Rinat Ahmetov, miliardarul prorus care a "intors armele" impotriva Rusiei. 300.000 de mineri, mobilizati in estul Ucrainei

21-05-2014 07:55


Rinat Ahmetov

Multimiliardarul Rinat Ahmentov, un industrias care detine fabrici in estul agitat al Ucrainei, si-a indemnat angajatii sa protesteze pasnic marti impotriva separatistilor care planuiesc sa boicoteze alegerile prezidentiale de pe 25 mai.

In cea mai dura declaratie pe care a facut-o impotriva separatistilor, care au ocupat pozitii strategice in estul Ucrainei, Ahmetov si-a indemnat oamenii sa fie uniti, "pentru Donbass fara arme, pentru Donbass fara masti!",  scrie The Independent.

Ahmetov, un magnat al carbunelui si al otelului, care are aproximativ 300.000 de angajati, a declarat marti ca ucrainenii ar trebui sa organizeze "un protest pasnic, de avertisment" in fabricile lor, cand sirenele vor suna in toata regiunea. El a spus ca actiunea trebuie sa continue, zilnic, "pana cand pacea va fi restabilita" si a facut apel si la soferi sa se alature protestelor claxonand.

Declaratiile lui Ahmetov par sa confirme ca acesta este hotarat sa sprijine actiunile guvernului de la Kiev, pentru a stabiliza Ucraina, prin alegerile prezidentiale de duminica, 25 mai. Au existat dubii legate de tabara pe care o va sustine, tinand cont de apropierea sa de fostul presedinte Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova.

Protest pro Kiev, pe stadionul lui Sahtior Donetk

Cititi si: Ioana Cosma transmite din Donetk. CAMERA ASCUNSA: Cum reactioneaza soldatii pro-rusi cand aud de americani

La inceputul lunii, Metinvest, una dintre cele mai mari companii din regiune, controlata de Ahmetov, si-a trimis minerii si metalurgistii in orasul Mariupol, pentru a se alatura patrulelor politiei. Intr-o declaratie recenta, Ahmetov a atacat pentru prima data direct separatistii din Donetk, care au proclamat independenta Republicii Populare Donetk (DPR) si au cerut ca aceasta sa fie absorbita in Rusia.

"Stie cineva din Donbass cel putin un reprezentant al DPR? Ce au facut pentru regiunea noastra? Ce locuri de munca au creat?", a declarat Ahmetov.

Sursa foto: AFP/MEDIAFAX Foto

Sursa: Independent.co.uk

VIDEO PROTVPLUS.RO