Mii de decese în Italia, Spania și Franța, din cauza coronavirusului

×
Codul embed a fost copiat

După Italia, Spania are reale motive de spaimă. Numărul victimelor se apropie de 500, iar al persoanelor infectate a trecut de 11.000. Sunt aproape 150 de decese și în Franța, și peste 6.600 de teste pozitive.

În aceste condiţii, în întreaga Europă sunt adoptate măsuri din ce în ce mai stricte pentru limitarea deplasărilor şi a contactelor sociale. În Franţa, oricine iese din casă, cu excepția celor care lucrează sau merg la farmacie, sau la un magazin alimentar, riscă o amendă substanțială. Liderii Uniunii Europene discută inclusiv despre închiderea completă a granițelor, pentru transportul considerat neesențial.

„Suntem în război, un război sanitar, desigur. Nu luptăm împotriva altei armate sau altei națiuni. Dar inamicul este aici, invizibil, insesizabil și în ofensivă. Iar asta necesită mobilizare generală din partea noastră”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.

Franta este pe picior de război, sanitar - cum a repetat luni seară preşedintele, însă armată ar putea fi mobilizată, de exemplu pentru transportarea bolnavilor. Mai mult un spital de campanie militar va fi folosit în Alscaia, lângă graniţa germană.

„Fiecare dintre noi, trebuie, cu orice preţ, să limiteze numărul persoanelor cu care intră în contact, în fiecare zi. Pentru 15 zile, cel puţin, deplasările noastre vor fi drastic limitate”, a mai spus Macron.

Citește și
Tom Hanks a ieșit din spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus
Tom Hanks a ieşit din spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Singurele excepţii - sunt pentru muncă, sănătate sau necesităţi.

100.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a verifica respectarea măsurilor de distanţare socială. Amenzile pot ajunge până la 135 de euro.

Liderii europeni au discutat astăzi prin videoconferinţa o măsură drastică, anunţata încă de aseară de preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron: „Frontierele de intrare în Uniunea Europeană şi în spaţiul Schengen se vor închide. Concret, toate călătoriile între ţările noneuropene şi Uniunea Europeană vor fi suspendate timp de 30 de zile.”

Spania şi-a închis graniţele terestre de la miezul nopţii trecute. Mai este permisă trecerea doar în cazul cetăţenilor spanioli, rezidenţilor din această ţară, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care pot justifica motive de forţă majoră.

Germania a recurs deja la blocarea parţială a frontierelor cu ţările vecine. Poliţiştii de frontiera germani i-au întors din drum pe francezii veniţi la cumpărături peste graniţă.

În paralel Comisia Europeană plănuieşte să interzică deplasările neesențiale în interiorul spaţiului Schenghen de liberă circulaţie

În Marea Britanie, autorităţile recomandă doar călătoriile esenţiale şi evitarea puburilor, cluburilor, restaurantele sau teatrelor. De asemenea, britanicii sunt sfătuiţi să nu plece în străinătate, în următoarea lună, dacă nu este neapărat necesar.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Trebuie să vă rog să vă asigurați că, dacă dumneavoastră sau cineva din casa dvs. are unul dintre simptomele virusului, ar trebui să rămâneți acasă timp de 14 zile. Asta înseamnă că, dacă este posibil, nu ar trebui să ieșiți nici măcar să cumpărați mâncare sau lucruri esențiale, altele decât de ce aveţi absolută nevoie. Iar dacă ieşiţi, trebuie să păstraţi o distanță sigură faţă de ceilalți.”

Conform Sky News, această schimbare de poziţie a guvernului a fost determinată şi de un raport al experţilor, care prezice că până la 80 la sută dintre britanici ar putea fi infectaţi. Şi ar putea fi - în condiţiile celui mai rău scenariu - 250.000 de decese din cauza Covid-19.

345 de noi decese în Italia în ultimele 24 de ore. Bilanţul a crescut la 2.503 morţi

 

Agenţia de Protecţie Civilă din Italia a anunţat marţi 345 de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul epidemiei de coronavirus ajungând la 2.503 morţi în această ţară, una dintre cele mai afectate din lume, relatează Reuters.

Numărul total de cazuri de coronavirus în Italia, cea mai grav afectată ţară din Europa, a crescut la 31.506 de la 27.980, o creştere cu 12,6%, cea mai mică rată de creştere înregistrată de la apariţia epidemiei în ţară pe 21 februarie.

Dintre cei infectaţi iniţial, 2.941 s-au recuperat complet, comparativ cu 2.749 cu o zi înainte. Circa 2.060 de persoane se aflau la terapie intensivă, faţă de 1.851 în urmă cu 24 de ore.

Filipine în "stare de calamitate" timp de şase luni pentru a lupta împotriva pandemiei
 

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a decretat marţi "stare de calamitate" pentru şase luni pentru a ajuta guvernul să implementeze măsuri care vizează oprirea răspândirii coronavirusului, relatează dpa.

Starea de calamitate, care va fi în vigoare jumătate de an, va permite instituţiilor guvernamentale să deblocheze fonduri şi să trimită mai rapid resurse pentru a asigura "ajutor critic, urgent şi adecvat în caz de dezastre şi măsuri în timp util pentru a reduce şi a elimina ameninţarea COVID-19".

Ministerul Sănătăţii a raportat 45 de noi cazuri de coronavirus în Filipine, numărul total al pacienţilor cu COVID-19 din ţară ajungând la 187, dintre care 12 decese. Cel puţin patru persoane s-au recuperat.

Principala insulă a Filipine, Luzon, unde trăieşte peste jumătate din populaţia ţării, se află în izolare de o lună, cu şcoli,
transport public şi activitatea în birourile publice şi private suspendate. Zborurile internaţionale vor fi anulate începând de joi până la mijlocul lui aprilie. Zborurile interne sunt deja anulate.
 

Grecia ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în taberele de migranţi
 

Grecia a introdus marţi măsuri pentru prevenirea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 în taberele de migranţi suprapopulate din insulele Mării Egee, relatează DPA şi AFP.

Vizitele în tabere ale unor persoane individuale sau ale reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale au fost suspendate pentru două săptămâni, toţi nou-veniţii sunt investigaţi medical în detaliu, iar centrele vor fi dezinfectate permanent, a anunţat Ministerul elen al Migraţiei.

Solicitanţii de azil sunt de asemenea rugaţi să nu iasă decât în caz de urgenţă în această perioadă.

Saloane de izolare vor fi create pentru potenţialii pacienţi.

În plus, cursurile pentru migranţii copii au fost suspendate, alături de sporturile organizate, iar mâncarea este distribuită în grupuri mai mici.

De două ori pe zi, migranţilor li se vor comunica informaţii în mai multe limbi (arabă, farsi, engleză, franceză, greacă şi în alte limbi, cu ajutorul unor interpreţi).

Numărul total de migranţi care trăiesc în centrele de primire din insulele greceşti este de 42.500, conform autorităţilor elene, de peste şapte ori mai mulţi decât capacitatea de 6.000 de locuri.

Organizaţia Medici fără Frontiere a cerut vineri "evacuarea urgentă a taberelor", date fiind circumstanţele.

În Grecia au fost înregistrate până acum 331 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi patru decese, la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori.

Orice persoană care intră în Grecia este trecută în carantină pentru 14 zile, iar toate magazinele care nu sunt de primă necesitate vor fi închise începând de miercuri.
 

Cozi la magazinele de arme şi muniţie din SUA, de teama efectelor sociale ale pandemiei
 

Aşa cum de pe rafturile magazinelor din SUA au dispărut hârtia igienică şi produsele de primă necesitate, frica faţă de posibilele efecte sociale ale pandemiei de coronavirus au golit magazinele de arme şi muniţii, unde zeci de clienţi au stat la cozi ore bune în oraşe precum Los Angeles, relatează marţi EFE.

La sfârşitul săptămânii trecute, s-au format cozi lungi în faţa magazinului de arme Martin B. Retting, în Culver City, din comitatul Los Angeles, ceea ce a determinat centrul să posteze un mesaj pe contul său de Facebook prin care îşi cerea scuze clienţilor că nu le mai poate permite să încerce anumite arme şi că angajaţii nu-i pot servi pe toţi.

"Dacă sună telefonul şi nu răspundem, acest lucru se întâmplă pentru că suntem uşor depăşiţi de situaţie pentru moment... vă mulţumim pentru înţelegere" - aşa sună acum unul dintre mesajele postate pe contul Facebook al magazinului. Şi toate acestea după ce nu mai departe decât vinerea trecută magazinul postase pe Facebook un anunţ în care spunea că are suficiente stocuri de arme şi o cantitate decentă de muniţii.

Şeriful comitatului Los Angeles, Alex Villanueva, maximă autoritate în domeniul securităţii din regiune, a deplâns faptul că mii de locuitori din această zonă au decis să cumpere arme în aceste momente.

"Aceste cumpărături frenetice de armament sunt o expresie a panicii, însă noi suntem disponibili şi vizibili în toate comunităţile. Nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Suntem pregătiţi să apărăm populaţia, nu avem nevoie de ajutor", a insistat Villanueva într-o conferinţă de presă, apreciind că "nu este o idee bună" să se achiziţioneze arme în situaţia actuală.

"Toţi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru ca (armele) să nu ajungă pe mâinile oamenilor care nu ar trebui să le deţină", a adăugat el.

Asociaţia Naţională a Armelor de Foc (NRA) şi-a anulat convenţia care urma să aibă loc în perioada 16-19 aprilie în Nashville (statul Tennessee), din cauza preocupărilor privind extinderea pandemiei şi după ce preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă.

"Ne pare sincer rău că a trebuit să luăm această măsură, îndeosebi pentru numeroşii noştri membri loiali care ni se alătură pentru această sărbătoare anuală a NRA şi pentru libertăţile noastre constituţionale", a transmis NRA într-un comunicat. Convenţiile NRA obişnuiesc să atragă circa 70.000 de persoane, potrivit organizaţiei.

Cotidianul Los Angeles Times a relatat că vânzările de arme au crescut şi în state precum Oklahoma, unde cumpărătorii au avertizat că există temerea ca starea de urgenţă să provoace probleme de ordin social.

La cel mai mare magazin de arme din lume, din zona metropolitană a statului american Atlanta, s-au format cozi în care oamenii stăteau pe câte şase sau opt rânduri, iar cel puţin un magazin din statul Idaho a restricţionat vânzările, după ce rafturile aproape că s-au golit, a relatat marţi agenţia Associated Press, preluată de ABC News.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii magazinelor de arme afirmă că isteria cumpărăturilor este alimentată de consumatori care se tem că oamenii vor ajunge atât de disperaţi şi de imprevizibili din cauza crizei încât simt nevoia să se asigure că au cum să se protejeze într-o astfel de eventualitate.

Vânzările au crescut vertiginos în doar câteva zile, au declarat experţi din industrie. Unele achiziţii sunt făcute de persoane care îşi cumpără pentru prima dată o armă, altele - de deţinători de arme cu state vechi care îşi măresc colecţia şi îşi fac provizii de muniţii. Totodată, o altă explicaţie a vânzărilor în creştere o reprezintă îngrijorările conform cărora aleşii locali ar putea încerca să restricţioneze accesul la arme de foc. Un primar din statul Illinois a semnat recent un ordin executiv care să-i permită să interzică vânzarea de arme sau muniţii, şi acelaşi lucru l-a făcut şi un alt edil din statul New Orleans.

Cifrele exacte nu vor fi valabile decât luna viitoare, dar deja, de la începutul anului, solicitările pentru verificarea cazierelor judiciare în vederea achiziţionării de arme au crescut considerabil comparativ cu anul trecut. Potrivit datelor furnizate de FBI, în lunile ianuarie şi februarie au fost făcute peste 5,5 milioane de verificări de cazier judiciar. Totodată, AP remarcă faptul că, în ani electorali, vânzările de arme tind să crească, şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2016.

La Sportsmen's Warehouse din oraşul Meridian, statul Idaho, unele rafturi pe care se găseau de obicei spre vânzare pistoale erau goale. Magazinul a lipit anunţuri prin care îşi informa clienţii că vânzările vor fi restricţionate la nu mai mult de două arme de persoană zilnic şi nu mai mult de o puşcă de tip Kalaşnikov de persoană zilnic. Magazinul a raţionalizat totodată şi vânzarea de muniţie.

Vânzările de arme au crescut şi online. Site-ul Ammo.com, care vinde muniţii pe internet, a înregistrat o creştere a vânzărilor în ultima perioadă. Potrivit companiei, între 23 februarie şi 4 martie, vânzările au crescut cu 68% faţă de situaţia înregistrată cu 11 zile înaintea datei de 23 februarie, a relatat cotidianul Los Angeles Times.

Ed Turner, proprietarul magazinului de arme Ed's Public Safety din oraşul Stockbridge, statul Georgia, a declarat pentru AP că vânzările au crescut de cinci ori şi spune că în 27 de ani de când se ocupă de această afacere nu a mai trăit un astfel de moment. "N-am mai văzut aşa ceva... Aici este vorba despre spirit de autoconservare. Asta-i panică. Este ca şi cum ai spune că altfel (fără arme - n.r.) nu vei fi în stare să-ţi protejezi familia de hoarde şi de morţi vii", a declarat el.

Preşedintele Trump, un mare susţinător al NRA, a postat sâmbătă un mesaj pe contul său de Twitter în care scria, referindu-se la posesia de arme de foc, "nu ai nevoie de ele până când ai nevoie de ele", aminteşte EFE.
 

În Iran, numărul deceselor a ajuns la 988 
 

Bilanţul deceselor din cauza infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 988 în Iran, înregistrându-se 135 de noi decese în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

"Numărul deceselor a ajuns la 988... cu 1.178 noi infectări în ultimele 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 16.169 pe teritoriul ţării", a declarat Kianush Jahanpur, adăugând că 5.389 de persoane infectate cu coronavirus s-au recuperat.

În Iran, numeroşi înalţi oficiali, politicieni, medici, lideri din cadrul forţelor de elită ale Gărzii Revoluţionare şi clerici au fost infectaţi cu noul coronavirus. Mai mulţi dintre aceştia, inclusiv doi înalţi clerici, au decedat, potrivit presei oficiale.
 

În Spania, numărul cazurilor confirmate a ajuns la 11.178, iar cel al deceselor la 491
 

Numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în Spania a depăşit 10.000, iar cel al deceselor cauzate de acest coronavirus a ajuns la 491, a anunţat marţi şeful Centrului de urgenţă pentru sănătate spaniol, Fernando Sinon, transmite Reuters.

Oficialitatea spaniolă a adăugat că marţi numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus din Spania a ajuns la 11.178, faţă de 9.161 în ziua precedentă.

Spania şi-a închis luni noaptea frontierele terestre în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Intrarea pe cale terestră în Spania, ţară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică "o cauză de forţă majoră", a afirmat luni ministrul de interne spaniol Fernando Grande-Marlaska.

Introducerea controalelor la graniţă a fost decisă în coordonare cu partenerii din Uniunea Europeană, a adăugat demnitarul de la Madrid.

Israelul impune monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19
 

Israelul a luat o măsură de urgenţă care autorizează serviciul de securitate internă Shin Bet să colecteze "imediat" date referitoare la cetăţeni, pentru a lupta contra propagării coronavirusului, informează marţi AFP şi Reuters.

Premierul demisionar Benjamin Netanyahu, care a propus măsura sâmbătă, a declarat luni seara că aprobă "reguli de urgenţă care vor permite utilizarea tehnologiilor digitale în războiul contra coronavirusului", după ce o comisie parlamentară nu a dat undă verde, ci şi-a amânat votul pe această temă.

Guvernul a "autorizat Shin Bet să folosească tehnologiile sale avansate în serviciul efortului naţional", a informat marţi serviciul de securitate internă într-un comunicat.

Această măsură este cu ''efect imediat", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Shin Bet.

Conform detaliilor măsurii, care s-a scurs în presa israeliană, poliţia va putea obţine, fără autorizaţie din partea justiţiei, locul în care se află persoanelor confirmate cu coronavirus şi a celor în carantină, prin intermediul operatorilor de telefonie.

Shin Beth va putea identifica locul în care se află pacienţii într-o perioadă de 14 zile anterioare diagnosticării, pentru a identifica traseele parcurse şi persoanele cu care au intrat în contact, conform acestor detalii.

Serviciul de securitate a fost contactat de Ministerul Sănătăţii pentru a ajuta la localizarea purtătorilor virusului "după ce s-a constatat că alte autorităţi nu dispun de tehnologia necesară", a declarat şeful Shin Bet, Nadav Argaman.

"Shin Bet ştie că această misiune depăşeşte activităţile sale obişnuite de combatere a terorismului, astfel că cererea a fost studiată cu procurorul general şi aprobată de acesta", a adăugat agenţia în comunicatul de presă, adăugând că au fost puse în aplicare mecanisme de supraveghere.

Cabinetul lui Netanyahu a refuzat să specifice ce tehnici de supraveghere vor fi utilizate.

Datele vor fi transmise Ministerului Sănătăţii şi nu vor fi salvate de Shin Beth, a spus Argaman.

Autorităţile israeliene au declarat că datele cibernetice colectate de serviciul de securitate internă vor fi strânse până se va pune capăt propagării coronavirusului şi vor fi şterse la sfârşitul situaţiei de urgenţă.

Dar Asociaţia pentru Dreptul Civil din Israel a calificat măsura drept "un precedent periculos şi o pantă alunecoasă".

Ministrul Justiţiei, Amir Ohana, a respins criticile. "Îngrijorările celor deranjaţi de monitorizarea cibernetică sunt contrabalansate de ameninţarea cu care ne confruntăm", a declarat el la Israel Radio, conform Reuters.

