Alegeri prezidențiale în R. Moldova. Maia Sandu câștigă detașat cu peste 57% din voturi
Maia Sandu, candidata partidului pro-european Acțiune și Solidaritate, va fi prima femeie președinte a Republicii Moldova.
Rezultatele anunţate de Comisia Electorală Centrală o dau câștigătoare a scrutinului de la Chișinău cu un avans de peste zece procente în fața președintelui în funcție, Igor Dodon, susținut de partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În primul tur, Sandu a ieșit pe primul loc, cu un avans de doar 3,5 procente.
Maia Sandu: „Am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot într-un număr foarte mare. Și aici în țară, și în diaspora. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor.”
Președintele în funcție, Igor Dodon, considerat de analiștii politici candidatul preferat al liderului rus Vladimir Putin - stă încă în expectativă. A îndemnat toate părțile implicate la calm, indiferent de rezultatul final al alegerilor. A precizat, însă, că au fost destule nereguli la vot.
Igor Dodon: „Primim semnale, probabil le-ați văzut, de unele încălcări, în special la votul din diaspora. De aceea, mă voi abține acum să dau aprecieri la cum a decurs votul și dacă sunt sau nu încălcări. O să acumulăm toate informațiile. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin.”
Alegerile de peste Prut sunt privite de mulți drept un referendum asupra a două viziuni diferite ale viitorului pentru Republica Moldova: pro-european și pro-rus. Ciocnirea ideologică a adus un număr record de votanți - peste 1.6 milioane, cu 200.000 de oameni mai mulți decât la primul tur de scrutin. Printre ei au fost și mulți tineri aflați pentru prima oară în fața buletinului de vot.
Și moldovenii din diaspora au participat masiv la vot. Potrivit cifrelor Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, aproape 230.000 de oameni au mers la urne în afara țării. Majoritatea zdrobitoare - peste 90% - a optat pentru Maia Sandu. În București, secția de votare a fost deschisă la Ambasada Moldovei, iar oamenii au așteptat zeci de minute la coadă ca să-și aleagă noul președinte.
Maia Sandu are 48 de ani, a studiat la Harvard şi a lucrat ca economist la Banca Mondială. A fost ministru al Educației în trei guverne și s-a remarcat printr-o serie de reforme, între care modernizarea manualelor școlare, și introducerea de camere de supraveghere în sălile de examen. În campania pentru prezidențiale, a pledat pentru un parcurs european al Moldovei, iar discursul ei s-a axat pe lupta anti-corupție.
Desfășurarea evenimentelor, livetext:
UPDATE 12:00 Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a indicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.
Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, este favorabilă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, aminteşte Reuters.
UPDATE 11:15 Maia Sandu, a obţinut, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, peste 90% din voturile exprimate de cetăţenii moldoveni din diasporă.
Potrivit datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Maia Sandu a întrunit 92,94% din totalul voturilor exprimate în cele 139 de secţii de votare constituite în străinătate.
Candidatul PAS a fost susţinut de 243.605 din totalul celor 262.103 care au votat în afara teritoriului Republicii Moldova, în timp ce actualul preşedinte al statului, Igor Dodon a avut susţinerea a doar 18.498 cetăţeni moldoveni din diasporă, ceea ce înseamnă 7,06%.
UPDATE 11:10 Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a candidat ca independent pentru un nou mandat, a obţinut voturile a peste 85% dintre alegătorii din Transnistria.
Datele comunicate de Comisia Electorală Centrală arată că în cele 42 de secţii de votare deschise pentru cetăţeni moldoveni din Transnistria au votat 31.071 alegători. Dintre aceştia, 26.658, adică 85,8%, au votat cu Igor Dodon.
Maia Sandu a fost votată de doar 4.413 cetăţeni cu drept de vot din stânga Nistrului, ceea ce reprezintă 14,2%.
UPDATE 11:00 Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, obţinând 57,75% din voturi, faţă de 42,25% obţinute de actualul şef al statului, socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a finalizat, luni dimineaţă, centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secţii de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar datele cumulate indică un succes al Maiei Sandu cu 57,75% din totalul voturilor valabil exprimate.
Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.
Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).
Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmând a fi validate după transmiterea către autoritatea electorală a buletinelor de vot şi a proceselor-verbale în original.
UPDATE Luni 6:00 Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a fost votată de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.
Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au prezentat la urne 1.650.104 alegători, ceea ce reprezintă 52,78% din totalul cetăţenilor cu drept de vot.
UPDATE 21:50 Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, a transmis, duminică seară, la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, un mesaj de mulţumire faţă de electorat.
Aceasta a declarat că mobilizarea alegătorilor din diasporă este fără precedent şi că au arătat că "le pasă de ţara lor".
