Maia Sandu l-a învins pe Dodon în primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova

Ultima actualizare: 02-11-2020 10:46

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, Maia Sandu conduce cursa prezidențială cu aproape 36%, în timp ce Igor Dodon a obținut aproape 33% din voturi.

Peste trei milioane de cetăţeni din Republica Moldova au fost chemați duminică la urne, să-și aleagă președintele.

Și în România au fost amenajate mai multe secții. Iar la unele dintre ele, alegătorii au aşteptat ore în șir.

Sute de oameni stăteau la coadă, în jurul prânzului, la secţia din incinta Autorităţii Electorale Permanente, în centrul istoric al Capitalei. Au aşteptat aproape o oră şi jumătate ca să îşi exercite dreptul la vot. Frunțile li s-au descrețit un pic, în clipa în care câteva persoane care ieșeau de la Biserică Stavropoleos, aflată în apropiere, le-au împărțit... colivă.

La Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galaţi, învaţă peste 1.600 de studenţi basarabeni. Cu toate că majoritatea cursurilor sunt online, tinerii s-au întors în oraş ca să lucreze.

Unii dintre ei au ajuns la secție cu ochii în lacrimi.

Tânăra în lacrimi: „Tinerii pleacă, şi părinţii pleacă, rămân copiii pe-acasă şi ţara nu mai arată cum ar trebui, desigur. Sunt tristă şi mă apasa dorul de casă şi de tot ce-i frumos”.

Soţii Doina şi Vasile Băncilă s-au cunoscut la facultate şi au rămas în Galaţi. Spun că acasă, peste Prut, nu şi-ar fi putut întemeia o familie fără grija zilei de mâine. Duminică, au votat cu gândul la cei rămaşi în Republica Moldova.

Vasile Băncilă, alegător: „Ne dorim o schimbare. În primul rând, Republica Moldova are nevoie în momentul actual de o stabilitate politică pe care nu a mai trăit-o de mulţi ani”.

La fel gândesc și cei care au părăsit Basarabia mai demult.

Cuplu în vârstă: „Am venit cu mari speranţe că, totuşi, Republica Moldova va învinge astăzi. Ne facem datoria pentru că încă mai avem rădăcinile acolo”.

Mai bine de o treime dintre moldoveni se declarau indeciși înaintea alegerilor.

Maia Sandu, candidat pro-european: „Am votat pentru un stat care să lucreze pentru oameni, care să creeze locuri de muncă bine plătite aici acasă. Trebuie să alungăm corupţia şi incompetenta de la preşedinţie”.

Igor Dodon, socialist, pro-rus: „Am votat pentru o Moldova puternică, stabilă, pentru dezvoltare economică, pentru stabilitate politică, pentru echilibru în relaţiile cu prietenii”.

Moldovenii care muncesc în Germania, Italia ori Belgia au stat cu orele la cozi kilometrice, ca să voteze în secţii deschise în Stuttgart, Berlin, Milano ori Bruxelles.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO