România, rol crucial în noua strategie a NATO. Cele mai importante garanții de securitate din ultimii 18 ani
Summitul istoric de la Madrid a adus României cele mai importante garanții de securitate din ultimii 18 ani, de când am devenit membri ai Alianței Nord-Atlantice.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Franța și Statele Unite dublează numărul militarilor trimiși să ne apere, iar Turcia se pregătește ca, alături de România, să descurajeze Moscova și să nu o lase să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc.
În plus, România va primi bani de la NATO pentru a contribui la crearea tehnologiilor viitorului, cu care să ne apărăm împreună.
La summitul istoric de la Madrid, NATO și-a definit apararea în fața noilor inamici și le-a amintit tuturor ce-i ține uniți pe cei un miliard de oameni, aflați sub umbrela Alianței: că un atac împotriva unei țări este un atac îndreptat împotriva tuturor.
10.000 de soldați NATO în România, din 2023
În viitorul apropiat, de la 5.000 de militari NATO în România, vom ajunge la 10.000, cu armament modern. Franța și SUA sunt primii aliați care sporesc securitatea țării noastre. Și, pentru că razboaiele secolului 21 nu se duc numai cu soldați, avioane și rachete de croazieră, NATO a făcut un pas spre viitor.
Citește și Mircea Geoană: Recunoașterea Mării Negre ca partener strategic NATO este „un lucru foarte bun”. Ce spune despre deminarea ei
Pentru prima dată, Alianța înființează Fondul pentru Inovare. Un miliard de euro vor fi cheltuiți pentru ca NATO să poată face față amenințărilor cibernetice și spațiale ale Rusiei și Chinei. România face parte din acest grup de 22 de țări, un club select, care concepe astăzi tehnologia viitorului. Două institute de cercetare din București vor face parte dintre cele care creează pentru Alianța Nord-Atlantică noile tehnologii.