"Dragi cetăţeni, astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii faţă de instituţii, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieşit la vot într-un număr foarte mare, şi aici în ţară, şi în diaspora. Oamenii au ieşit la vot pentru că le pasă, oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectaţi, oamenii vor ca puterea să le ofere soluţii la problemele lor. Mulţumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot. Le mulţumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de vot şi care au aşteptat la cozi uriaşe pentru a vota. Ne închinăm în faţa dumneavoastră. Astăzi, diaspora a votat în număr de peste 250.000. Este o mobilizare fără precedent şi este un record istoric. Oamenii noştri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de ţara lor, le pasă de rude, le pasă de casa lor", a afirmat Maia Sandu.
Candidatul PAS a criticat instituţiile statului implicate în organizarea alegerilor pentru că "nu s-au ridicat la nivelul provocărilor generate de aceste alegeri".
"Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave şi evidente ale Codului Electoral'', a spus Sandu, referindu-se la faptul că în străinătate au fost mai multe situaţii pentru care Comisia Electorală Centrală nu a oferit suficiente buletine de vot, astfel privând cetăţenii Republicii Moldova de a-şi exercita dreptul la vot. De asemenea, a spus ea, Poliţia şi Procuratura, în unele cazuri, au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă asta este interzis de lege şi nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor. ''În pofida acestor miopii selective din partea unor funcţionari ai statului, eu cred că astăzi vocea cetăţenilor se va face auzită", a adăugat Sandu.
UPDATE 21:20 Conform rezultatelor exit-poll-ului realizat de compania "Intellect Group" în colaborare cu asociaţia SPERO şi ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, informează Unimedia.
Astfel, potrivit datelor sondajului, Maia Sandu ar acumula 54,8 % din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Igor Dodon - circa 45,2%.
De asemenea, potrivit rezultatelor preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, pe primul loc în cadrul turului doi al scrutinului prezidenţial se poziţionează Maia Sandu cu 54,7%, în timp ce contracandidatul său Igor Dodon ar acumula - 45,3% din sufragii.
UPDATE 21:10 Secţiile de vot din Republica Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au închis duminică la ora 21:00, cu excepţia celor în care nu au fost încă epuizate cozile formate de alegători. De asemenea, continuă procesul de vot în unele secţii de votare din afara ţării, informează Unimedia.
La ora 21:00 prezenţa la vot era de 52,47%, exercitându-şi dreptul de vot 1.637.543 de persoane, conform rezultatelor preliminare. Rata participării la vot este mai ridicată decât în primul tur de scrutin din 1 noiembrie, când la ora 21:30 votaseă 42,76% din alegători.
UPDATE 20:25 Buletinele de vot au fost epuizate la încă două secţii de votare din străinătate înainte de închiderea oficială a acestora, a anunţat Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova duminică seară.
Oficialii CEC susţin că s-au închis, ca urmare a epuizării numărului de buletine, secţiile de votare de la Londra (Marea Britanie) şi Montreuil (Franţa).
"Comisia informează că au fost întreprinse toate măsurile de comunicare în vederea redirecţionării cetăţenilor pentru a-şi exercita dreptul de vot la cea mai apropiată secţie de votare, unde mai sunt disponibile buletine de vot", a transmis CEC.
Anunţul a fost făcut după ce autorităţile electorale de la Chişinău au transmis că şi la secţia de votare din oraşul german Frankfurt au fost epuizate buletinele de vot.
UPDATE 20:00 Autorităţile din Republica Moldova au anunţat, duminică, epuizarea, înainte de ora oficială de închidere a urnelor, a buletinelor de vot repartizate la secţia de votare deschisă pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în localitatea germană Frankfurt.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Comisia Electorală Centrală, "la secţia de votare nr. 1/349, din Frankfurt, Republica Federala Germania, au fost epuizate cele 5.000 de buletine de vot, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral".
Oficialii moldoveni le-au recomandat alegătorilor care nu mai pot vota la Frankfurt să se deplaseze la secţii de votare din apropiere.
"Comisia informează că au fost întreprinse toate măsurile de comunicare în vederea redirecţionării cetăţenilor pentru a-şi exercita dreptul de vot la cea mai apropiată secţie de votare, unde mai sunt disponibile buletine de vot", se precizează în comunicat.
Până la ora 20:00, la secţiile de votare din străinătate au votat peste 240.000 de alegători, cu aproape 90.000 mai mult decât în primul tur.
UPDATE 19:00 Secţia de votare pe care autorităţile din Republica Moldova au deschis-o în oraşul german Frankfurt pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică a fost închisă timp de aproximativ o oră, din cauza unei alerte cu bombă, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.
Potrivit sursei citate, în urma anchetei autorităţilor germane, alerta a fost falsă, iar procesul de votare a fost reluat.
"Am avut o situaţie extremă, o situaţie absolut ieşită din comun la o secţie de votare din străinătate, şi anume cea din Frankfurt-Germania. A fost o alertă cu bombă. Slavă Domnului, o alertă falsă, dar a fost închisă secţia de votare preţ de aproape o oră. Acum avem informaţia că în această secţie de votare decurge normal procesul electoral", a afirmat Şarban.
Până la 18:00, la secţiile de votare din străinătate au votat peste 209.450 de cetăţeni moldoveni.
