Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear ar putea duce la o criză globală periculoasă. Aliații NATO, în impas

Donald Trump
Getty

Dacă Administrația Trump va anunța, marți, că retrage Statele Unite din acordul nuclear iranian, această decizie ar putea duce la izbucnirea unei „periculoase crize globale.”

Mai mult, relațiile cu principalii aliați din NATO – Franța, Marea Britanie și Germania – ar putea fi afectate grav.

Printr-o astfel de decizie, președintele american Donald Trump ar urma să dea cea mai mare lovitură moștenirii politice a fostului lider american, Barack Obama, care a depus eforturi semnificative pentru ca un acord cu Iranul să fie încheiat, se precizează într-o analiză CNN. Mai mult, această mișcare ar putea deveni un moment emblematic pentru mandatul lui Trump, pentru că i-ar da șansa să își consolideze filozofia „Amerca prima.”

Cu toate acestea, analiștii avertizează că liderul de la Casa Albă riscă să declanșeze o situație de neimaginat - cel mai rău scenariu fiind acela de izbucnire a unui război cu Iranul.

Decizia pe care Donald Trump ar urma să o anunțe marți îl pune în fața unor opțiuni: să își urmeze instinctele și să continue promisiunile făcute electoratului loial sau să riște critici duri din partea aliaților principali ai Statelor Unite, care pledează în favoarea acestui acord. O altă alternativă ar fi refuzul de a se abține de la impunerea de sancțiuni Iranului, alegând însă să nu le impună imediat.

Citește și
Hassan Rouhani - AGERPRES
Avertismentul președintelui Rouhani către SUA: "Iranul va opune ferm rezistenţă"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„O astfel de decizie ar putea lăsa o portiță deschisă pentru aliații europeni ai Americii, care încearcă să extindă înțelegerea astfel încât să-l convingă pe Trump să nu renunțe la ea. Cu toate acestea, ținând cnt că Trump ia decizii fără să țină cont de preocupările aliaților sau a implicațiilor geopolitice, nu este o surpriză pentru nimeni că majoritatea oamenilor cred că președintele va retrage SUA din acordul nuclear”, mai notează CNN.

Potrivit unui diplomat european de rang înalt, citat de New York Times, există șanse „foarte mici” ca Donald Trump să păstreze intact acest acord, la care s-a ajuns în iulie 2015, după peste doi ani și jumătate de negocieri.

Astfel, Occidentul a renunțat la trei decenii în care au depus eforturi pentru izolarea Teheranului, impunând sancțiuni care au afectat economia țării. La schimb, Iranul a decis să renunțe la programul său nuclear în proporție de 97%, scrie New York Times. În cele 28 de luni de la încheierea acordului nuclear, inspectorii internaționali au precizat că Iranul nu a încălcat prevederile.

„Asta va avea consecințe pe care nici nu le putem înțelege sau numi deocamdată”, a mai spus oficialul.

Motivația politică a lui Trump

Pe plan intern, retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian reprezintă o schimbare bruscă a direcției în ceea ce privește diplomația multilaterală abordată de Administrația Obama, cât și de la modul în care SUA s-au raportat la restul lumii pe parcursul secolului al XX-lea.

Mai mult de atât, ar reprezenta un paradox al propriei diplomații, întrucât ar însemna că Trump retrage țara dintr-un acord nuclear cu un inamic al Statelor Unite, în timp ce încearcă să negocieze cu altul – cu Coreea de Nord.

În acest context, toate privirile din Washington, Teheran, Beijing, Moscova și UE se îndreaptă spre anunțul pe care Donald Trump urmează să îl facă. Sunt zile bune de când liderul de la Casa Albă a tot dat indicii privind intențiile sale, cum ar fi recenta critică la adresa fostului șef al diplomației americane John Kerry.

„Statele Unite nu au nevoie de diplomația ascunsă – și posibil ilegală – a lui John Kerry privind acordul iranian, foarte prost negociat. El a fost cel care a creat acest haos, în primă instanță”, a scris Trump, într-o postare pe Twitter.

Acum, când Donald Trump are o echipă nouă pentru problemele de politică externă, avându-i de partea sa pe John Bolton (n.r – noul consilier pe probleme de securitate națională) și pe Mike Pompeo (n.r – noul secretar de stat), președintele american pare să aibă „mână liberă”. Chiar și așa, sunt republicani care îl avertizează că vor exista consecințe grave dacă Statele Unite se vor retrage din acord.

Diplomații occidentali depun eforturi de luni bune ca să-l convingă pe Donald Trump să nu renunțe la acord și să negocieze impunerea de noi condiții Iranului. În ultimele săptămâni, oficiali de top din Franța, Marea Britanie și Germania au mers la Washington, încercând să îl avertizeze pe Trump că retragerea SUA din acord ar fi o eroare diplomatică.