Israelul a luat măsuri stricte pentru a încetini răspândirea bolii: închiderea şcolilor, mall-urilor, restaurantelor şi a majorităţii locurilor de agrement, precum şi limitarea adunărilor la 10 persoane.

Conform celui mai recent raport al Ministerului Sănătăţii din Israel, 304 persoane au fost infectate şi alte zeci de mii sunt izolate.

Netanyahu, aflat de un an în fruntea unui guvern de tranziţie, a propus măsura cu câteva zile înainte ca rivalul său Benny Gantz să fie însărcinat cu formarea unei noi echipe guvernamentale.
 

Iranul eliberează temporar 85.000 de deţinuţi, inclusiv politici
 

Iranul a eliberat temporar circa 85.000 de deţinuţi, inclusiv deţinuţi politici, pentru a stăvili pandemia de coronavirus, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al sistemului judiciar iranian, informează Reuters.

"Circa 50% dintre cei eliberaţi sunt deţinuţi din motive de securitate... De asemenea, în închisori am luat măsuri de precauţie pentru a combate pandemia", a spus Gholamhossein Esmaili.

Pe 10 martie, Raportorul Special al ONU pentru drepturile omului în Iran a anunţat că i-a cerut Teheranului să-i elibereze temporar pe toţi prizonierii politici din închisorile iraniene suprapopulate şi pline de boli, pentru a le ajuta să stăvilească propagarea pandemiei.
 

Peru desfăşoară armata, Chile închide graniţele, Brazilia nu are legislaţia necesară
 

Guvernul din Peru a desfăşurat luni personal militar echipat cu măşti pentru blocarea principalelor artere din Lima, relatează Reuters. Poliţia peruană a restricţionat deplasările populaţiei, iar la nivel naţional, după 86 de cazuri de contaminare confirmate, s-a implementat izolarea socială mai strictă, pentru încetinirea răspândirii coronavirusului.

În capitală, soldaţi cu arme şi căşti staţionau pe bulevardul Paseo de la Republica, o cale importantă de acces către centru, oprind toate vehiculele înainte ca poliţiştii să permită trecerea exclusiv a celor de urgenţă şi medicale.

Preşedintele peruan Martin Vizcarra a decretat duminică noaptea starea de urgenţă pentru 15 zile; frontierele ţării erau deja complet închise. Au fost suspendate unele drepturi constituţionale, cum ar fi libera circulaţie şi dreptul la adunări publice, dar guvernul a dat asigurări că va garanta continuarea activităţii supermarketurilor, farmaciilor, băncilor, serviciilor esenţiale şi transportului de mărfuri.

„Trebuie să oprim totul pentru a evita curba exponenţială a coronavirusului”, a susţinut ministrul apărării, Walter Martos, la un post local de televiziune.

În Paraguay, unde s-au înregistrat opt cazuri de COVID-19, autorităţile au anunţat că vor institui o interdicţie de circulaţie aproape totală zilnic după ora 20:00, pentru a evita aglomeraţiile. Poliţia a fost autorizată să îi aresteze şi să îi urmărească penal pe cei care nu respectă restricţia.

„Nu este o carantină, dar e cel mai aproape de asta”, a declarat ministrul de interne paraguayan Euclides Acevedo într-o coneferinţă de presă. El a precizat că va fi permisă în continuare deplasarea celor implicaţi în activităţi vitale, cum ar fi livrarea de alimente şi transporturile.

Unele state din America de Sud, printre care Argentina şi Chile, îşi închid frontierele pentru nerezidenţi. Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat că ţara sa, unde s-au confirmat 155 de cazuri de coronavirus, va interzice străinilor să treacă graniţele începând de miercuri.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat luni că ţara sa nu dispune de legislaţie care să permită închiderea frontierelor. Într-un interviu acordat postului Radio Bandeirantes, şeful statului, care salutase duminică demonstraţiile susţinătorilor săi, a afirmat că se exagerează privind epidemia din Brazilia. El a avertizat că reacţia unor guvernatori afectează economia şi a afirmat că va discuta cu ministrul economiei, Paulo Guedes, despre sprijinirea firmelor, inclusiv a companiilor aeriene care se confruntă cu dificultăţi.

Pe continentul sudamerican numărul de infectări este în urma celui din alte regiuni ale lumii, menţionează Reuters.
 

50.000 de măşti de protecţie, furate dintr-un depozit de consumabile medicale din Koln
 

Hoţii au furat 50.000 de măşti de protecţie dintr-un depozit de consumabile medicale din oraşul german Koln, informează marţi DPA.

Furtul, raportat în districtul Muelheim, a fost sesizat luni dimineaţă de un angajat, a precizat poliţia.

Echipa pentru situaţii de criză a oraşului a solicitat tuturor spitalelor din Koln să raporteze ce echipamente de protecţie au nevoie de urgenţă în urma focarului de coronavirus şi să ia măsuri pentru a se proteja mai bine împotriva furturilor.

"Vorbim despre articole care, în mod normal, costă câţiva bănuţi, dar pentru care există, în mod evident, acum o piaţă", a declarat o purtătoare de cuvânt a administraţiei spitalelor din Koln.

Potrivit acesteia, nu ar trebui să existe probleme de alimentare cu măşti de protecţie după acest furt.
 

Miniştrii polonezi, testaţi după ce colegul de la mediu a fost contaminat
 

Miniştrii din guvernul polonez care au participat la cea mai recentă şedinţă de cabinet au fost testaţi pentru noul coronavirus, după ce luni ministrul mediului a anunţat că a fost testat pozitiv, a făcut cunoscut marţi şeful de cabinet al premierului, Michal Dworczyk, relatează Reuters.

Nouă dintre cei 24 de miniştri au lipsit de la şedinţa respectivă, între care premierul Mateusz Morawiecki şi ministrul sănătăţii Lukasz Szumowski, a precizat Dworczyk.

Rezultatele vor fi anunţate în cursul zilei şi toţi rămân în carantină, a menţionat responsabilul polonez pe postul public de radio.

Ultima reuniune a executivului polonez a avut loc pe 10 martie.

Luni, ministrul polonez al mediului, Michal Wos, a anunţat că a fost testat pozitiv după ce a venit în contact cu un lucrător forestier care se dovedise a fi bolnav. Ministrul în vârstă de 29 de ani a precizat că se simte bine.

Polonia, care are 38 milioane de locuitori, înregistrase până marţi 177 de cazuri de contaminare, între care patru decese, conform unui grafic realizat de Reuters. Ţara membră a UE a interzis accesul străinilor pe teritoriul său, suspendând transporturile internaţionale şi închizând universităţile şi şcolile pentru a limita pandemia.
 

Clubul Valencia anunţă noi cazuri de infectare cu Covid-19
 

Clubul Valencia a anunţat, luni, pe site-ul oficial, că are alte noi cazuri de infectare cu Covid-19 în echipă şi în staf, transmite News.ro.

Toate persoanele sunt asimptomatice şi se află în izolare, urmând sfaturile medicilor.

Valencia a precizat că toate cazurile au apărut după meciul cu Atalanta Bergamo, din 19 februarie, disputat la Milano, fiind afectat 35 lasută din lot şi staful tehnic.

Duminică, Marca a anunţat că fundaşul Ezequiel Garay, de la Valencia, este primul jucător din LaLiga testat pozitiv cu noul virus care afectează grav Europa.


Membrii grupării Stat Islamic au fost sfătuiţi să evite Europa
 

Gruparea Stat Islamic şi-a avertizat membrii să evite Europa până când va fi depăşită criza cauzată de coronavirus, a relatat luni DPA.

Potenţialii martiri au fost informaţi despre interdicţia de călătorie prin intermediul newsletter-ului jihadist Al-Naba înainte de începerea weekend-ului, potrivit mai multor media, printre care Homeland Security Today.

Membrilor SI li se cere să nu plece spre continentul european, iar susţinătorilor aflaţi deja acolo să nu părăsească Europa.

De asemenea, jihadiştilor li se reaminteşte să se spele pe mâini şi să îşi acopere gura atunci când strănută sau cască.

Avertismentul include, de asemenea, un infografic de o pagină în care membrii Statului Islamic sunt învăţaţi cum să evite răspândirea pandemiei COVID-19.

Aproximativ 175.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în întreaga lume, dintre care peste 6.700 au fost fatale. Italia, unde virsul s-a propagat rapid săptămâna trecută, a înregistrat 1.809 de decese, Spania 335 şi Franţa 127, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea Johns Hopkins.

Deocamdată nu au au fost raportate cazuri de COVID-19 în Siria, unde a fost formată gruparea Stat Islamic, deşi statisticile medicale din această ţară sunt probabil incomplete.

Oficialităţile medicale au recomandat ''distanţarea socială'' ca mijloc de limitare a răspândirii noului coronavirus la nivel global.
 

Măsurile luate de Olanda și Marea Britanie
 

După Italia, Spania este a doua țară din Europa îngenuncheată de epidemia de coronavirus. Însă, chiar dacă a fost decretată starea de urgență, gara Atocha a fost la fel de plină ca într-o zi obișnuită, înainte de izbucnirea crizei.

Guvernul olandez a ordonat închiderea școlilor, a barurilor dar și a celebrelor coffee shops până în 6 aprilie. Luni, șeful Executivului a spus că spre deosebire de Italia, Spania sau Franța, care au impus măsuri puternice pentru a împiedica propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere izolarea totală. În schimb, se dorește dezvoltarea unei imunități colective în toată țara.

În plină criză a coronavirusului, premierul Marii Britanii este criticat pentru că amână închiderea școlilor. În schimb, le-a cerut oamenilor să evite orice "contact social" și deplasare "neesențială" și să înceteze să frecventeze barurile și teatrele.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Trebuie să vă rog să vă asigurați că, dacă dumneavoastră sau cineva din casa dummeavoastră are unul dintre simptomele virusului, ar trebui să rămâneți acasă timp de 14 zile. Asta înseamnă că, dacă este posibil, nu ar trebui să ieșiți nici măcar să cumpărați mâncare sau lucruri esențiale, altele decât de ce aveți absolută nevoie, iar dacă ieșiți, trebuie să păstrați o distanță sigură fără de ceilalți.”

Coronavirusul se răspândește mai rapid la Londra decât în alte părți ale Marii Britanii, a mai spus luni seară șeful guvernului. Potrivit documentelor dezvăluite luni de publicația „The Guardian", serviciile de sănătate britanice estimează că până la 80% dintre britanici ar putea fi infectați, ceea ce înseamnă aproape opt milioane de spitalizări, iar epidemia ar putea dura un an.
 

Guvernul de la Londra le cere britanicilor să renunţe la călătoriile externe pentru a nu rămâne blocaţi în alte ţări
 

Ministrul britanic de externe Dominic Raab le-a cerut marţi concetăţenilor săi să renunţe în următoarele 30 de zile la orice călătorie în străinătate care nu este necesară, pentru a preveni extinderea epidemiei de coronavirus şi pentru a nu risca să rămână blocaţi în alte ţări ca urmare a măsurilor luate de acestea la graniţe, transmit agenţiile Reuters, EFE şi AFP.

''Britanicii care călătoresc în străinătate se confruntă cu numeroase restricţii la frontiere şi cu măsuri de izolare în mai multe ţări. Evoluţia rapidă şi varietatea acestor măsuri în lume este fără precedent'', a explicat Dominic Raab.

El a precizat că executivul de la Londra va lua măsuri pentru asigurarea transportului maritim de mărfuri, dar a avertizat că persoanele care, în condiţiile actuale, călătoresc pe cont propriu vor trebuie să-şi asume ''riscul''.


Ce măsuri s-au luat în Ungaria
 

Începând de marți, orele 01:00, Ungaria a închis frontierele.

Cetățenii maghiari pot intra in Ungaria, dar nu mai pot ieși.

Celorlalte naționalități nu li se permite intrarea in Ungaria.

Persoanele de alte naționalități decât maghiara care sunt încă pe teritoriul Ungariei pot tranzita Ungaria.

Se permite intrarea in Ungaria a autovehiculelor de transport marfă, iar dintre acestea care au destinația Ungaria, rămân in carantină două săptămâni pe teritoriul acestei țări.
 

Situația în Statele Unite. Ce spune Trump
 

Pandemia de coronavirus ar putea dura până în vară, susține președintele Donald Trump. Liderul american se bazează pe informațiile venite de la Grupul Strategic de la Casa Albă, care gestionează epidemia din Statele Unite.

Trump a mai adăugat că în următoarele 15 zile, americanii ar trebui să evite să se adune în grupuri mai mari de 10 persoane.

Peste ocean, conform ultimelor date, sunt peste 4.500 de persoane infectate, și 74 de decese.

Donald Trump, președintele SUA: „Oamenii spun că ar putea dura până în iulie sau august. Avem un dușman invizibil, o problemă la care acum o lună nimeni nu s-a gândit.”

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase, a avertizat că Statele Unite s-ar putea confrunta cu o criză similară cu cea din Italia, dacă cetățenii americani nu înțeleg că trebuie să rămână în autoizolare și nu respectă regulile de distanțare socială.

Anthony Fauci: „Ce e mai rău încă nu a venit. De felul în care răspundem acum acestei provocări va depinde bilanțul final al crizei.”

O stare de anxietate și confuzie îi cuprinde, treptat, pe oameni care se văd nevoiți să trăiască într-o nouă realitate. În plus încep să înțeleagă că sunt puse la încercare sistemele sanitar, economic și politic ale țării.

Anthony Fauci: „Pentru o vreme, în Statele Unite viața nu va mai fi așa cum suntem obișnuiți să fie. Trebuie să acceptăm acest lucru dacă vrem să facem ce e mai bine pentru poporul american. Uneori oamenii cred că exagerăm. Chiar aș vrea să creadă că eu exagerez acum, ar însemna că fac exact ce trebuie.”

Școlile au fost închise de marți la New York, iar de miercuri, restaurantele barurile și alte locuri unde se adună mulți oameni. Sunt măsuri destinate să oprescă răspândirea temutului virus.

Președintele Trump a recunoscut cu întârziere pericolul. Chiar și acum, sunt de părere mulți, pare mai preocupat de imagine și repararea eventualelor daune politice.

Donald Trump: „Nu e nevoie să cumpărați atât de mult, calmați-vă, relaxați-vă! Cred că Doug de la Walmart mi-a spus că se cumpără mai mult decât în perioada Crăciunului. Relaxați-vă! Suntem bine, totul va trece!”

Săptămâna trecută , un înalt oficial din sistemul sanitar a admis că sistemul național de testare pentru coronavirus, din Statele Unite, a eșuat. Ce promitea președintele Trump, că oricine are nevoie să fie testat va fi testat, este departe de realitate.

Andrew Cuomo, guvernator al New York-ului: „Ce s-a intâmplat în Italia este că sistemul medical a fost copleșit. La fel vom păți și noi, toate datele indică asta. Nu ne-am mișcat deloc bine la capitolul testare. Să nu repetăm și alte greșeli ale italienilor.”

Corespondenții de presă transmit că americanii se tem că nu vor mai fi paturi suficiente în spitale dacă numărul îmbolnăvirilor ar exploda și nu știu cum pot avea grijă de copii, trimiși acasă, de la școală, cu milioanele.

Persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la pericolul îmbolnăvirii cu noul coronavirus, iar în Statele Unite sunt foarte mulți oameni în vârstă aflați în cămine speciale, unde sunt îngrijiți de personal calificat. Dar, din cauza epidemiei de Covid-19, rudele nu îi mai pot vizita pe vârstinici și îi pot vedea doar de la ferestrele căminului.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „E matematică simplă și calculele nu ne ies bine.”

De pildă, statul New York are o populație de 18 milioane de oameni. Dacă virusul îi va contamina pe 40% dintre ei, dintre aceștia 17% ar putea avea nevoie de spitalizare. Asta ar însemna peste un million de paturi de spital de-a lungul pandemiei. Statul are doar 53.000.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Iar asta te cam ține treaz noaptea.”

Așa că a mobilizat garda națională să transforme diverse clădiri în spitale de campanie, însă numărul paturilor e doar o parte a problemei.

Dr. Anthony Fauci, director Centrul pentru Alergii și Boli Infecțioase: „Dacă nu avem suficiente aparate de ventilație mecanică, atunci ajungem în faza în care avem de luat decizii foarte dificile.”

Personalul magazinelor dezinfectează la fiecare oră toate rafturile.

Bărbat: „Eram pe aici și la atentatele din 11 septembrie 2001, pene de curent, uragane. Le-am trăit pe toate, dar n-a fost niciodată așa rău ca acum.”

În aceste condiții, doctorii trag un semnal de alarmă și îndeamnă la respectarea ordinelor date de autorități.

Bărbat: „SUA ar putea deveni nouă Italie, dar există și posibilitatea să fim Coreea de Sud, dacă oamenii ascultă recomandările și păstrează distanța socială.”

Turiştii abandonează traseele din regiunea Everest din cauza temerilor referitoare la pandemie
 

Turiştii care se află în Nepal pe trasee din munţii Himalaya, inclusiv pe Everest, au început să-şi abandoneze excursiile în urma unor telefoane de urgenţă primite din partea companiilor organizatoare de drumeţii, potrivit DPA.

Sute de turişti care au obţinut autorizaţie de escaladă înainte ca Nepalul să anuleze eliberarea permiselor din cauza temerilor legate de coronavirus se află încă pe masivul Everest şi pe celelalte trasee importante.

"Unul după altul, grupurile abandonează traseul din cauza panicii provocate de coronavirus", a declarat pentru DPA - din oraşul Namche Bazaar - Nima Dawa, ghid în cadrul Global Challenge, o companie cu sediul în Marea Britanie, care conduce un grup de turişti britanici către tabăra de bază de pe Everest.

Balram Shrestha, manager în cadrul Himalayan Encounter, o agenţie de drumeţii cu sediul în Australia, a spus că circa 150 de turişti din partea companiei sale, în principal australieni şi europeni, se află încă în regiunea Everest şi pe alte trasee.

''Aducem înapoi 14 turişti olandezi de pe Everest astăzi. Ceilalţi vor fi aduşi pe rând şi trimişi acasă înainte de anularea masivă a zborurilor'', a spus Shrestha.

Pe lângă excursionişti, sute de cărăuşi, ghizi şi mici antreprenori care se aflau acolo în aşteptarea sezonului de vârf, se întorc de asemenea în număr mare.

Având în vedere izolarea geografică a regiunii, companiile care organizează expediţii trimit şerpaşi ca să instaleze corzile, corturile şi să facă restul aranjamentelor necesare pentru sezonul de escaladă, care începe de obicei la sfârşitul lui aprilie şi durează până la sfârşitul lui mai.

Turismul este o sursă importantă de venituri pentru Nepal, care a trebuit, din cauza pandemiei de coronavirus, să suspende brusc campania Visit Nepal 2020, ce avea ca scop atragerea a 2 milioane de turişti.

Armata iordaniană desfăşoară militari la intrările şi ieşirile principalelor oraşe
 

Armata iraniană a anunţat marţi că va desfăşura militari la intrările şi ieşirile principalelor oraşe ale ţării, într-o acţiune ce precede, potrivit oficialilor, o iminentă decretare a stării de urgenţă pentru combaterea coronavirusului, informează Reuters.

Regatul iordanian, care a anunţat deja intrarea în carantină după ce numărul de cazuri confirmate a ajuns la cel puţin 34, este pe cale să ia noi măsuri, inclusiv anunţarea stării de urgenţă, au spus oficiali iordanieni pentru Reuters.

"Măsurile sunt menite să prevină propagarea coronavirusului", se subliniază într-un comunicat al armatei.

Cabinetul de miniştri urmează să discute marţi dacă să activeze legea de apărare naţională ce va fi promulgată sub formă de decret regal şi instituirea de măsuri care să permită guvernului să înăsprească interdicţiile şi alte restricţii de circulaţie.

Iordania şi-a închis frontierele cu Siria, Irak, Egipt şi Israel, şi a suspendat toate zborurile spre şi dinspre teritoriul său.
 

Maduro anunţă o "carantină totală" în Venezuela
 

Preşedintele Nicolas Maduro a decretat luni "carantină totală" în Venezuela pentru a lupta împotriva coronavirusului care a infectat 33 de persoane în ţară până în prezent, fără să se înregistreze vreun deces, notează AFP.

"Cu începere de marţi (...), Venezuela va intra în carantină totală", a declarat Nicolas Maduro la posturile de radio şi televiziune, precizând că această "măsură drastică necesară" se va aplica "întregii ţări".

Vor fi suspendate activităţile profesionale, cu excepţia celor legate de distribuţia alimentară, securitatea poliţienească şi militară, precum şi de servicii sanitare şi transporturi.

Trupe de poliţie şi de armată au fost desfăşurate în număr mare încă de luni cu o carantină parţială care a început la Caracas şi în şase state, pe lângă interdicţia adunărilor în locuri publice.

Carantina naţională a fost introdusă după suspendarea cursurilor la toate nivelurile şi interdicţia zborurilor provenind din Europa, Columbia, Republica Dominicană şi Panama.
 

Beijingul avertizează cetăţenii chinezi să evite călătoriile în ţările cu risc ridicat
 

Ministerul de Externe de la Beijing le-a recomandat marţi cetăţenilor chinezi să evite călătoriile în ţări cu risc ridicat în pandemia cauzată de noul coronavirus, în contextul în care controalele la sosire pe aeroporturile din China au fost înăsprite, transmite Reuters.

Cetăţenii chinezi ar trebui să evite călătoriile către ţările grav afectate din Europa şi către SUA, Iran şi Coreea de Sud, a menţionat MAE chinez într-o postare pe WeChat.

De asemenea, diplomaţia chineză a precizat că mesajul pe Twitter al preşedintelui Donald Trump în care coronavirusul era numit un 'virus chinezesc' reprezintă o calomnie la adresa Chinei. În conferinţa de presă cotidiană, purtătorul de cuvânt al MAE chinez Geng Shuang a declarat că SUA ar trebui să se ocupe întâi de propriile probleme.

China, însăşi ţara de unde a pornit epidemia COVID-19 la sfârşitul anului 2019, număra până luni 123 de cazuri de contaminare provenite din străinătate. Epicentrul maladiei a fost oraşul Wuhan (centru), plasat la propriu în carantină de la sfârşitul lunii ianuarie.

Bilanţul total al deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns luni la 3.213, potrivit cifrelor oficiale.
 

China: O singură contaminare locală, 20 de cazuri importate
 

China a raportat marţi un singur nou caz de origine locală de contaminare cu coronavirus, dar şi 20 de cazuri importate de persoane care au intrat în ţară, notează AFP.

Singurul caz indigen a fost înregistrat la Wuhan, oraşul din centrul ţării unde pandemia a apărut la sfârşitul anului trecut, potrivit Ministerului Sănătăţii. Provincia Hubei şi Wuhan capitala acesteia au fost plasate la sfârşitul lui ianuarie în carantină, cu peste 50 de milioane de persoane izolate de lume.

După ce a numărat peste o mie de contaminări zilnice în februarie, China a afirmat săptămâna trecută că a "jugulat practic" virusul. Ţara se teme în prezent de revenirea COVID-19 prin intermediul vizitatorilor din străinătate.

Oraşul Beijing a început de luni să plaseze vizitatorii din străinătate în carantină obligatorie de 14 zile în hoteluri prevăzute în acest scop. Excepţii sunt permise pentru minori, femei însărcinate sau persoane care trăiesc singure, autorizate să rămână izolate la domiciliu.

Din cele 20 de cazuri de contaminare anunţate marţi, nouă au fost constatate la Beijing şi trei la Shanghai. China a înregistrat până acum 143 de cazuri importate.

Bilanţul victimelor s-a înrăutăţit, de asemenea, cu 13 morţi în ultimele 24 de ore, ridicând totalul la 3.226.

Boala este în prezent mai puţin răspândită în focarul său chinez decât în restul lumii: totalul mondial al deceselor a depăşit nivelul de 7.000 şi 145 de ţări au fost afectate, ridicând bilanţul infectărilor la peste 175.500 de cazuri.
 

O uşoară creştere a numărului de noi cazuri în Coreea de Sud
 

Bilanţul noilor infectări cu coronavirus în Coreea de Sud arată o uşoară creştere, cu 84 de noi cazuri înregistrate luni, potrivit cifrelor comunicate marţi de autorităţi, informează DPA.

Acest cel mai recent bilanţ vine după tendinţa descendentă în numărul noilor infectări din ultimele zile.

Explicaţia invocată de autorităţi pentru această uşoară creştere este depistarea mai multor cazuri noi în oraşul Seongnam, la sud de Seul.

Pentru prima dată, a fost raportat un număr mai mare de noi infectări în capitala Seul şi provincia Gyeonggi în comparaţie cu metropola sud-estică Daegu şi regiunile învecinate, unde până în prezent au fost depistate peste 80% din numărul total de cazuri de infectări din Coreea de Sud.

Numărul total al persoanelor testate pozitiv în această ţară a ajuns la 8.320, potrivit Centrelor coreene pentru controlul şi prevenţia bolilor.

În Coreea de Sud s-au înregistrat 81 de decese cauzate de COVID-19.
 

Rusia interzice accesul în ţară al străinilor, închide şcoli şi limitează evenimentele publice
 

Rusia a interzis luni accesul în ţară al străinilor, a închis şcolile şi a limitat evenimentele publice din Moscova, în încercarea de a limita extinderea coronavirusului, transmite Reuters.

Interdicţia referitoare la intrarea în Rusia a cetăţenilor străini va fi aplicată în perioada 18 martie-1 mai, diplomaţii, personalul navigant al avioanelor şi alte categorii urmând să fie exceptaţi, potrivit guvernului.

Primarul din Moscova, Serghei Sobianin, a interzis toate evenimentele în aer liber şi a limitat evenimentele din spaţii închise la o participare de 50 de persoane, până pe 10 aprilie, a anunţat acesta pe site-ul personal. El a explicat că este nevoie de întărirea măsurilor de carantină.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din Rusia a crescut luni la 93, de la 63 în ziua precedentă, dar nu au fost raportate decese.

Rusia a mai anunţat că începând de luni a anulat toate evenimentele sportive, în timp ce ministrul Sportului, Oleg Matytsin, a ordonat tuturor instituţiilor educaţionale şi ştiinţifice aflate sub jurisdicţia departamentului, să întărească măsurile sanitare şi preventive împotriva răspândirii coronavirusului.

La Moscova, Sobianin a spus că toate şcolile de stat, şcolile sportive şi alte instituţii educaţionale din oraş vor fi închise între 21 martie şi 12 aprilie.
 

Alte măsuri luate pe glob
 

Ucraina a închis spaţiile publice între care barurile şi centrele comerciale şi a oprit transportul public.

Germania face controale la frontierele sale terestre cu Austria, Franţa, Luxemburg, Danemarca şi Elveţia.

Toţi cei care călătoresc pe teritoriul grec vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile.

Columbia şi-a închis toate frontierele până la 30 mai.

Egipt închide aeroporturile începând de joi până la 31 martie.

Algeria va suspenda începând de joi toate legăturile cu toate ţările europene.

Mauritania a suspendat traficul aerian internaţional.

Coasta de Fildeş închide frontierele tuturor călătorilor străini, care vin din ţări cu mai mult de 100 de cazuri depistate de coronavirus.

Canada şi-a închis frontierele străinilor, cu excepţia americanilor.

Tunisia a închis frontierele aeriene şi terestre.

Algeria a suspendat toate legăturile sale cu ţările europene şi cu mai multe capitale din Orientul Mijlociu.

Senegalul a suspendat legăturile aeriene cu Franţa, Italia şi alte cinci ţări din Europa şi Africa de Nord.

Elveţia a decretat stare de urgenţă până la 19 aprilie, interzicând orice manifestaţie publică sau privată.

Germania a interzis adunările în lăcaşele de cult.

Turcia a interzis rugăciunile colective în moschei.

India a închis toate muzeele şi monumentele, între care şi Taj Mahal.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
LIVE UPDATE. 33 de noi cazuri de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 217
LIVE UPDATE. 33 de noi cazuri de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 217

În România sunt la această oră 217 de cazuri de infectare cu noul Covid-19. 16 dintre cei infectaţi s-au vindecat.

Tom Hanks a ieşit din spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus
Tom Hanks a ieşit din spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus

Actorul american Tom Hanks a părăsit spitalul australian în care a fost plasat în carantină după ce fusese testat pozitiv la coronavirus săptămâna trecută.

Oficial, economia UE ar putea să se contracte cu 1% în 2020 din cauza coronavirusului. Neoficial, situația e mai gravă
Oficial, economia UE ar putea să se contracte cu 1% în 2020 din cauza coronavirusului. Neoficial, situația e mai gravă

Economia Uniunii Europene ar putea să se contracte cu 1% în 2020 din cauza coronavirusului, se arată într-un document al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană decide azi dacă îşi închide graniţele externe pentru 30 de zile
Uniunea Europeană decide azi dacă îşi închide graniţele externe pentru 30 de zile

Comisia Europeană decide marţi dacă închide graniţele externe ale UE, permiţând doar "călătoriile esenţiale".

Ce se întâmplă în Wuhan, la două luni de la închiderea orașului din cauza coronavirusului
Ce se întâmplă în Wuhan, la două luni de la închiderea orașului din cauza coronavirusului

Wuhan, orașul din care a pornit epidemia de coronavirus, se confruntă în continuare cu o epidemie „severă”, în condițiile în care boala continuă să se transmită local, au anunțat autoritățile sanitare chineze duminică, potrivit CNN.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.