Firmă israeliană de spionaj, angajată de oamenii lui Trump pentru „operațiuni murdare”
Consilieri de-ai președintelui american Donald Trump ar fi angajat o agenție privată de informații din Israel, pentru a orchestra o campanie de „operațiuni murdare” împotriva persoanelor care au contribuit la negocierile privind acordul nuclear.
Astfel, persoane din anturajul lui Trump ar fi contactat agenții privați în luna mai a anului trecut, pentru a „descoperi trecutul murdar” al lui Ben Rhodes, unul dintre consilierii de top pe probleme de securitate națională ai lui Obama. Vizat de acest plan elaborat prin care s-ar fi încercat discreditarea acordului ar fi fost și Colin Kahl, asistent al fostului președinte american, relatează Observer, citat de The Guardian.
Informațiile au apărut în spațiul public cu mai puțin de o săptămână până ca Donald Trump să anunțe dacă SUA va continua să facă parte din acest acord sau dacă se va retrage.
„Aceste informații șocante și revoltătoare ilustrează nivelul de disperare al lui Trump și al premierului israelian Bejamin Netanyahu, prin care nu neapărat că încearcă să discrediteze înțelegerea, ci să îi submineze pe cei care s-au ocupat de încheierea acestui acord”, a declarat Jack Straw, fost secretar de Externe, care a depus eforturi pentru limitarea programului de arme al Iranului.
La rândul său, un diplomat de rang înalt cu experiență în negocierea tratatelor internaționale de pace, a precizat sub protecția anonimatului: „Este strigător la cer. Principala idee a negocierilor era tocmai să nu se recurgă la jocuri murdare precum acesta”.
Potrivit sursei citate oficiali din anturajul lui Trump ar fi contactat firma privată de spionaj după ce președintele Statelor Unite s-a întors din vizita de la Tel Aviv de anul trecut, din cadrul primului său turneu ca președinte. La acel moment, Donald Trump i-a promis premierului israelian Benjamin Netanyahu ccă Iranul nu va mai avea niciodată arsenal nuclear și a sugerat că iranienii au crezut că „pot face ce vor ei” de la negocierea tratatului în 2015.
„Ideea a fost ca oamenii care acționează în numele lui Trump să-i discrediteze pe cei care au jucat un rol semnificativ în încheierea înțelegerii, pentru a-i fi mai ușor să se retragă”, a explicat o sursă care deține informații despre „campania operațiunilor murdare”.
Documentele consultate de Observer arată că anchetatorii contractați de agenția privată de spionaj au primit misiunea de a analiza viețile și carierele politice ale celor doi oameni de încredere ai lui Obama, cât și pe a vicepremierului Joe Biden. Între altele, au fost interesați de relațiile personale ale acestora, dacă aveau legături de prietenie cu persoane care fac lobby pentru Iran și dacă au beneficiat de pe urma acordului de pace, la nivel profesional sau personal.
Acestora li s-ar mai fi spus și să ia legătura cu americani de origine iraniană influenți, cât și cu jurnaliști de la New York Times, televiziunea MSNBC, Atlantic, Haaretz, care au luat adesea legătură cu Rhodes și Kahl, pentru a descoperi dacă cei doi apropiați ai lui Obama au încălcat în vreun fel protocoalele, oferindu-le informații clasificate.
Sursele au conformat că reprezentanții lui Trump s-au ocupat de acest caz, alături de detectivii privați, dar nu este clar cât de departe au mers, notează The Guardian.
„N-am știut nimic despre asta, deși din păcate nu sunt surprins. Aș spune că să cauți ceva murdar din trecutul cuiva care și-a exercitat atribuțiie profesionale dintr-o poziție oficială la Casa Albă, este ceva ce ar face un regim autoritar”, a spus Ben Rhodes.
Contactat de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă a precizat că nu va face niciun comentariu.
Donald Trump a dat semnale repetate privind dezacordul său față de acordul nuclear, pe care l-a calificat drept „cel mai rău acord de până acum”. Mai mult, el l-a criticat pe Barack Obama că „a favorizat regimul iranian”. Cu toate acestea, secretarul general al ONU i-a cerut lui Trump să nu renunțe la acest angajament și a avertizat că există riscul izbucnirii unui război.
În urmă cu o săptămână, Netanyahu a acuzat Iranul că și-ar continua, în secret, programul de arme nucleare și a susținut că a obținut 55.000 de pagini de documente care dovedesc încălcările comise.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!