Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear ar putea duce la o criză globală periculoasă. Aliații NATO, în impas

08-05-2018 12:00


Donald Trump

Dacă Administrația Trump va anunța, marți, că retrage Statele Unite din acordul nuclear iranian, această decizie ar putea duce la izbucnirea unei „periculoase crize globale.”

Mai mult, relațiile cu principalii aliați din NATO – Franța, Marea Britanie și Germania – ar putea fi afectate grav.

Printr-o astfel de decizie, președintele american Donald Trump ar urma să dea cea mai mare lovitură moștenirii politice a fostului lider american, Barack Obama, care a depus eforturi semnificative pentru ca un acord cu Iranul să fie încheiat, se precizează într-o analiză CNN. Mai mult, această mișcare ar putea deveni un moment emblematic pentru mandatul lui Trump, pentru că i-ar da șansa să își consolideze filozofia „Amerca prima.”

Cu toate acestea, analiștii avertizează că liderul de la Casa Albă riscă să declanșeze o situație de neimaginat - cel mai rău scenariu fiind acela de izbucnire a unui război cu Iranul.

Decizia pe care Donald Trump ar urma să o anunțe marți îl pune în fața unor opțiuni: să își urmeze instinctele și să continue promisiunile făcute electoratului loial sau să riște critici duri din partea aliaților principali ai Statelor Unite, care pledează în favoarea acestui acord. O altă alternativă ar fi refuzul de a se abține de la impunerea de sancțiuni Iranului, alegând însă să nu le impună imediat.

„O astfel de decizie ar putea lăsa o portiță deschisă pentru aliații europeni ai Americii, care încearcă să extindă înțelegerea astfel încât să-l convingă pe Trump să nu renunțe la ea. Cu toate acestea, ținând cnt că Trump ia decizii fără să țină cont de preocupările aliaților sau a implicațiilor geopolitice, nu este o surpriză pentru nimeni că majoritatea oamenilor cred că președintele va retrage SUA din acordul nuclear”, mai notează CNN.

Potrivit unui diplomat european de rang înalt, citat de New York Times, există șanse „foarte mici” ca Donald Trump să păstreze intact acest acord, la care s-a ajuns în iulie 2015, după peste doi ani și jumătate de negocieri.

Astfel, Occidentul a renunțat la trei decenii în care au depus eforturi pentru izolarea Teheranului, impunând sancțiuni care au afectat economia țării. La schimb, Iranul a decis să renunțe la programul său nuclear în proporție de 97%, scrie New York Times. În cele 28 de luni de la încheierea acordului nuclear, inspectorii internaționali au precizat că Iranul nu a încălcat prevederile.

„Asta va avea consecințe pe care nici nu le putem înțelege sau numi deocamdată”, a mai spus oficialul.

Motivația politică a lui Trump

Pe plan intern, retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian reprezintă o schimbare bruscă a direcției în ceea ce privește diplomația multilaterală abordată de Administrația Obama, cât și de la modul în care SUA s-au raportat la restul lumii pe parcursul secolului al XX-lea.

Mai mult de atât, ar reprezenta un paradox al propriei diplomații, întrucât ar însemna că Trump retrage țara dintr-un acord nuclear cu un inamic al Statelor Unite, în timp ce încearcă să negocieze cu altul – cu Coreea de Nord.

În acest context, toate privirile din Washington, Teheran, Beijing, Moscova și UE se îndreaptă spre anunțul pe care Donald Trump urmează să îl facă. Sunt zile bune de când liderul de la Casa Albă a tot dat indicii privind intențiile sale, cum ar fi recenta critică la adresa fostului șef al diplomației americane John Kerry.

„Statele Unite nu au nevoie de diplomația ascunsă – și posibil ilegală – a lui John Kerry privind acordul iranian, foarte prost negociat. El a fost cel care a creat acest haos, în primă instanță”, a scris Trump, într-o postare pe Twitter.

