Ioana Cosma transmite din Donetk. CAMERA ASCUNSA: Cum reactioneaza soldatii pro-rusi cand aud de americani

×
Codul embed a fost copiat

Orasul care si-a proclamat independenta in fotbalul european e acum focarul unui razboi civil aproape iminent. Ioana Cosma transmite pentru www.stirileprotv.ro din mijlocul orasului in care un roman a scris istorie.

MERGI DIRECT LA LIVEBLOG

O echipa Pro TV a ajuns la Donetk, unde separatistii au proclamat suveranitatea regiunii fata de Ucraina si incearca acum sa consolideze o asa numita "republica-populara".

In regiunea Donetk, recent proclama "republica populara" de insurgenti, atmosfera ramane extrem de tensionata. Soldati inarmati pazesc intrarea in oras si oricine vrea sa treaca este supus unui tir de intrebari.

CAMERA ASCUNSA:

Citește și
colaj Vladimir Putin dominatie globala Rusia
"Lumea vazuta de Putin". Ce s-ar intampla daca scenariul din Crimeea s-ar repeta pe tot globul
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Soldat: "Sunteti din Rusia?"
Reporter Ioana Cosma: "Noi suntem din Romania".
Reporter Ioana Cosma: "America nu e ok?"
Soldat: " America... (scuipa)".

"La iesirea din Donetk, nu departe de de aeroportul international din Donetk, inca un punct de comanda, un centru al noii puteri. Avem intodeauna la noi acest pasaport care a fost obtinut de la administratia locala de noua republica independenta autoproclamata Donetk", spune corespondanta ProTv, Ioana Cosma.

Zeci de postere cu mesaje de propaganda si o baricada formata din anvelope, sarma ghimpata, candele si flori. Peste toate, troneaza steagul Uniunii Sovietice, transmite Ioana Cosma, corespondent ProTV.

In fundal se aud cantece patriotice rusesti, menite sa le trezeasca nostalgii locuitorilor de pe teritoriul auto- proclamatei republici populare.

De aceasta "baricada" trebuie sa treaca toti cei care vor sa patrunda in sediul administrativ al " Republicii". Iar aici regulile birocratice sunt stricte: nu se intra decat cu "pasaport", de fapt o foaie de hartie pe care este trecut titlul oficial al republicii si stema, potrivit corespondentei ProTV.

"Ca sa ajungi in aceasta zona trebuie sa treci de cel putin trei filtre de securitate si esti escortat pas cu pas de un soldat inarmat pana-n dinti", povesteste Ioana.

Inauntru se afla un centru medical unde lucreaza voluntari si unde dorm soldatii care apara sediul administrativ al autoproclamatei Republici. Pe strazile din Donetsk, steagurile ucrainene au fost inlocuite cu cele rusesti.

Atmosfera din oras este relativ calma, insa in intreaga regiune situatia este dramatica: zeci de oameni din ambele tabere si-au pierdut viata in confruntari.

"In urma cu cateva saptamani, in parcuri se relaxau mamicile si copiii. Acum, locurile de joaca au fost luate de baricade si soldati", continua Ioana Cosma.

LIVE BLOG:

LUNI

► Dupa discutii si para-discutii cu soldatii, te lasa sa-ti faci treaba. Mai stramba din nas, isi armeaza pustile pentru spectacol sau scot cutitele. Cei mai cerebrali dintre ei iti spun ca nu tin nici cu rusii, nici cu ucrainenii. Ei sunt doar la munca. Dar sila fata de Kiev o simti cand pronunta numele. Aceasta e partea mai degraba ruseasca a conflictului. Mai spre centrul tarii, e sigur versiunea pro-occidentala.

► Pe acesti oameni nu ii intereseaza nici gazul rusesc si nici cum sunt prezentati la televiziunile europene, dar la final ne roaga sa le scriem unde se pot vedea. Si le-am scris pe o foaie: la www.stirileprotv.ro

► Soldatii pro-rusi flutura armele si daca le spui ca esti din Romania si aduci in discutie numele lui Mircea Lucescu, lasa de la ei. Ba mai si vin si te cheama sa-i filmezi. Stau acum la fotografia sau la cadrul pe care l-au refuzat initial.

► L-am intrebat pe unul dintre ei daca are copii. Imi arata arma si imi spune ca ea e copilul lui. "Sunt soldat". Paradoxal, are un tatuaj pe mana stanga in engleza: "In God We Trust". Intr-o lume zbuciumata si agitata, in care nu stii daca apuci ziua de maine, doar in Dumnezeu mai poti sa crezi. Doar ca e sloganul de pe dolarul american.

