Romania va fi aparata de o brigada multinationala NATO. Reactia Kremlinului: "Luam masurile necesare"

Ultima actualizare: 17-06-2016 00:22
exercitiu militar NATO in Polonia, ANaconda 2016

Seful NATO a anuntat marti ca tara noastra va fi protejata de Rusia de o forta multinationala nou infiintata - provocand imediat reactia Moscovei.

Ministrii Apararii din statele membre NATO, reuniti marti si miercuri la Bruxelles, urmeaza sa decida, intre altele, infiintarea unei brigazi multinationale in Romania, care va cuprinde forte terestre, in cadrul unei "prezente adaptate" regiunii de sud-est a Aliantei Nord-Atlantice, a anuntat marti, in deschiderea reuniunii, secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit News.ro.

"In urmatoarele doua zile vom deschide calea catre deciziile Summitului" NATO de la Varsovia, prevazut in perioada 8-9 iulie. Ministrii urmeaza, astfel, sa decida sa trimita patru batalioane "robuste" in cele trei tari baltice si in Polonia, ca raspuns la actiunile Rusiei in Ucraina. Vom lua decizii cu privire la o prezenta adaptata in sud-estul regiunii, printr-un element terestru construit in jurul unei brigazi cadru multinationale in Romania", adauga Stoltenberg.

Secretarul general al NATO anunta, de asemenea, adoptarea unui "cadru NATO in vederea unei adaptari suplimentare la provocarile din sud", cautarea unor "cai in vederea unei imbunatatiri a libertatii de miscare a fortelor NATO in Europa" si o "consolidare a apararii cibernetice".

Anuntul sefului NATO privind trimiterea de batalioane in tarile baltice si Polonia a fost primit fara mare entuziasm in aceste state. Potrivit Reuters, liderii tarilor baltice si Poloniei se tem ca forta pe care NATO intentioneaza s-o desfasoare pe teritoriile lor este prea mica pentru a impiedica un atac din partea Rusiei. Ca urmare, ei vor insista in aceasta saptamana pe langa ministrii altor tari din alianta militara occidentala sa-i ajute sa construiasca un sistem de aparare impotriva avioanelor si rachetelor rusesti.

Potrivit TASS, Kremlinul a anuntat deja, prin Dmitri Peskov (foto sus), purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, ca va raspunde la orice intarire a fortelor occidentale in estul Europei. „Ministerul Apararii si alte institutii interesate urmaresc schimbarile in structura fortelor armate straine de la granitele noastre. Aceste miscari sunt analizate si se vor lua cu siguranta masurile necesare pentru protejarea intereselor si securitatii Rusiei”, a spus Peskov.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO