Rivalitatea SUA-China continuă pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus

Ultima actualizare: 17-03-2020 18:57
SUA-CHINA
iStock

Apar noi tensiuni între SUA și China pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus. Președintele american, Donald Trump, a înfuriat Beijingul referindu-se la agentul patogen drept „virusul chinezesc”.

Cele două țări au dat vina una pe alta, zile întregi, despre originea virusului, un oficial chinez promovând teorii ale conspirației care susțineau că virusul a fost adus în China de armata americană. Dar şi Washingtonul foloseşte intenţionat termeni care irită Beijingul, relatează AFP.

"Statele Unite vor sprijini cu putere principalele sectoare economice, cum ar fi companiile aeriene și altele, care sunt afectate în mod deosebit de virusul chinez", a scris Trump pe Twitter luni seara.

Mesajul provocând un val de reacții din partea Chinei. ”Suntem puternic indignaţi'', a reacţionat marţi Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, considerând că este o "stigmatizare" a ţării sale. Acesta adăugând: ”Statele Unite ar trebui să-și oprească imediat acuzațiile nejustificate împotriva Chinei”.

Agenţia oficială de ştiri a Chinei Xinhua a denunţat, în general, utilizarea unor expresii "rasiste şi xenofobe'' pentru a face alte ţări responsabile de epidemie.

Fără rezultate ştiinţifice definitive asupra originii virusului, care a fost detectat pentru prima dată în decembrie în Wuhan (centrul Chinei), Beijingul îndeamnă să nu fie arătată cu degetul China.

Un alt purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian, a mers mai departe: el a lăsat să se înţeleagă, joia trecută, că armata americană ar fi putut introduce virusul în ţară.

Într-o convorbire telefonică cu cel mai înalt responsabil pentru politică externă al Partidului Comunist Chinez, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a exprimat luni "puternice obiecţii americane" faţă de "eforturile" Beijingului de a da vina pe Statele Unite pentru COVID-19, potrivit Departamentului de Stat.

"Secretarul de stat a subliniat că acum nu este momentul de a semăna dezinformare şi zvonuri abracadabrante", adaugă comunicatul Departamentului de Stat.

Partea chineză are o altă interpretare: potrivit Xinhua, Yang Jiechi a adresat ''un avertisment ferm Statelor Unite'', prevenind că ''orice tentativă de a defăima China este sortită eşecului''.

Washingtonul l-a convocat deja vineri pe ambasadorul chinez în Statele Unite pentru a protesta împotriva tweet-urilor purtătorului de cuvânt.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO