România a fost plasată de Rusia pe lista țărilor ostile. Ce înseamnă acest lucru
Autorităţile ruse au întocmit o listă cu ţări ”ostile” Rusiei, cărora cetăţenii şi întreprinderile ruseşti le pot rambursa datoriile în ruble - o monedă care s-a depreciat cu 45% începând din ianuarie - anunţă luni Guvernul rus, relatează AFP.
Pe această listă de ţări, întocmită în baza unui decret prezidenţial emis de către Vladimir Putin vineri, se află, între altele, Uniunea Europeană (UE), Australia, Regatul Unit, Canada, Monaco, Coreea de Sud, Statele Unite, Elveţia şi Japonia.
Potrivit agenţiei oficiale ruse Tass, aceste ţări comit ”acţiuni neprietenoase” împotriva Rusiei, ruşilor şi companiilor ruse.
Tass mai citează de pe listă Regatul Unit - inclusiv insulele Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice şi Gibraltarul - Ucraina, Muntenegrul, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan.
Toate aceste 26 de ţări şi teritorii au impus sau adoptat sancţiuni vizând Rusia, după invazia Ucrainei, scrie News.ro.
Potrivit acestui decret, cetăţenii ruşi şi companiile ruseşti, dar şi statul rus, regiunile şi municipalităţile ruseşti care au obligaţii în valută faţă de creditori de pe această listă de ”ţări neprietenoase” vor putea plăti aceste obligaţii în rublă.
Această nouă prevedere se aplică unor plăţi în valoare de peste zece milioane de ruble pe lună sau echivalentul în valută.
România a sancționat trei companii și două persoane din Rusia
Primul ministru Nicolae Ciucă afirmă că trei companii şi două persoane fizice din Rusia, identificate ca alimentând financiar puterea de la Moscova, au fost identificate şi supuse sancţiunilor stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Conform premierului, ministrul Finanţelor l-a anunţat că bunurile celor cinci au fost blocate „imediat ce au fost identificate”.
Rusia a avertizat România cu privire la primirea avioanelor de luptă ale ucrainenilor
Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, potrivit Agerpres.
“Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat”, a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.
”Practic, toate avioanele cu capacitate de luptă ale regimului de la Kiev au fost distruse. Dar ştim cu siguranţă că avioane ucrainene au zburat spre România şi alte ţări vecine″, a declarat Igor Konaşenkov, citat de AFP şi EFE.
Premierul Nicolae Ciucă spune că această amenințare a Rusiei reprezintă o „retorică” prin care se caută să se abată atenţia de la civilii uciși.
Ciucă a explicat că un singur avion ucrainean a intrat în spaţiul aerian al României, în prima zi a războiului, iar acesta a plecat din România neînarmat.
Putin: Sancțiunile impuse sunt echivalente unei declarații de război
Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Occidentul, într-o postare pe Twitter, de agravarea situaţiei, în urma unei multiplicări a sancţiunilor economice impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.
”Sancţiunile impuse sunt echivalentul unei declaraţii de război”, denunţă el.
Liderul de la Kremlin dezminte că are ”vreo intenţie nefastă faţă de vecinii noştri” ucraineni.
Putin îşi apăra, în urmă cu câteva zile, ambiţiile belicoase.
”Toate acţiunile Rusiei sunt doar răspunsuri la acţiuni ostile împotriva Federaţiei ruse”, sublinia el.
Putin dă Occidentului un sfat în mesajul postat pe Twitter.
”I-aş sfătui să nu agrevaeze situaţia şi să nu impună sancţiuni”, îndeamnă el.