Președintele francez Emmanuel Macron a propus, în schimb, un nou acord, în timpul vizitei efectuate luna trecută la Casa Albă. O poziție similară are și cancelarul german Angela Merkel, care crede că în ciuda imperfecțiunilor, acordul poate fi îmbunătățit, scrie NYT.

„Părerea mea – nu știu ce va decide președintele vostru – este că va renunța la acord din motive interne”, le-a spus Macron reporterilor, în timpul vizitei de luna trecută.

Diplomații străini ar fi aflat, însă, în privat că cea mai mare problemă a dezacordului exprimat de Donald Trump are mai degrabă legătură cu tot ceea ce a realizat predecesorul său, Barack Obama. Acesta este motivul pentru care unii analiști cred că decizia privind acordul nuclear e motivată mai degrabă de politică decât de interesele statului, mai notează CNN.

„Acordul are multe nereguli, dar funcționează. A-l abandona fără un plan B reprezintă mai degrabă un interes politic al președintelui decât un interes național”, consideră Aaron David Miller, fost negociator de pace în Orientul Mijlociu.

Relațiie cu aliații cheie ai SUA, în impas

Declarațiile președintelui Donald Trump n-au rămas indiferente Iranului, care a subliniat că exclude o renegociere a acordului, poziție susținută și de alte două state semnatare, Rusia și China.

Impunerea de noi sancțiuni Iranului ar pune statele europene într-o situație dificilă, în care ar trebui să decidă dacă îi urmează modelul sau dacă refuză – mișcare care ar putea diviza Alianța Nord-Atlantică.

Pentru moment, este neclar și dacă președintele SUA ar urma să impună condiții celor trei aliați cheie – Marea Britanie Franța și Germania – sau dacă le va permite să își mențină relațiile economice cu Teheranul, fără să afecteze în vreun fel firmele din aceste țări.

Mai mult de atât, liderii europeni sunt îngrijorați că prin retragerea din acordul nuclear, Israelul va fi nevoit să se descurce singur cu dominația Iranului în Siria și Liban, ceea ce ar putea duce la un nou război sângeros.

Președintele Iranului: „Vom trece cu bine”

Deși acordul în sine nu prevede niciun fel de condiție pentru situația în care un stat semnatar decide să renunțe la el, Iranul a amenințat cu reactivarea programului nuclear, în cazul în care SUA refuză să își îndeplinească îndatoririle, scrie Washington Post.

Astfel, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat, în cadrul unei conferințe, că dacă SUA decide să se retragă din acord, Iranul va „suferi niște probleme pentru două-trei luni, dar va trece cu bine de asta.” Mai mult, el a adăugat că țara sa „va continua să colaboreze cu restul lumii, într-un mod constructiv.”

Semnal pentru Kim Jong-un

Decizia pe care Trump urmează să o ia vine înainte de întrevederea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, într-o încercare de a convinge Phenianul să renunțe la programul nuclear. Experți pe politică externă consultați de Washington Post spun că liderul nord-coreean ar putea interpreta retragerea SUA din acordul nuclear ca pe un semnal că Donald Trump nu este un partener credibil de negociere.

Pe de altă parte, Administrația Trump ar putea folosi aceasta decizie ca pretext pentru a-i transmite lui Kim Jong-un că nu este suficient pentru Coreea de Nord să se semneze un acord similar cu cel încheiat cu Iranul în 2015 și că este nevoie de unul mult mai bun.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul
Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul

Președintele american Donald Trump a anunțat marți că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Avertismentul președintelui Rouhani către SUA:
Avertismentul președintelui Rouhani către SUA: "Iranul va opune ferm rezistenţă"

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a atras luni atenţia că SUA vor regreta o eventuală decizie de a părăsi acordul nuclear al Iranului cu marile puteri.

Macron avertizează că ar putea izbucni un război dacă SUA se retrag din acordul cu Iranul
Macron avertizează că ar putea izbucni un război dacă SUA se retrag din acordul cu Iranul

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că ar putea izbucni un război dacă Donald Trump retrage SUA din acordul cu Iranul - care prevede ridicarea sancțiunilor în schimbul încetării programului nuclear.

Firmă israeliană de spionaj, angajată de oamenii lui Trump pentru „operațiuni murdare”
Firmă israeliană de spionaj, angajată de oamenii lui Trump pentru „operațiuni murdare”

Consilieri de-ai președintelui american Donald Trump ar fi angajat o agenție privată de informații din Israel, pentru a orchestra o campanie de „operațiuni murdare” împotriva persoanelor care au contribuit la negocierile privind acordul nuclear.

Cum își atacă Trump principalii aliați, într-un singur discurs. Franța și Marea Britanie, revoltate: Incompetent, ce să zic?
Cum își atacă Trump principalii aliați, într-un singur discurs. Franța și Marea Britanie, revoltate: Incompetent, ce să zic?

Din dorinţa de a le fi pe plac adepţilor portului de armă din ţara lui, Donald Trump și-a atacat dur doi dintre cei mai apropiați aliați – Marea Britanie și Franța.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.