Cum își atacă Trump principalii aliați, într-un singur discurs. Franța și Marea Britanie, revoltate: Incompetent, ce să zic?

Ultimul update: Duminica 06 Mai 2018 14:45
Data publicarii: Duminica 06 Mai 2018 11:56
Categorie: Internaţional

Din dorinţa de a le fi pe plac adepţilor portului de armă din ţara lui, Donald Trump și-a atacat dur doi dintre cei mai apropiați aliați – Marea Britanie și Franța.

Astfel, el a subliniat că legislația strictă nu a putut preveni atacul terorist din Paris, de la finalul anului 2015, și nici numărul mare de atacuri cu cuțitul cu care Londra se confruntă în prezent.

După declarațiile controversate de la Convenția Asociației Naționale pentru Arme de Foc, liderii din Franța au reacționat, criticându-l pe președintele american, informează CNN.

„Teroriștii și-au alocat cât timp le-a fost necesar și i-a împușcat unul după altul: „boom, vino aici! Boom, vino aici!”, a afirmat Donald Trump.

În replică, șeful diplomației franceze i-a cerut liderului de la Casa Albă „să respecte amintirea victimelor.”

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă privind afirmațiile președintelui și îi solicităm să respecte victimele”, a precizat Ministerul de Externe al Franței.

La rândul său, Francois Hollande, care era președintele franței în perioada atacurilor, a calificat drept „nerușinate” afirmațiile lui Trump.

„Afirmațiile nerușinate ale lui Donald Trump și gesturile obscene spun multe despre ceea ce crede el despre Franța și despre valorile acesteia. Prietenia dintre popoare nu va fi mânjită de lipsa de respect. Toate gândurile mele se îndreaptă spre victimele atacului din 13 noiembrie”, a scris Hollande pe Twitter.

În controversatul discurs de sâmbătă, Trump a afirmat că și pentru parizienii care se aflau la cafenele ar fi avut parte de altă soartă, dacă oamenilor le-ar fi fost permisă posesia de arme.

„Dacă un angajat sau măcar un patron ar fi avut un pistol, dacă o persoană din această încăpere ar fi fost acolo cu o armă și ar fi tras în direcția opusă, teroriștii ar fi fugit sau ar fi fost împușcați. Ar fi fost o poveste cu totul diferită”, a mai spus el cu referire la atacul din 13 noiembrie 2015, în urma căruia 130 de persoane și-au pierdut viața.

În replică, Palatul Elysee a răspuns precizând: „Accesul liber la arme în societate nu reprezintă un scut împotriva atacurilor teroriste, ci ar putea ușura plănuirea acestui tip de atac.”

„Statisticile privind numărul de oameni uciși de arme nu conving Franța să schimbe legislația privind armele”, a precizat și ambasadorul Franței în SUA, Gerard Araud.

Și fostul premier francez Manuel Valls a reacționat: „Indecent și incompetent. Ce să mai zic?!”

Nici Marea Britanie n-a scăpat de criticile președintelui american

Astfel, el a comparat un spital din Londra – al cărui nume a rămas neprecizat – cu o zonă de război, subliniind că în ciuda legislației privind armele din Marea Britanie, țara se confruntă cu un număr mare de atacuri cu cuțitul.

„Ei n-au arme. Ei au în schimb cuțite și este sânge peste tot pe podelele spitalului. Se spune că e la fel de rău ca într-un spital dintr-o zonă de război. Cuțite, cuțite, cuțite. Londra nu s-a obișnuit cu asta, încă se obișnuiește cu asta. E foarte dur”, a spus Trump.

Oficialii britanici nu au comentat, nici primarul Londrei, Sadiq Khan, care este recunoscut pentru „ciocnirile” frecvente pe care le-a avut cu președintele Trump.

„Rata de criminalitate din Statele Unite este de cinci ore mai mare decât în Marea Britanie. Nu este nicio persoană în întreaga (cu excepția președintelui Statelor Unite, și probabil minte) care să creadă că reducerea ratei criminalității din țara noastră este să facilităm accesul la arme”, a precizat fostul ministru Charlie Falconer.

Nu este clar la ce spital se referă președintele SUA, dar BBC a relatat că un chirurg de la Spitalul Regal din Londra le-ar fi spus jurnaliștilor că unii dintre colegii săi au comparat unitatea medicală cu o zonă de război din Afganistan.

„Unii dintre colegii mei militari au descris activitatea de aici ca fiind similară cu cea din tabăra Basion. Avem grijă de copii de 13,14,15 ani internați cu răni de cuțit sau împușcați”, a precizat doctorul Martin Griffiths.

Casa Albă a precizat că Donald Trump și Theresa May au avut, sâmbătă, o conversație telefonică despre schimburile cu China, Coreea de Nord, Iran și vizita președintelui SUA în Marea Britanie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Qatarul încearcă să intre în grațiile lui Trump cu o achiziție de 6,5 milioane de dolari: „E o tentativă de a-l influența”
Qatarul încearcă să intre în grațiile lui Trump cu o achiziție de 6,5 milioane de dolari: „E o tentativă de a-l influența”
VIDEO PROTVPLUS.RO
luare de ostatici germania
Poliţia germană suspectează un "atentat terorist" în cazul luării de ostatici din Koln
Un Brexit fără acord, "mai probabil ca niciodată", susţine Donald Tusk
O femeie și-a salvat rudele cu ajutorul imaginilor din satelit. Ce a observat în ele
Avioanele invizibile americane, distruse de uraganul Michael. Un singur aparat poate costa 150 milioane $
Scandări ”vrem acasă, hoții nu ne lasă” în timpul vizitei în Italia a lui Iohannis
Cum se schimbă ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, după ce Meghan Markle va naște
Avion
Un avion a rămas fără roţi după ce s-a izbit de pista îngheţată. Ce au păţit pasagerii
Persoana luată ostatică, în principala gară din Koln, a fost eliberată. Starea agresorului
ONU: Yemenul ar putea fi afectat de cea mai mare foamete din ultimii 100 de ani
Și-a mințit soția ani la rând că suferă de leucemie. Cum a ieșit totul la iveală
Trump susține că Putin ar putea fi în spatele unor cazuri de asasinate. Afirmațiile făcute
Inundații puternice în sudul Franței. Șase oameni și-au pierdut viața