Romania, acuzata de masuri "anti-maghiare". La Budapesta se cere audierea ambasadorului nostru in Parlament

Ultima actualizare: 07-01-2016 07:01
Ungaria harta - Shutterstock

Liderul celui de-al treilea partid ca marime din Ungaria vrea sa mobilizeze fortele politice din tara sa dupa arestarea liderilor extremisti din Ardeal.

Gabor Vona, liderul partidului nationalist radical Jobbik din Ungaria, a cerut Parlamentului sa raspunda la actiunile „anti-maghiare” si „ilegale” ale autoritatilor romane, scriu Agerpres si agentia oficiala de presa de la Budapesta, MTI. Vona a cerut convocarea unei sedinte extraordinare comune a comisiilor pentru politica externa si solidaritate nationala din parlamentul ungar pentru audierea ambasadorului roman la Budapesta. Actiunile la care se refera liderul Jobbik, al treilea partid din Ungaria ca numar de parlamentari, sunt cele luate de autoritatile romane impotriva liderilor gruparii 'Miscarea de Tineret 64 de Comitate' (HVIM) din Transilvania, transmite duminica Radio Romania Actualitati.

In comunicatul semnat de Vona, acesta vorbeste despre masuri 'antimaghiare si bazate pe intimidare' ale autoritatilor romane, si considera ca guvernul si diplomatia de la Budapesta au pastrat pana acum tacerea in ceea ce priveste 'abuzurile' autoritatilor romane si incalcarea drepturilor individuale si colective ale comunitatii maghiare.

Potrivit comunicatului, acuzarea si arestarea neintemeiate ale liderului 'Miscarii de Tineret 64 de Comitate' din Transilvania si presedintelui filialei din Targu Secuiesc a acestei grupari, sicanarea mai multor formatii de muzica, perturbarea unor manifestari ale maghiarilor de catre autoritati indica o directie sovina, pe care Ungaria nu o poate lasa fara raspuns.

Curtea de Apel Bucuresti a decis saptamana trecuta arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Szocs Zoltan, lider al gruparii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania. Szocs este acuzat de DIICOT ca i-ar fi instigat pe membrii organizatiei sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa il detoneze la Targu Secuiesc in timpul manifestarilor de 1 Decembrie. Tot in acest dosar, Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, el fiind acuzat ca intentiona sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de Ziua Nationala de la Targu Secuiesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO