Romanii care au afaceri in Italia simt din plin socul recesiunii economice
Multi dintre imigranti au ramas someri de pe-o zi pe alta fara nici o avertizare. Altii, care au afaceri proprii, n-au fost nici ei crutati. Pe lista sunt fara voia lor si romanii din Italia, care abia se mentin pe linia de plutire.
Ba chiar scot bani din buzunar ca sa nu fie nevoiti sa traga obloanele. Castigurile lor sunt aproape la jumatate fata de anul trecut.
40% dintre restaurantele si barurile din Italia sunt tinute de imigranti. Multi sunt romani, dar criza i-a gonit de la mesele lor pe cei mai multi clienti.
Italienii nu mai mananca in oras la fel de des, iar romanii parca nu mai duc dorul mancarurilor de acasa. Asa ca, in localurile cu specific romanesc, meniurile sunt dominate de spaghetti si gnocchi.
Simona Jumara si Firuta Iacob au vrut sa le asigure compatriotilor un loc in care sa se simta ca la mama acasa, sa manance sarmale, mici sau ciorba de burta. Au pornit la drum cu intentii nobile. Acum insa, afacerea renteaza doar la sfarsit de saptamana, iar romaneste se gateste numai la cerere.
Simona Jumara a venit in Italia ca asistent medical, dar in urma cu cativa ani s-a reprofilat. Si totusi, italienii care au gustat mancarurile romanesti au numai cuvinte frumoase.