Acum, când Donald Trump are o echipă nouă pentru problemele de politică externă, avându-i de partea sa pe John Bolton (n.r – noul consilier pe probleme de securitate națională) și pe Mike Pompeo (n.r – noul secretar de stat), președintele american pare să aibă „mână liberă”. Chiar și așa, sunt republicani care îl avertizează că vor exista consecințe grave dacă Statele Unite se vor retrage din acord.

Diplomații occidentali depun eforturi de luni bune ca să-l convingă pe Donald Trump să nu renunțe la acord și să negocieze impunerea de noi condiții Iranului. În ultimele săptămâni, oficiali de top din Franța, Marea Britanie și Germania au mers la Washington, încercând să îl avertizeze pe Trump că retragerea SUA din acord ar fi o eroare diplomatică.

Președintele francez Emmanuel Macron a propus, în schimb, un nou acord, în timpul vizitei efectuate luna trecută la Casa Albă. O poziție similară are și cancelarul german Angela Merkel, care crede că în ciuda imperfecțiunilor, acordul poate fi îmbunătățit, scrie NYT.

„Părerea mea – nu știu ce va decide președintele vostru – este că va renunța la acord din motive interne”, le-a spus Macron reporterilor, în timpul vizitei de luna trecută.

Diplomații străini ar fi aflat, însă, în privat că cea mai mare problemă a dezacordului exprimat de Donald Trump are mai degrabă legătură cu tot ceea ce a realizat predecesorul său, Barack Obama. Acesta este motivul pentru care unii analiști cred că decizia privind acordul nuclear e motivată mai degrabă de politică decât de interesele statului, mai notează CNN.

„Acordul are multe nereguli, dar funcționează. A-l abandona fără un plan B reprezintă mai degrabă un interes politic al președintelui decât un interes național”, consideră Aaron David Miller, fost negociator de pace în Orientul Mijlociu.

Relațiie cu aliații cheie ai SUA, în impas

Declarațiile președintelui Donald Trump n-au rămas indiferente Iranului, care a subliniat că exclude o renegociere a acordului, poziție susținută și de alte două state semnatare, Rusia și China.

Impunerea de noi sancțiuni Iranului ar pune statele europene într-o situație dificilă, în care ar trebui să decidă dacă îi urmează modelul sau dacă refuză – mișcare care ar putea diviza Alianța Nord-Atlantică.

Pentru moment, este neclar și dacă președintele SUA ar urma să impună condiții celor trei aliați cheie – Marea Britanie Franța și Germania – sau dacă le va permite să își mențină relațiile economice cu Teheranul, fără să afecteze în vreun fel firmele din aceste țări.

Mai mult de atât, liderii europeni sunt îngrijorați că prin retragerea din acordul nuclear, Israelul va fi nevoit să se descurce singur cu dominația Iranului în Siria și Liban, ceea ce ar putea duce la un nou război sângeros.

Președintele Iranului: „Vom trece cu bine”

Deși acordul în sine nu prevede niciun fel de condiție pentru situația în care un stat semnatar decide să renunțe la el, Iranul a amenințat cu reactivarea programului nuclear, în cazul în care SUA refuză să își îndeplinească îndatoririle, scrie Washington Post.

Astfel, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat, în cadrul unei conferințe, că dacă SUA decide să se retragă din acord, Iranul va „suferi niște probleme pentru două-trei luni, dar va trece cu bine de asta.” Mai mult, el a adăugat că țara sa „va continua să colaboreze cu restul lumii, într-un mod constructiv.”

Semnal pentru Kim Jong-un

Decizia pe care Trump urmează să o ia vine înainte de întrevederea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, într-o încercare de a convinge Phenianul să renunțe la programul nuclear. Experți pe politică externă consultați de Washington Post spun că liderul nord-coreean ar putea interpreta retragerea SUA din acordul nuclear ca pe un semnal că Donald Trump nu este un partener credibil de negociere.

Pe de altă parte, Administrația Trump ar putea folosi aceasta decizie ca pretext pentru a-i transmite lui Kim Jong-un că nu este suficient pentru Coreea de Nord să se semneze un acord similar cu cel încheiat cu Iranul în 2015 și că este nevoie de unul mult mai bun.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: CNN, New York Times, Washington Post

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57