacă persoana va compensa bine, va avea o sănătate mintală flexibilă să facă față unui astfel de scenariu sau dacă independent de o putere de anticipare o să aibă simptome. Simptomele acute de stres sunt de obicei trecătoare”.
MAE: Nu există cetățeni români victime ale cutremurului
Mulți români au notificat ambasada României de la Ankara că se află pe teritoriul Turciei, dar sunt în afara oricărui pericol.
Între ei sunt și cei nouă studenți și profesorul lor aflați la Kahramanmaraş prin programul Erasmus, pentru care Ministerul de Externe a trimis o echipă consulară.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Toți cetățenii români care și-au notificat prezența și despre care ambasada României a primit informații, fie de la autoritățile turce, fie de la aceștia, sunt în regulă. Până acum nu există cetățeni români victime ale cutremurului. Sunt cetățeni români care doresc să rămână pe teritoriul Turciei, sunt alții care doresc să revină în țară, care au avut nevoie de sprijin și indicații pentru a ajunge la un aeroport sau pentru a cunoaște modalitatea prin care pot reveni în România. Există cetățeni care se vor întoarce cu zboruri regulate ale companiilor aeriene”.
Ministerul de Externe le recomandă românilor aflați în zonele afectate de cutremurul devastator să consulte doar surse oficiale despre evoluția situației și să respecte îndrumările autorităților turce. Toți care vor să ceară sprijin consular se pot adresa Ambasadei României la Ankara.
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, cutremur, ministerul de externe, repatriere,
Dată publicare:
07-02-2023 20:03