► Initial, ti se taie respiratia si ti se strange stomacul. Au grija sa te intimideze, se inarmeaza si vin spre tine. 

► Intr-o discutie intr-un mixt de engleza cu rusa ti se explica cat de buna e "Mama Rusie". "E pamantul nostru", iti comunica rastit. Urmeaza 2 injuraturi la adresa SUA si a Europei si apoi un scuipat in pamant.

Cocktailuri molotov sunt la fiecare punct de control. Batalia se duce chiar si cu mijloace rudimentare.

► Se folosesc si scanduri puse in fata masinilor, sa le taie caucicurile

► Cu cagule pe cap si arme semiautomate, multi dintre tinerii care pazesc baricadele din Donetk nu au mai mult de 30 de ani, sau cel putin asta e impresia pe care o lasa la prima vedere.

► Drumul catre Kiev e blocat, la 20km de Donetk, iar masinile sunt oprite la control. Ne-au dat jos din masina, in asteptarea comandantului.

E zona in care niciun pasaport din lume nu te salveaza

Momentan e liniste totala. Radioul a fost taiat azi-dimineata, ori nu mai emite nimeni, ori le-au "omorat" frecventele. Ghidul-Iuri ne-a pus "Winds of Change" - Vantul schimbarii pe un CD.

► Mergem la aeroport, unde au facut baraje in jurul orasului.

SAMBATA:

Toti cei care au recunoscut noua putere sunt lasati sa isi planga mortii. In boxe se aude ceva ce suna a Cantarea Romaniei. Parca nu mai esti in Ucraina. Niciun steag, absolut nimic, relateaza Ioana Cosma.

Ajungem la centrul de comanda. Sunt soldati inarmati pana-n dinti, sediul e devastat. Vedem urme de sange. Nu ai voie sa te uiti in stanga si in dreapta, continua corespondenta ProTv.

Aflam de la Iuri, ghidul antamat de noi, unde sunt baricadele, dar si unde e sitalul. De traumatologie", ne transmite Ioana Cosma, singurul jurnalist roman care se afla in estul Ucrainei.

In oras este gol, dar nu sinistru. De pe un panou pe romani ii "saluta" Mircea Lucescu.

Ioana Cosma observa ca  pe aeroportul din Donetk nu prea ai de unde sa primesti indrumari. La Biroul de Informatiile Turistice e pustiu.

►Nu foarte multa lume se incumeta sa calatoreasca zilele acestea in estul Ucrainei. Avionul catre Donetk era pe jumatate gol. Cu toate acestea cate un angajat de la securitate  numara de 8 ori pasagerii, observa Ioana.


Se implinesc 10 ani de cand Mircea Lucescu a ajuns antrenor la Sahtior Donetk, echipa cu care a reusit sa castige 8 titluri si, mai important de-atat, o Cupa UEFA. Orasul in care Lucescu a ajuns acum un deceniu mai are putine lucruri in comun cu cel de astazi. Donetk este orasul care fierbe sub presiunea separatistilor pro-rusi si se pregateste sa-si faca propria militie si propria armata. 

In acest context, corespondentul ProTV Ioana Cosma merge sa vada ce-a mai ramas din fotbalul ucrainean. Intreaga ei experienta personala si profesionala din Donetk va fi relatata in detaliu, de la fata locului. "Plec in Ucraina si nu stiu daca nu cumva am sa ma intorc din Rusia", ne-a povestit Ioana inainte de aceasta deplasare.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Criza in Ucraina. Serghei Lavrov a gasit originea conflictului in Romania: A inceput in timpul summitului NATO din Bucuresti
Criza in Ucraina. Serghei Lavrov a gasit originea conflictului in Romania: A inceput in timpul summitului NATO din Bucuresti

15 mai 2014. Reprezentantii Republicii autoproclamate Donetk au dat un ultimatum de 24 de ore fortelor guvernamentale ucrainene pentru a se retrage din provincia Donbass, inainte de a recurge la folosirea fortei.

"Lumea vazuta de Putin". Ce s-ar intampla daca scenariul din Crimeea s-ar repeta pe tot globul

Ce s-ar intampla daca toti liderii marilor puteri ar gandi ca Vladimir Putin si ar anexa tari pe motiv ca acolo se vorbeste aceeasi limba? Prestigioasa revista "The Economist” a facut o harta a unei astfel de lumi.

Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator
Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator

11 mai 2014. Locuitorii din estul Ucrainei au fost chemati la vot. In regiunile rebele Donetk si Luhansk, oamenii trebuie sa decida daca vor independenta de Ucraina, deschizand astfel calea unei viitoare alipiri la Rusia.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.