UPDATE 18:55 Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era duminică la ora 18:00 de aproximativ 45%, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.
Potrivit acestuia, până la 18:00, au participat la alegeri peste 1.476.951 alegători, cu peste 300.000 mai mult decât în primul tur de scrutin, când au fost, la aceeaşi oră, 1.163.468 alegători.
În secţiile de votare din Republica Moldova au votat peste 1.273.000 de alegători alegători, în timp ce la secţiile de votare din străinătate au votat peste 209.450 de cetăţeni moldoveni.
La secţiile de votare rezervate cetăţenilor din Transnistria a votat, până la aceeaşi oră, aproximativ 29.570 de persoane, dublu faţă de primul tur de scrutin.
UPDATE 15:00 Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era, la ora 15:00, cu 15% mai mare decât în primul tur, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.
Potrivit acestuia, până la 15:00, au participat la alegeri peste 1,1 milioane de alegători, ceea ce a făcut ca procentul de participare la vot să depăşească 37%.
În secţiile de votare din Republica Moldova au votat peste 960.000 de alegători, în timp ce la secţiile de votare din străinătate au votat peste 148.000 de cetăţeni moldoveni.
Oficialul CEC a atras atenţia că există riscul ca la mai multe secţii de votare din străinătate să se termine buletinele de vot, ca urmare a supraaglomerării acestora. Fiecare secţie de votare a avut alocate 5.000 de buletine de vot, iar acestea nu pot fi suplimentate. Oficialii CEC recomandă alegătorilor din străinătate să se orienteze spre alte secţii de votare la care numărul de votanţi a fost mai mic decât cel al buletinelor de vot.
„O problemă care cu părere de rău ar putea să apară ... Este vorba despre unele secţii de votare din străinătate în care, la acest moment, dreptul de vot a fost realizat de peste 3.000 de concetăţeni. Dacă vor continua în acelaşi ritm şi probabil va fi acelaşi ritm, că foarte mulţi alegători stau în rânduri destul de mari în faţa secţiilor de votare, s-ar putea să ne ciocnim cu situaţia să nu ajungă în anumite secţii de votare buletinele de vot", a precizat Şarban.
La secţiile de votare rezervate cetăţenilor din Transnistria a votat, până la aceeaşi oră, aproximativ 22.000 de persoane.
UPDATE 12:00 Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au votat, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni.
Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane.
„În străinătate este o mobilizare în partea de Vest, în Europa mă refer. Avem state unde sunt înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare, cum ar fi Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Israel. (...) Avem rânduri destul de mari în Bruxelles, Paris, Berlin, Frankfurt, Londra, dar se atestă o prezenţă masivă şi în celelalte secţii de votare şi, de asemenea, în Federaţia Rusă", a afirmat Şarban.
În acelaşi timp, la cele 42 de secţii de votare constituite pentru cetăţenii din Transnistria au votat, până la 12.00, peste 13.000 de persoane, dublu faţă de aceeaşi oră a primului tur, când au fost 6.400 de alegători.
Oficialul CEC a precizat că, până la ora 12.00, au fost exprimate în total peste 655.000 de voturi, din care peste 578.000 pe teritoriul Republicii Moldova.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova se confruntă candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.
UPDATE 10:00 Peste 10% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 10.00, la urne în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Reprezentanţii CEC au transmis că, până la ora 10.00, s-au prezentat la vot, atât în secţiile de votare din Republica Moldova, cât şi în secţiile de votare deschise în străinătate, 348.436 alegători, cea ce înseamnă 10,60% din totalul celor 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova.
Prezenţa la vot este cu 2,4% mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni. Pe 1 noiembrie, la ora 10.00, la urne se prezentaseră doar 7,06% dintre cetăţenii cu drept de vot.
Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50%+1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.
UPDATE 8:30 prezenţa era de 3.29%, mai mare decât la primul tur, când a fost 2,57%, iar la mai multe secţii de vot din străinătate erau cozi, potrivit Deschide.md, care relatează că astfel de situaţii sunt la Frankfurt, Paris. Tel Aviv, dar şi la Bucureşti.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon, după ce a obținut 36% din voturi, față de cele aproape 33% obținute de actualul președinte. Asta deși, primele rezultate după închiderea urnelor îl dădeau ca învingător pe Dodon, însă procentajele s-au inversat în favoarea candidatei PAS, pe măsură ce au fost numărate și voturile din diaspora.
Comparativ cu primul tur, numărul buletinelor de vot pentru secţiile de votare din străinătate a fost suplimentat cu 115.500 de exemplare, scrie News.ro.
Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrişi 3 287 140 cetăţeni cu drept de vot, dintre care 232 631 - nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării, iar 256 203 sunt cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.
Potrivit legislaţiei, poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi vorbeşte „limba de stat”.
Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
Sursa: Agerpres, News.ro, StirilePROTV
Etichete: Maia Sandu, igor dodon,
Dată publicare:
15-11-2020 15:48