Rezolutia franceza care schimba strategia de lupta contra Statului Islamic. ONU a autorizat "toate masurile necesare"

Ultima actualizare: 24-11-2015 06:58
ONU

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate vineri o rezolutie franceza care permite sa se ia "toate masurile necesare" pentru a lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI), la o saptamana dupa atentatele care au facut 130 de morti la Paris.

Rezolutia "cere statelor care sunt capabile sa ia toate masurile necesare, in conformitate cu dreptul international si in special cu Carta ONU (...) pe teritoriul aflat sub controlul SI in Siria si in Irak" si a fost adoptata de cele 15 state membre ale consiliului.

"Statul Islamic constituie o amenintare globala si fara precedent la adresa securitatii si pacii internationale", se arata in textul inaintat de francezi.

Statul Islamic s-a folosit de razboiul civil din Siria pentru a cuceri teritorii in Siria si Irak. Gruparea a fost bombardata in repetate randuri de raidurile americanilor si rusilor, insa asta nu a impiedicat-o sa doboare un avion rusesc in Egipt si sa puna la cale atentatele sangeroase de la Paris.

Jihadistii au revendicat atacuri si in Liban, Turcia si Tunisia.

"Le uram bun venit tuturor celor care s-au trezit la realitate si au intrat in clubul combaterii terorismului", a declarat ambasadorul sirian al ONU, Bashar Ja'afari.

Iar David Cameron, premierul britanic, a numit adoptarea rezolutiei drept "un moment important": "Lumea s-a unit impotriva Statului Islamic. Comunitatea internationala isi uneste puterile pentru a invinge acest rau care ameninta populatia din fiecare tara si fiecare religie", a spus el.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO