Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.
Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.
Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare.
De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Declarațiile făcute de Trump:
- Acordul a permis Iranului „să provoace prăpăd în Orientul Mijlociu și nu numai”.
- SUA se retrag din acordul nuclear iranian
- Vom institui cel mai înalt nivel de sancțiuni pentru Iran
- America nu va fi ostatica unui șantaj nuclear
- America nu mai face ”amenințări goale”. Când fac promisiuni, mă țin de ele.
- Secretarul de stat Mike Pompeo este în drum spre Phenian, pentru a continua pregătirile pentru summitul cu Kim Jong-un. Pompeo a mers și de Paște în Coreea de Nord, pentru discuții.
Termenul limită pentru decizie era data de 12 mai 2018. Luni seară însă, Trump a scris sec pe Twitter: ”Voi anunța decizia în cazul acordului cu Iranul marți, la Casa Albă”.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Angela Merkel, şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, s-au deplasat la Washington în ultimele zile pentru a-l presa pe liderul american să rămână în cadrul înţelegerii.
Trump a spus în diverse rânduri că se va retrage din pactul cu Teheranul dacă acesta nu este revizuit.
Acordul asupra programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.
El reglementează strict activităţile nucleare ale Iranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.